characters characters

Ikigai – conceptul japonez care il poate ajuta pe copilul tau sa isi aleaga cariera

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 iunie 2018    |   12938 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ikigai
Conceptul japonez „ikigai” a castigat popoularitate in randul persoanelor interesate de dezvoltare personala si profesionala. Dincolo de mode si tendinte, acest concept poate fi cu adevarat util in incercarea de a-l ajuta pe copil sa isi gaseasca un scop in viata si sa isi aleaga o cariera care i se potriveste.

Ikigai se poate traduce ca „ceea ce face viata sa merite sa fie traita” sau „bucuria de a trai”. O alta modalitate de a explica acest concept este motivul pentru care ne trezim dimineata.

Citeste si alte materiale despre fericire si starea de bine:

Cinci lucruri de care depinde starea de bine a copilului tau

Cum isi gasesc copiii aspiratiile


Lucrurile care dau un sens vietii sunt desigur diverse: relatiile sociale, familia, valorile morale, profesia sau pasiunile. Fiecare dintre noi avem o combinatie diferite de astfel de aspecte care ne orienteaza in viata, ne motiveaza alegerile si ne dau energia de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele.

Cum il poti ajuta pe copil sa aleaga facultatea potrivita?

Adolescentii au nevoie de cat mai mult sprijin in alegerea unei facultati potrivite si a unei cariere, dar si de informatii clare si complete privind alegerea pe care o fac.

Incurajeaza-l sa foloseasca conceptul Ikigai pentru a se orienta catre o profesie viitoare, raspunzand la intrebarile:

 • Ce imi place sa fac? (pasiunea)
 • Ce stiu sa fac bine? (vocatie)
 • Pentru ce pot fi platit (pornind de la ce imi place sa fac si ce stiu sa fac)? (profesie)
 • De ce are lumea nevoie (pornind de la raspunsurile la cele trei intrebari anterioare)? (misiune)

Gasiti impreuna cat mai multe informatii despre carierele care il intereseaza pe copilul tau: cautati interviuri cu profesionisti din domeniu, cititi despre facultatea si pregatirea necesara profesiei respective, discutati despre posibil aspecte dificile sau neplacute ale acestei alegeri.

Ia in considerare faptul ca piata muncii evolueaza rapid, in directii pe care putini dintre noi le putem anticipa. Astfel, cititi despre profesii noi aparute, despre posibilitati de antreprenoriat si despre oportunitati informale de dezvoltare profesionala (training-urile, internship-urile, programele de mentorat etc.).

Daca adolescentul tau inca nu stie sa raspunda la aceste intrebari, incurajeaza-l sa exploreze domenii diverse, sa citeasca despre diferite subiecte si sa descopere, in timp, pasiunile si abilitatile sale.

De ce este util acest concept in orientarea profesionala a copilului tau?

 • Impaca atat preocuparile pragmatice ale parintilor privind aspectele financiare ale unei profesii (Trebuie sa alegi o profesie bine platita), cat si dorintele si preferintele copilului (Vreau sa am o profesie care sa imi placa.).
 • Ia in considerare toate aspectele care sunt implicate in munca, astfel incat aceasta sa aiba semnificatie si sa aduca satisfactie.
 • Este formulat suficient de concret pentru ca adolescentul tau sa poata da raspunsuri referitoare la cele patru aspecte discutate (pasiune, misiune, vocatie, profesie).

Poti downloada imaginea de mai sus in format pdf dand click aici.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe