characters characters

De ce e important sa spui adolescentului ca esti mandru de el

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 aprilie 2021    |   938 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

de ce sa spui adolescentului ca esti mandru de el
Interactiunile parinte-adolescent sunt deseori conflictuale sau unidirectionale: parinte ofera indrumari, sfaturi sau adreseaza cerinte, iar adolescentul reactioneaza mai mult sau mai putin pozitiv la acestea. Este usor pentru parintii de adolescenti sa uite sa aprecieze calitatile copiilor lor, sa aiba interactiuni relaxate cu acestia sau sa reduca atitudinea critica fata de ei.

Citeste si:

Cum ii ajutam pe adolescenti sa devina organizati si responsabili

Sentimentul puterii personale la adolescenti


Patru motive pentru care este bine sa spui adolecentului ca esti mandru de el

Adolescentii au inca nevoie de aprobarea si aprecierea parintilor

Chiar daca multi dintre ei nu vor recunoaste, parerea parintilor conteaza in continuare pentru adolescenti. Vor combate multe dintre ideile, sfaturile sau temerile tale, dar vor accepta intotdeauna cuvintele tale de apreciere. Deseori, conflictele dintre parinti si adolescenti apar pentru ca cei din urma se simt subestimati, neapreciati sau lipsiti de putere in relatia cu parintii lor.

Cu totii avem tendinta de a observa si acorda atentie aspectelor negative ale unei situatii

Fara un efort constient prin care sa ne cultivam optimismul, mintea noastra va observa mai usor lucrurile care nu merg bine, trasaturile noastre de personalitate care nu ne ajuta sau obstacolele care ne stau in cale. In adolescenta, cand presiunea sociala si provocarile scolare sunt mai ridicate, aceasta tendinta poate da nastere la anxietate sau depresie. De aceea, aprecierea si laudele parintilor sunt importante: ele vor contrabalansa autocritica excesiva si criticile primite de la cei din jur.

Indiferent de performanta dintr-un anumit moment, adolescentul tau are nevoie sa stie ca este o persoana valoroasa

De-a lungul intregii copilarii si in adolescenta, este important sa transmiti copilului tau ca are calitati pozitive si potential pentru succes, indiferent de rezultatele actuale. Aceasta apreciere este strans legata de iubirea neconditionata, dar presupune si orientarea catre calitatile pozitive ale copilului tau. In loc sa criticam excesiv, alegem sa le apreciem calitatile pozitive. Aceasta abordare le va fi de folos in momentele dificile, in care se confrunta cu obstacole sau provocari.

Il ajuti astfel sa devina mandru de el insusi

Comportamentele sau calitatile personale sunt constientizate atunci cand cei din jur ni le oglindesc prin cuvinte, gesturi sau atitudini. Adolescentii au nevoie de aceasta oglindire din partea adultilor importanti din viata lor, pentru ca aceasta contribuie la consolidarea unei imagini de sine pozitive.

A spune copiilor ca suntem mandri de ei nu inseamna insa a le aduce laude lipsite de autenticitate, cu rolul de a-i incuraja in mod artificial. Copiii isi pot da seama foarte usor cand parintii nu ii lauda in mod sincer, iar aceasta abordare poate avea efecte negative pe termen lung. Alege sa observi calitatile adevarate ale copilului tau, sa ii arati ca apreciezi cand depune eforturi consecvente sau cand este pasionat de un domeniu sau o activitate.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe