characters characters

Tipatul la copii

Ce este bine sa stie parintii care tipa la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 mai 2017    |   6676 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

tipatul
Cei mai multi parinti recunosc ca li se intampla uneori sa tipe la copilul lor. Tipatul e explicat si de specialisti drept o reactie neintentionata care are loc din incercarea de a redobandi control asupra situatiei, iar in cazul parintilor, de a-si face copilul sa il asculte cu mai mare atentie.

Din pacate insa, tipatul nu isi indeplineste scopul intotdeauna si nu duce deloc la imbunatatirea comportamentului copilului, nu il face mai atent, ci dimpotriva. In functie si de cuvintele folosite atunci cand tipam la copii si frecventa cu care facem asta, tipatul poate avea consecintele emotionale puternice asupra traseului de dezvoltare al copilului.

Vorbit tare versus tipat

Exista o mare diferenta intre a vorbi pe un ton mai ridicat si a tipa sau a fi violent verbal. Tipatul ca forma de violenta verbala este nascut din furie sau frustrare si din intentia de a controla copilul prin forta si/sau prin umilinta. Unii parinti vorbesc mai tare decat altii in conversatiile lor, insa nu tipa. A vorbi mai tare din cand in cand pentru a-ti face copilul atent sau pentru a-l corecta pentru ceva ce e pe punctul de a face nu este o problema prea mare. Tipatul devine o problema atunci cand parintii folosesc insulte sau cuvinte care nu fac decat sa produca suferinta copilului, in mod frecvent.

Cand sunt afectati negativ copiii

Tipatul poate deveni un obicei, mai ales atunci cand parintii sunt in mare parte a timpului obositi sau stresati si nu simt ca pot face un efort pentru a reduce tipatul fata de copil. In asemenea cazuri, parintii pot gasi justificari pentru comportamentul propriu: „Nici el nu vrea sa inteleaga, daca nu tip la el nu face ce trebuie.” sau „Daca nu ar merita, nu as tipa la el asa des. ”.

Realitatea este insa ca, pe langa nevoile de baza (hrana, adapost, confort) ale copiilor, se afla si nevoia de a fi iubiti, protejati si de a se simti in siguranta. Cand un parinte tipa, sentimentul de a fi iubit si a fi in siguranta are de suferit. Iar stresul constant in care traiesc copiii la care parintii tipa frecvent duce la modificari neurofiziologice. Cu alte cuvinte, creierul copiilor care sunt supusi la violenta verbala sufera modificari.

Tipatul si efectele sale asupra copiilor

Tipatul poate afecta negativ stima de sine a copiilor. A tipa frecvent la un copil poate duce la simptome depresive, probleme de comportament la scoala, note mici si chiar implicarea in comportamente violente fizice, sustin specialistii. Daca tipatul continua si dupa perioada copilariei mici, copilul poate dezvolta un sentiment puternic de lipsa de valoare si importanta.

Cum poti repara raul facut de tipatul la copil?

 • Actioneaza pe moment, dupa ce ai tipat la copil, asumandu-ti responsabilitatea pentru pierderea controlului si cerandu-ti scuze.
 • Actioneaza pe termen lung, informandu-te despre modalitati de comunicare nonviolenta, despre managementul furiei si despre schimbarile pe care le poti face in stilul de viata pentru a fi mai odihnit si mai calm.

*Sursa foto: http://www.publicdomainpictures.net/, George Hodan

Citeste si:


De ce nu e bine sa tipi la copil si cum e recomandat sa comunici


Ce poti face dupa ce ai tipat la copil

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Cum iti cere copilul atentie
  Cinci situatii in care copilul iti cere atentia
  12 septembrie 2019   

  Nevoia de a primi atentie este o nevoie universal umana, insa deseori in relatiile cu cei din jur, nu reusim sa interpretam corect felul in care aceasta se exprima.

 • Sapte feluri in care prevenim violenta la copii
  Sapte feluri in care prevenim violenta la copii
  23 august 2019   

  Violenta apare in urma interactiunii dintre factorii genetici si mediu. Nu putem schimba ADN-ul cu care ne-am nascut, insa putem sa influentam modul in care se exprima genele care predispun la violenta.

 • Cum cresti un copil diferit fata de tine
  Cum cresti un copil diferit fata de tine
  21 august 2019   

  Uneori copiii sunt foarte diferiti fata de parintii lor. Au comportamente sau obiceiuri care sunt de neinteles pentru parinti si care ii fac sa se intrebe „Cu cine seamana copilul meu?!”.

Mai multe