Cum ii sprijinim pe adolescenti sa descopere o viata cu sens
Adolescenta este o perioada in care copilul tau va trece prin multe tranzitii si va lua decizii importante pentru viitorul sau. Cu totii ne dorim sa avem copii fericiti, care vor deveni adulti impliniti. Un aspect esential al fericirii este descoperirea unui sens al vietii. Cand sunt sprijiniti sa isi dezvolte independenta si sa actioneze potrivit propriilor valori morale, adolescentii pot sa descopere care sunt activitatile carora vor sa isi dedice timpul si efortul in prezent si in viitor.
Citeste si:
Ikigai – conceptul japonez care il poate ajuta pe copilul tau sa isi aleaga cariera
Zece exercitii psihologice pentru increderea in sine a adolescentilor
Controlul asupra mediului si sentimentul puterii personale
Nu putem incuraja descoperirea unei vieti cu sens fara incurajarea unui sentiment de control sau putere asupra propriilor circumstante. Adolescentii, dar si copiii mai mici, au nevoie sa stie ca actiunile si deciziile lor pot avea efecte asupra lumii in care traiesc. Cum poti incuraja acest sentiment al controlului in viata de zi cu zi? Incurajeaza rutinele care il ajuta pe copil sa isi gestioneze timpul si spatiul mai bine (de exemplu, aranjarea patului in fiecare dimineata, ordinea pe birou inainte de a incepe sa invete), intreaba-l cum ar putea schimba situatiile care il nemultumesc (de la probleme simple din viata de zi cu zi pana la probleme sociale complexe) si ajuta-l sa nu amane sau sa nu adopte comportamente de evitare.
Controlul asupra propriei stari emotionale
A invata sa ne gestionam propriile emotii este un proces indelungat. Nu este realist sa ne asteptam de la adolescenti sa reuseasca sa faca acest lucru tot timpul, dar ii putem ajuta sa isi dezvolte treptat inteligenta emotionala. De ce este important sa stim sa monitorizam propriile emotii cand vine vorba de o viata cu sens? Deseori, emotii trecatoare, precum furia sau dezamagirea, pot sa dicteze decizii mai putin fericite sau, daca se repeta in mai multe situatii, pot da nastere le probleme emotionale precum depresia. De aceea, este esential sa ii vorbesti adolescentului tau despre rabdare si perseverenta si despre gandirea orientata spre solutii.
Incurajeaza socializarea
Relatiile sociale sunt o sursa importanta de implinire si fericire, iar pentru adolescenti, acestea sunt si mai importante. In aceasta perioada copilul tau isi cauta si isi gaseste un grup social in afara familiei, in care are nevoie sa fie integrat si acceptat. De aceea, este benefic sa il incurajezi sa interactioneze cu grupuri diferite de tineri, cu interese diverse, pentru a-si gasi mai usor contextul social in care se simte confortabil.
Incurajeaza-l sa exploreze domenii noi de interes
De exemplu, daca este pasionat de jocurile video, il poti intreba daca nu ar fi interesat de un curs de programare sau design.
Vorbeste cu adolescentul tau despre pasiunile si interesele sale
Cand avem ocazia de a vorbi despre ce ne pasioneaza, putem intelege mai multe despre propriile aptitudini si interese. Un adolescent care spune ca ii place cel mai mult sa joace baschet pentru ca ii place adrenalina competitiei, va putea gasi aceeasi bucurie de a concura si in alte tipuri de concursuri.
Pe de alta parte, un adolescent care este pasionat de lectura, s-ar putea dovedi interesat si de scris sau de alte activitati intelectuale individuale.
Vorbeste cu adolescentul tau despre pasiunile si interesele tale
Nu pentru a-l convinge sa le urmeze si el, ci pentru a-i arata perspective diferite asupra vietii. Cand parintii comunica despre lucrurile care le aduc satisfactie profesionala sau intelectuala, inspira in copiii lor dorinta de a avea aceeasi implinire, pe care o pot gasi pe cont propriu, explorand activitati diverse.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ii ajutam pe copii sa treaca din zona de confort in zona de crestere
Cum ne dam seama ca suntem in zona de confort cand vine vorba de o activitate? Nu simtim anxietate sau teama, folosim abilitati pe care le stapanim bine pentru a obtine rezultate previzibile si nu simtim ca ne asumam riscuri in mod special.
-
Patru recomandari pentru o relatie mai buna parinte-adolescent
Nimic din ce ai spune nu mai pare sa fie pe placul copilului, adesea raspunde inapoi, refuza sa te asculte si incepe sa tipe sau sa tranteasca ori de cate ori nu esti de acord cu el. Bine ai venit in ceea ce multi adulti numesc „criza adolescentei”.
-
Provocarea saptamanii: 7 zile pentru independenta si individualitate in familie
In ianuarie, iti propunem sa alegi o saptamana in care sa pui accentul pe independenta, identitate si individualitate. Ce inseamna acestea mai exact?
Adauga tu primul comentariu: