characters characters

Cinci lucruri care te ajuta sa fii un parinte mai bun

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 octombrie 2020    |   1312 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

5 lucruri care te ajuta sa fii un parinte mai bun
A fi parinte nu e intotdeauna usor, insa cele mai simple lucruri pe care parintii le fac sunt adesea cele mai incarcate de semnificatii pentru cei mici.

Citeste si:

Parentingul reflectiv sau capacitatea de a-ti intelege cu adevarat copilul


Patru capcane in care cad parintii


Aminteste-ti ca evoluezi permanent.

Unii parinti traiesc teama de a nu fi facut suficient de mult pentru copiii lor, iar altii duc perfectiunea la extrem, pierzand esentialul. Pentru a fi un parinte echilibrat, este important sa accepti ca uneori vei reactiona eficient si vei lua decizii bune, alteori vei fi depasit de situatie sau vei face alegeri care nu se potrivesc cu nevoile copilului tau. Pentru a deveni un parinte mai bun pentru copilul tau, fa-ti o autoevaluare din cand in cand pentru a-ti da seama care sunt lucrurile pe care le poti imbunatati. Foloseste-te de urmatoarele intrebari:

  • Care sunt calitatile care ma ajuta sa fiu un parinte bun?
  • Unde am gresit si ce as fi putut face diferit?
  • Ce am gresit din lipsa de informatii?
  • Care sunt convingerile care m-au condus la decizii mai putin inspirate?
  • Ce am facut bine intentionat, iar copilul meu a avut de castigat din asta?
  • Care au fost cele mai bune zile pentru copilul meu, in ultima perioada? Am contribuit la asta?
  • Ce ma face sa fiu unic si deosebit ca parinte?
  • Ce pot sa incep de azi sa fac pentru a aduce un plus real in viata copilului meu?
  • Ce imi place cel mai mult la a fi parinte?
  • Ce pot sa fac mai mult pentru a fi un parinte mai bun in conceptia copilului meu si in a mea?

Poti face acest exercitiu impreuna partenerul tau de viata, pentru a vedea si perspectiva sa asupra rolului tau de parinte, dar si asupra rolului sau. Fiecare dintre noi, parinti si copii, invatam in fiecare zi. Iar fara o privire de ansamblu si o scurta evaluare, nu ne putem da seama ce avem de invatat.

Incearca sa fii flexibil

Flexibilitatea psihologica ne ajuta sa crestem, sa depasim dificultati si sa ne pastram echilibrul emotional. Deseori, cand parintii intampina dificultati in relatia cu copiii, au convingerea ca „Eu am facut totul bine, copilul are o problema si trebuie sa se schimbe.”. In realitate, rareori problema apartine doar copilului si niciodata nu este rezolvata daca parintele nu incearca sa isi schimbe abordarea. Copiii reactioneaza la ceea ce primesc din partea parintilor, imita ceea ce observa la alti adulti si nu au capacitatea de a-si gestiona eficient emotiile si comportamentele. De aceea, schimbarea trebuie sa vina de la parinti. Flexibilitatea psihologica inseamna sa fim capabili sa vedem mai multe posibile solutii pentru aceeasi problema, sa interpretam mesajele pe care le transmit emotiile noastre fara a fi coplesiti de ele si sa vedem o situatie din mai multe perspective. Iti poti exersa flexibilitatea ca parinte incercand sa intelegi mai intai ce gandeste si simte copilul tau, sa treci de la reactie involuntara la raspuns constient si sa iti pui cat mai des intrebarea „Ce este nevoie sa se schimbe in familia noastra pentru a rezolva aceasta problema?”.

Evita sa tipi la copil 

„Usor de zis, greu de facut!” poate fi reactia multor parinti cand vine vorba de evitarea tipatului in relatia cu copilul. Tipatul este insa o forma de violenta verbala (/violenta-verbala-si-efectele-ei-asupra-copiilor), care, daca devine un obicei, poate afecta pe termen lung echilibrul emotional al copilului. In plus, parintii care tipa la copii vor fi surprinsi sa descopere ca acest obicei este usor preluat de catre cei mici. Chiar daca pare eficient pe termen scurt (copilul asculta in sfarsit ce ii spui daca tipi la el), pe termen lung, tipatul nu face decat sa duca la lipsa de respect, la distantare emotionala intre voi si chiar la probleme legate de stima de sine a copilului.

Invata sa iti gestionezi propriul stres

Inainte de a-l putea ajuta pe copil sa se calmeze atunci cand este furios sau frustrat, este nevoie ca tu insuti sa poti ramane calm. O mare parte din dificultatile care apar o data cu rolul de parinte sunt cauzate de faptul ca inca nu stim sa avem grija de propriile nevoi emotionale. Capacitatea noastra de a ne pastra calmul in situatii de stres va fi extrem de solicitata din primele zile de viata ale copilului. De aceea, pentru a fi parinti mai buni, este esential sa descoperim strategiile de coping cele mai eficiente pentru noi. Grija fata de propriile nevoi nu este un semn al egoismului, ci este un semn de maturitate: doar avand grija de noi insine, putem avea energie pentru a avea grija de cei mici.


Invata limbajul iubirii copilului tau

Teoria limbajelor iubirii poate fi un bun punct de plecare daca vrei sa te asiguri ca transmiti copilului cu adevarat afectiunea si iubirea ta. Aminteste-ti ca este foarte probabil ca gesturile prin care iti exprimi tu iubirea sa fie interpretate altfel de catre copii. De exemplu, unii parinti ofera cadouri ca semne ale iubirii lor, in timp ce copiii ar prefera mai degraba sa petreaca timp impreuna cu ei. Nu exista o reteta fixa pentru a ne exprima iubirea si a-i face pe cei dragi sa se simta iubiti. De aceea, este important, inca o data, sa fim flexibili si deschisi la cei din jur.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe