characters characters

Nevoia de spatiu personal

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 noiembrie 2022    |   1720 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

nevoia de spatiu personal la adolescenti
Inca din preadolescenta, copiii incep sa isi apere intimitatea si spatiul personal fata de incercarile parintilor de a afla sau cerceta toate detaliile despre experientele, gandurile sau emotiile propriilor copii.

Citeste si:


Cum il inveti pe adolescent sa stabileasca limite interpersonale


Solitudinea si singuratatea la adolescenti


Nevoia de spatiu personal si intimitate in adolescenta


Pe masura ce adolescentii obtin mai multa independenta si, preferabil, mai multe responsabilitati, nevoia de a-si proteja spatiul personal va deveni din ce in ce mai vizibila, mai ales in relatia cu parintii. Refuzul de a povesti toate detaliile unui eveniment, refuzul de a raspunde la intrebari despre relatiile de prietenie, nevoia de a avea conversatii cu prietenii intr-un spatiu confidential, nevoia de a-si proteja obiectele sau camera fata de curiozitatea altor persoane sunt cateva exemple de feluri in care se manifesta nevoia de spatiu personal in adolescenta.

Pentru parinti, aceasta nevoie de intimitate a adolescentilor poate fi problematica din mai multe motive:

  • teama de alegeri mai putin fericite ale adolescentilor
  • o nevoie intensa de a controla actiunile sau chiar gandurile si emotiile copilului
  • o relatie lipsita de incredere si deschidere intre parinte si copil
  • o lipsa de responsabilitate si onestitate din partea copilului

Ce inseamna ca un parinte respecta spatiul personal al adolescentului? Iata cateva exemple de gesturi care arata ca parintele intelege nevoia de spatiu personal al adolescentului:

  • bate la usa camerei inainte de a intra
  • nu ii citeste jurnalul sau mesajele
  • ii respecta spatiul personal fizic – de exemplu, cand isi schimba hainele.
  • cere permisiunea inainte de a umbla in geanta, haina sau rucsacul acestuia

Cum este bine sa reactionezi in fata nevoii de spatiu personal a adolescentului tau


Incearca sa faci diferenta dintre lucrurile pe care ai nevoie sa le stii si lucrurile pe care nu ai nevoie sa le stii
. De exemplu, este important sa stii unde este copilul tau, cu cine si cand se intoarce acasa. Nu este nevoie sa stii tot ce vorbeste cu prietenii sai, care este cea mai recenta „drama” din grupul de prieteni sau alte detalii de acest fel. Intreaba-te intotdeauna daca la baza intrebarilor tale se afla nevoia de a-l sti in siguranta pe copil sau doar curiozitatea ta personala.


Ofera-i spatiu personal si intimitate pe masura responsabilitatii de care da dovada. Daca ai un adolescent capabil sa isi organizeze timpul eficient, care se descurca bine la scoala, ajuta la treburile casnice si comunica deschis cu tine, respectarea spatiului sau personal nu va face decat sa il ajute si mai mult in dezvoltarea sa. Daca ai insa un adolescent caruia ii este dificil sa fie responsabil, ascunde adevarul in mod frecvent sau face deseori alegeri riscante, este important sa vorbesti cu el despre relatia dintre respectarea spatiului personal si increderea dintre voi doi. Cu cat va reusi sa iti castige increderea mai mult, cu atat mai usor si mai benefic va fi pentru el sa i se ofere spatiul personal pe care il doreste.

Nu renunta la comunicare si limite. Doar pentru ca ii oferi copilului tau intimitate si spatiu, nu inseamna ca nu mai stabilesti limite si reguli sau ca nu mai comunicati despre lucrurile care i se intampla. Pastreaza comunicarea deschisa cu el, intreband, oferind sugestii sau doar exprimandu-ti disponibilitatea pentru a asculta si ajuta, daca simte ca are nevoie. Prezenta parintilor este in continuare importanta pentru adolescenti.

Cand ai motive de ingrijorare, actioneaza pentru a afla mai multe. Daca observi schimbari in comportamentul si dispozitia emotionala a copilului tau, daca banuiesti ca este implicat in comportamente de risc, daca observi semne ale autovatamarii sau orice alte motive de ingrijorare, asculta-ti intuitia si incearca sa afli mai multe despre ce se intampla cu copilul tau. Adolescentii pot ajunge deseori in situatii dificile

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe