characters characters

Functia reflectiva a parintilor

Ce inseamna si cum influenteaza relatia parinte copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 mai 2020    |   1519 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

functia reflectiva a parintilor
De cate ori pe zi nu ne intrebam, in urma interactiunilor cu alte persoane: De ce a reactionat astfel?, Cum a putut sa ia aceasta decizie? sau Ce a fost in mintea lor cand au actionat astfel?. Cand ne punem aceste intrebari si cand reusim sa gasim raspunsuri, inseamna ca ne exersam capacitatea sau functia reflectiva. Acelasi lucru se intampla si cand ne gandim la propriile motive, emotii sau rationamente care ne duc la anumite alegeri, mai mult sau mai putin fericite.

Citeste si:

Teoria mintii. De ce prescolarul nu se poate pune in locul tau

Patru stiluri parentale in functie de atitudinea pe care o ai fata de emotiile copilului


Parintii au nevoie de aceasta capacitate reflectiva pentru a-si intelege copilul mai ales in primele sale luni de viata, cand limbajul inca nu este dezvoltat. Pentru a intelege un nou-nascut de exemplu, trebuie sa acordam atentie intentiilor, comportamentelor, expresiilor faciale ale copilului, iar cand acesta creste, gandurilor, dorintelor si credintelor pe care le are.

Functia reflectiva. Ce inseamna in relatia parinte-copil

Conceptul de „capacitate reflectiva parentala” a aparut in urma cu aproximativ 20 ani, in contextul transmiterii stilului de atasament de la parinti la copii. In studiul „London Parent-Child Project”, condus de Peter Fonagy, a fost demonstrata legatura stransa dintre capacitatea parintelui de a intelege starile emotionale proprii si starile emotionale ale copilului si stilul de atasament sigur. Cu alte cuvinte, atunci cand parintele poate intelege emotiile, gandurile, intentiile copilului si le poate oglindi in interactiunea cu acesta, copilul se simte apropiat si in siguranta din punct de vedere emotional si fizic langa parinte. In timp, copilul invata sa aiba incredere in faptul ca parintele ii este alaturi atunci cand e nevoie. In plus, copilul isi dezvolta propria capacitate de a reflecta la propriile emotii, ganduri si motive, punand astfel bazele autocontrolului.

In cadrul studiului mai sus mentionat, autorii au folosit un chestionar care masoara capacitatea parintilor de a reflecta asupra propriilor experiente din copilarie si asupra starilor mintale prin care trec propriii copii. Chestionarul Scala Functiei Reflective cuprinde 18 afirmatii fata de care parintii trebuie sa isi exprime acordul sau dezacordul, printre care:

  • „Singura data cand sunt sigur/a ca ma iubeste copilul meu este cand el sau ea imi zambeste.”
  • „Stiu intotdeauna ce vrea copilul meu.”
  • „Imi place sa ma gandesc la motivele care stau in spatele comportamentelor sau emotiilor copilului meu.”
  • „Copilul meu plange in preajma strainilor ca sa ma faca sa ma simt prost.”
  • „Uneori inteleg gresit reactiile copilului meu.”
  • „Deseori copilul meu se poarta prea ciudat pentru a incerca sa il inteleg.”
  • „Sunt deseori curios/curioasa in legatura cu ce simte copilul meu.”
  • „Incerc sa inteleg de ce copilul meu se poarta urat uneori.”
  • „Cred ca nu are sens sa incerc sa ghicesc ce simte copilul meu.”

De ce este importanta functia reflectiva in relatia parinte-copil

Il ajuta pe parinte sa isi inteleaga propriile reactii in fata copilului si sa faca trecerea de la reactii involuntare la raspunsuri constiente. Cu cat ne intelegem mai bine propriile ganduri, emotii si actiuni, cu atat putem sa facem alegeri mai bune pe viitor si, indirect, sa fim mai echilibrati emotional.

Il ajuta pe parinte sa inteleaga reactiile, emotiile si actiunile copilului ca fiind un rezultat al nivelului sau de dezvoltare si sa nu le ia personal. Cu cat parintii sunt mai putin afectati de emotiile puternice sau de comportamentele agresive ale copiilor, cu atat pot sa ii ajute pe cei mici sa le gestioneze.

Il ajuta pe copil sa isi vada oglindite propriile emotii. Mai ales in primii ani de viata, copiii nu au cuvinte pentru a-si exprima trairile, de aceea reactiile lor sunt de cele mai multe ori impulsive. Parintii care sunt dispusi sa incerce sa inteleaga emotiile copiilor, le ofera acestora baza de la care pot porni pentru a-si gestiona emotiile dificile.

Il ajuta pe copil sa inteleaga ca oamenii sunt fiinte diferite, cu nevoi si dorinte separate.


In timp, toate aceste efecte pozitive duc la o relatie armonioasa dintre parinte si copil si la un nivel crescut de cooperare din partea copilului.


Cum iti poti imbunatati functia reflectiva?

Poti sa iti dezvolti capacitatea reflectiva folosind sugestiile de mai jos:


Analizeaza-ti propriile ganduri, emotii si motive.
Poti incerca sa tii un jurnal, sa vorbesti cu o persoana apropiata sau sa faci exercitii de mindfulness.


Observa tipare si obiceiuri in relatia cu copilul sau partenerul de viata.
Exista reactii aproape involuntare pe care le ai de fiecare data intr-un anumit tip de situatie (de exemplu, daca simti ca partenerul de cuplu sau copilul nu acorda atentie cererilor tale)? Conflictele cu copilul sau partenerul de viata trec prin aceleasi etape aproape de fiecare data (de exemplu, copilul refuza sa isi faca temele, tu te enervezi si il ameninta, copilul incepe sa planga etc.)? Atunci cand observi care sunt reactiile care se repeta in relatia cu copilul tau, poti sa incerci sa le schimbi, pentru a opri conflictele sau pentru a preveni momentele tensionate.

Fa-ti un obicei din a te intreba: „Ce incearca sa transmita comportamentul copilului meu?” mai ales in momentele tensionate.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe