characters characters

Patru capcane in care cad parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 septembrie 2020    |   1557 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

4 capcane in care cad parintii
Conflictele frecvente dintre parinti si copii, certurile sau comportamentele agresive in familie reprezinta toate un semn ca e nevoie de o schimbare de strategie in familie. Iar aceasta schimbare incepe intotdeauna de la parinti.

Citeste si:

Lucrurile care declanseaza furia parintilor


Comportamentele toxice ale parintilor - ce inseamna si de ce este bine sa le eviti


Daca simti ca nu te mai intelegi cu copilul tau, ca ai mereu aceleasi discutii interminabile cu el, ca nu gasesti solutii si ca, in general, totul devine complicat in relatia voastra, inseamna ca ai cazut intr-una sau mai multe „capcane” sau tipare contraproductive de gandire. Este important sa le cunosti, pentru a le identifica atunci cand apar si pentru a le preveni pe viitor.

Capcana insistentei agresive

Aceasta capcana apare atat in cazul copiilor, cat si in cazul parintilor. Este vorba de situatia in care copilul cere ceva care ii este refuzat si continua sa ceara (eventual cu lacrimi sau crize de furie) pana cand parintele cedeaza si ii ofera ce isi doreste. Din pacate, copilul invata in aceasta situatie ca pentru a obtine ceva, trebuie doar sa insiste din ce in ce mai mult si mai agresiv.

Alteori, parintele este cel care trebuie sa ceara din ce in ce mai insistent si mai agresiv cooperarea din partea copilului. De exemplu, parintele il cheama pe copil la masa in timp ce acesta se joaca pe calculator. Copilul nu raspunde, parintele il striga din nou peste cateva minute. Abia a treia oara, cand parintele ridica tonul sau ameninta, copilul vine la masa. In aceasta situatie, copilul invata ca parintele nu vorbeste serios decat daca este furios. Este o situatie regretabila, pentru ca incurajeaza agresivitatea intre parinte si copil si descurajeaza respectul reciproc in familie.

Cum poti depasi capcana insistentei agresive?

Cand apare din partea copilului tau, refuza-l o singura data, bland, dar ferm. Daca insista, valideaza-i emotiile („Vrei tare mult acest lucru.”), dar ramanand calm si in controlul situatiei. Aminteste-ti ca insistentele copilului tau nu au neaparat rolul de a te stresa pe tine mai mult, ci sunt felul in care isi exprima o emotie intensa. Ramanand calm, il ajuti sa isi gestioneze aceste stari emotionale.

Daca te afli in situatia in care copilul tau nu coopereaza decat daca tipi la el, este important sa faci eforturi sa ramai calm, pentru a evita sa repeti aceasta situatie. Apoi, propune-ti sa nu repeti de mai mult de doua ori cerinta sau rugamintea, stabilind o consecinta logica pentru lipsa cooperarii. De exemplu, daca nu se pregateste pentru scoala la timp, inseamna ca il vei lasa sa intarzie.

Capcana „E doar o faza!” sau „Asa sunt copiii.”.

Deseori, lucrurile se schimba intr-adevar pe masura ce copiii cresc si multe comportamente dificile sunt doar faze in dezvoltarea acestora. Dar acest lucru nu inseamna ca nu e nevoie sa schimbi ceva daca observi un comportament inadecvat care se repeta sau creste in intensitate.

Cum sa eviti aceasta capcana? Invata sa raspunzi constient la comportamentele copilului, nu sa reactionezi involuntar si nu ezita sa stabilesti limite si reguli in familie.

Capcana criticii constante

Una dintre cele mai subtile capcane din relatia parinte-copil este cea in care ajungem sa acordam atentie doar comportamentelor care ne deranjeaza. Cu intentia de a-i invata sau corecta pe cei mici, putem ajunge sa vedem doar lucrurile pe care nu le fac bine.

Cum poti evita aceasta capcana? Fa un efort voluntar pentru a acorda si atentie pozitiva copilului tau – cu alte cuvinte, pentru a observa lucrurile frumoase, simpatice si inteligente pe care le face. Arata-i ca le apreciezi si ca le observi. In plus, in loc sa ii spui ce sa nu faca atunci cand observi un comportament problematic, invata-l cum este bine sa procedeze. De exemplu, in loc sa spui: „Nu mai alerga pe scari!”, spune-i „Mergi mai incet pe scari.”

Capcana „Face dinadins!”

Cand luam personal comportamentul copilului, ajungem la conflicte, furie si distantare emotionala. De exemplu, daca ii ceri copilului tau sa opreasca jocul si sa se pregateasca pentru ca trebuie sa plecati in vizita, iar el nu reactioneaza suficient de rapid, ai putea sa crezi ca nu te respecta, ca vrea sa te enerveze sau sa demonstreze ceva. In realitate s-ar putea ca cel mic sa aiba dificultati emotionale, sa nu aiba dezvoltate anumite abilitati de coping, sa ii fie frica sa plece de acasa sau sa fie prea prins in joc. Pot fi o multime de motive pentru care copiii sa nu faca ceea ce parintii le cer, fara ca in spate sa stea dorinta de a face rau parintelui sau de a-l enerva.

Cum poti sa eviti aceasta capcana? Aminteste-ti de fiecare data ca cei mici nu au un foarte bun autocontrol, ca deseori emotiile lor se manifesta necontrolat si ca cele mai dificile comportamente ale copiilor pot fi de fapt modalitati prin care ei cer ajutor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe