characters characters

Comportamentele dificile ale copiilor in vacanta de vara

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 iulie 2020    |   1256 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

comportamente dificile ale copiilor in vacanta de vara
Pandemia si masurile de restrictie si siguranta au schimbat asteptarile si planurile pe care le aveam pentru vacanta de vara. Stresul, incertitudinea si limitele pe care trebuie sa le respectam ii vor afecta si pe copii, iar parintii au rolul dificil de a mentine echilibrul intre intelegere si rabdare si disciplina.

Citeste si:

Patru lucruri importante pe care le invata copiii in perioada pandemiei


Tristetea si furia copiilor in perioada de izolare sociala


Iata care sunt cele mai frecvente comportamente dificile care pot sa apara la copii in perioada vacantei de vara, care pot fi si mai intense in contextul pandemiei.

Sedentarismul excesiv

Intr-o perioada in care multe activitati de vara sunt inaccesibile sau limitate, copiii vor fi mai tentati sa petreaca mai mult timp decat de obicei in fata televizorului sau calculatorului. Pot sa apara refuzuri incapatanate cand vine vorba de alte activitati sugerate de parinti si conflicte legate de timpul petrecut in fata ecranelor.

Recomandare: Include intreaga familie in activitati dinamice, precum plimbarile in natura sau sportul in aer liber. Evita sa atragi atentia doar copilului cand vine vorba de timpul petrecut sedentar, pentru ca astfel ii vei trezi rusinea sau revolta, iar sansele de a-ti accepta sugestiile sau sfaturile vor scadea drastic.

Testarea regulilor si limitelor

Frustrarea copiilor sau plictiseala ii pot face sa incerce sa iti testeze rabdarea mai des decat de obicei. Este posibil sa te confrunti cu refuzul de a participa la treburile casnice, de a-si ajuta fratele sau de a dedica timp temelor pentru vacanta.

Recomandare: Acum mai mult ca oricand va fi nevoie sa dai dovada de flexibilitate, sa intelegi nevoile din spatele comportamentelor copilului si sa fii dispus sa renegociezi regulile care pot fi renegociate. De asemenea, asigura-te ca acorzi copilului tau atentie pozitiva in aceasta perioada, observand comportamentele sale adecvate si petrecand timp alaturi de el in mod placut.

Probleme legate de somn

Strans legate de timpul petrecut in fata ecranelor, problemele de somn pot sa apara in vacanta atunci cand copiii nu au un program zilnic bine stabilit sau care sa le trezeasca interesul. Astfel, copiii vor tinde sa adoarma mai tarziu si sa se trezeasca mai tarziu, modificandu-si astfel rutinele de seara si de dimineata, dar si echilibrul emotional.

Recomandare: In mod ideal, copiii nu ar trebui sa adoarma folosind telefonul sau uitandu-se la televizor. Incearca sa limitezi folosirea acestora inainte de culcare si sa pastrezi un program de somn regulat al copilului, cu ore relativ fixe de mers la culcare si de trezire. Desigur, poti fi flexibil in aceasta privinta, atat timp cat programul copilului nu este extrem de diferit fata de cel din timpul anului scolar.

Conflicte mai frecvente in familie

Mai ales in familiile cu mai multi copii, in aceasta vacanta, nivelul de furie si agresivitate ar putea sa creasca. Apar mai multe conflicte intre frati, dar si intre copii si parinti.

Recomandare: Incearca intotdeauna sa observi ce transmite comportamentul copilului, chiar si atunci cand este obraznic sau agresiv. Acest lucru nu inseamna ca este nevoie sa tolerezi violenta sau lipsa de respect, ci doar ca iti folosesti functia reflectiva pentru a intelege ce emotii si nevoi isi exprima copilul prin comportamentele sale dificile.

*Sursa foto: Freepik.com


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe