characters characters

Patru lucruri importante pe care le invata copiii in perioada pandemiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 iulie 2020    |   799 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

patru lucruri pe care le invata copiii in perioada pandemiei
Pandemia ne-a schimbat modul de viata si ne-a pus in alta perspectiva stilul de viata, relatiile cu cei din jur si planurile de viitor. Nu doar adultii au avut de suferit de pe urma pandemiei, ci si copiii care s-au vazut nevoiti sa se adapteze unui ritm nou de invatare, intr-un mediu cu totul diferit, si mai ales sa invete o noua abordare a prieteniilor si a relatiilor sociale, respectand reguli impuse de altii, din afara familiei.

Citeste si:

Efectele izolarii sociale si modalitati de a le diminua

Cresterea inteligentei emotionale in perioada de izolare


Pentru ca orice situatie dificila poate aduce lectii importante, la orice varsta, iata patru lucruri pe care le pot invata copiii in aceasta perioada.

Regulile conteaza, pentru binele tuturor

Copiilor le-a fost greu sa inteleaga ca trebuie sa stea acasa pentru sanatatea si siguranta personala, dar si a altora. Cu atat mai greu de inteles a fost pentru cei mici care inca nu au dezvoltata foarte bine abilitatea de a se putea pune in locul altora si de a intelege perspective diferite de ale lor. Pentru copiii mai mari, ideea ca uneori facem lucruri pentru a-i ajuta pe altii este mai usor de inteles. Izolarea sociala si purtarea mastii, pastrarea distantei fata de ceilalti sau respectarea regulilor din spatiile inchise sunt lucruri pe care le facem pentru binele celorlalti, chiar daca vedem ca alte persoane aleg sa nu respecte aceste reguli. Este o ocazie buna de a vorbi copiilor despre importanta alegerilor personale si de influenta sociala: uneori, va fi in situatia de a respecta reguli pe care alte persoane nu le respecta si va fi nevoie sa aiba incredere in decizia luata.

Informatiile corecte ne ajuta sa ne gestionam temerile

Lipsa de informatii coerente, dar si imposibilitatea de a prezice exact cum vor evolua lucrurile
au fost si sunt inca provocari pentru toleranta noastra la incertitudine.
Copiii si nu numai, au invatat sa caute informatii din surse de incredere pentru a incerca sa inteleaga ce inseamna acest virus si cum poate fi prevenita o contaminare. Informatiile si cunostintele au rolul de a creste sentimentul de autocontrol, ceea ce inseamna o mai buna intelegere si acceptare a lucrurilor pe care nu le putem schimba.

Flexibilitatea ne ajuta sa ne adaptam

Planurile pentru vara anulate sau modificate, schimbarile aduse in programul scolar, lipsa prietenilor, timpul petrecut in casa au trezit pentru toti (adulti si copii) emotii dificile. A fost si este in continuare o perioada in care ne putem exersa flexibilitatea psihologica, acea abilitate care ne ajuta sa vedem o situatie din mai multe perspective, sa gasim mai multe posibile solutii si sa ne schimbam prioritatile atunci cand este nevoie.

Bunatatea conteaza

De-a lungul pandemiei continuam sa observam cum gesturile mici de bunatate pot face ca o situatie stresanta sa fie mai usor de suportat. Copiii observa aceste lucruri. Poate un simplu desen cu „Totul va fi bine”, o papusa pusa in geam pentru a-i saluta pe ceilalti copii aflati in spatele altor geamuri sunt acte de bunatate care ne ajuta pe noi sa ne simtim mai bine, dar si pe ceilalti.

Probabil ca cea mai importanta lectie data de pandemie este cea a nevoii de inteligenta emotionala in situatii critice.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe