characters characters

VIDEO: Dezvoltarea abilitatilor motrice intre 18 luni si 3 ani

03 iulie 2019    |   1969 vizualizări

Varsta: 19 - 36 luni.



Dezvoltarea abilitatilor motrice inca din primele luni de viata sustine formarea tuturor celorlalte aptitudini de care copilul de acum va avea nevoie pe tot parcursul vietii.


Poti urmari aici primul video al campaniei Educatia de la 0 ani!


Intre 18 luni si 3 ani, din punct de vedere motric, copilul trece printr-o explozie, astfel incat nu va avea nevoie de multe incurajari pentru a-si imbunatati coordonarea, ci mai degraba de cat mai multe ocazii de a explora intr-un mediu sigur, cu o ghidare blanda.


Pentru a construi un mediu captivant pentru copilul tau, nu ai nevoie de resurse resurse materiale considerabile, ci doar de idei originale prin care sa transformi elementele naturale din mediul sau in obiecte fascinante pentru acesta. Valentina Secara, specialist in educatie timpurie, fondatoarea gradinitei cu profil britanic Acorns Nursery si a centrului de training pentru parinti si educatori First 7 ne ajuta cu sfaturi pentru o educatie sanatoasa a bebelusului.



Iata intregul filmulet despre dezvoltarea motorie:


In ceea ce priveste activitatile pentru dezvoltarea motricitatii fine, la 1-2 ani copilul poate fi incurajat si ajutat sa construiasca un turn din piese mari tip puzzle, sa puna inele mari pe un bat, sa adune obiecte mici de pe o tavita sau sa prinda creioane colorate. Desi nu poate intoarce inca paginile cartii preferate una cate una, explorarea unui almanah si incurajarea de a da singur pagina este un exercitiu de motricitate fina foarte bun.



Am aflat de la Valentina Secara ca abilitatile motorii sunt un factor foarte important in procesul de dezvoltare a abilitatilor cognitive. ”Ii poti aduce in apropiere diferite texturi, il poti atrage cu diverse cosuri pline cu obiecte colorate sau tavite cu malai, faina, pietricele si sa afli de la el cum se simte si cum ii sunt cunoscute sau mai putin cunoscute texturile respective”, spune promotoarea conceptului de educatie timpurie.



Cu cat copilul va fi stimulat sa lucreze musculatura caracteristica articulatiei manutelor, cu atat acesta va deveni mai indemanatic si va avea un control mai mare asupra miscarilor. Aproape de 3 ani, copilul poate insira 3-4 margele de mari dimensiuni pe o ata, poate construi turnuri formate din 3-5 cuburi mai mici, poate intoarce paginile unei carti una cate una sau tine in mana un creion. De asemenea, poate manca sau bea fara ajutor si poate imita cu mana atat miscari verticale sau orizontale, cat si circulare.


Dezvoltarea abilitatilor motrice grosiere



Abilitatile motorii grosiere implica muschii mari din picioare, brate si trunchi si sunt importante pentru sanatate si dezvoltare fizica. Invatandu-l sa valorifice puterea acestor muschi in activitati precum alergatul, saritul, rostogolitul, aruncarea si lovirea unei mingi, ii asiguri o crestere sanatoasa a corpului si a creierului.



In primele luni de viata
, copilul nu are foarte mult control asupra corpului sau, astfel incat este dependent de adultii din jur. Insa in jurul varstei de 18 luni, copilul incepe sa se catere, sa alerge si sa faca tot felul de pozne. ”Singurul lucru pe care il poti face in aceasta perioada este sa te asiguri ca o face in siguranta si sa ii incurajezi descoperirile  spune Valentina Secara.



Plimbarile in parc, jocul cu mingea, dansul, activitatile de gradinarit sau ajutorul la curatenie sunt idei la indemana oricui ce il pot ajuta in dezvoltarea fortei musculare, a coordonarii si echilibrului.



”Prin natura lor, copiii sunt fascinati de fiecare forma, miscare, culoare din natura. Iar pentru a le mentine acest entuziasm viu, exploatandu-l in dezvoltarea unor abilitati extrem de utile pentru mai tarziu, acestia au nevoie de un adult care sa ii ghideze si cu care sa impartaseasca uimirea descoperirilor. Este important sa acordam o atentie educatiei inca de la nastere, iar progresele in ceea ce priveste educatia timpurie sunt evidente datorita surselor de informare online, usor accesibile atat parintilor, cat si cadrelor didactice. Multumim, SuntParinte.ro, pentru sustinerea campaniei First 7” Valentina Secara.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe