characters characters

Abilitatile creative in primii trei ani de viata

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 ianuarie 2020    |   1034 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

abilitati creative in primii 3 ani de viata
Cand vine vorba de creativitate, nu este niciodata prea tarziu, dar nici prea devreme. Copiii pot fi incurajati sa se joace in mod creativ inca din primul an de viata. Scopul la varste mici nu este neaparat obtinerea unui produs artistic sau formarea unui mic Picasso, ci incurajarea explorarii si exprimarii.

Citeste si:

Dezvoltarea copilului de la o la 12 luni

Dezvoltarea copilului de la 1 la 2 ani


Cum se manifesta abilitatile creative in primii trei ani de viata

La varste mici, joaca creativa inseamna pentru copil:

  • sa exploreze diferite actiuni (de la dans la mazgalit o foaie de hartie),
  • medii artistice (pictura, modelajul, dansul etc.),
  • sa fie expus la diferiti stimuli (culori diferite, sunete si muzica, materiale diverse – nisip, material textil, plastilina etc.) 
  • sa experimenteze diferite actiuni (ce se intampla daca apasa pe plastilina, daca imprastie nisipul intr-o tava, daca pune mai multa apa in acuarele etc.)

Arta si indemanare: desenul, pictura cu degetele, modelarea plastilinei, lipitul, coloratul sunt activitati care il obisnuiesc pe copil cu diferiti stimuli tactili, ii dezvolta motricitatea fina si independenta si creativitatea – copilul are ocazia sa decida ce si cum deseneaza, coloreaza etc.

Joaca cu papusile – ii ajuta pe copii sa isi dezvolte imaginatia (creand o poveste cu intriga si deznodamant), dar si sa isi exprime gandurile si emotiile (copilul va exprima prin papusi propriile experiente sau experiente la care a asistat).

Muzica – cand copilul asculta si canta cantece, isi exerseaza auzul muzical, memoria si limbajul, dar si capacitatea de a-si exprima emotiile prin cantec si miscare (majoritatea copiilor danseaza atunci cand canta). Instrumentele muzicale pentru copii (cele pe care le poate manevra usor – precum cele de percutie de exemplu) sunt de asemenea utile.

Dansul – incurajeaza nu doar dezvoltarea motrica, ci si imaginatia si echilibrul emotional. Cand danseaza, copiii traiesc emotii pozitive diverse (bucurie, libertate, entuziasm) si pot transforma dansul intr-o experienta imaginara (nu danseaza in sufragerie, ci in padure, alaturi de zane si spiridusi sau intr-un castel, alaturi de printese si printi) importanta pentru dezvoltarea cognitiva.

Toate activitatile artistice si creative in care se implica cel mic in primii 3 ani de viata nu au rolul de a-l invata pe copil ceva in mod direct, ci de a-i oferi bucuria si libertatea de a explora feluri in care poate exprima si crea idei si emotii. De aceea, este esential sa il lasi pe copil sa se joace liber atunci cand e vorba de activitati artistice, sa nu pui neaparat accentul pe calitatea produsului finit si sa nu corectezi sau sa intervii in activitatea copilului.

Abilitatile creative in primii 3 ani de viata – cum se dezvolta


Dezvoltarea creativa intre 0 si 12 luni

Joaca creativa in aceasta perioada este o experienta a intregului corp. Cei mici sunt interesati sa prinda, sa muste, sa miroase, sa stranga in pumn sau sa arunce mai mult decat sa creeze ceva anume. Acum explorarea este mai importanta decat exprimarea, iar joaca senzoriala este cea mai potrivita: joaca cu apa, cartile de fetru sau jucariile din diferite materiale.

Dezvoltarea creativa intre 1 si 2 ani

Este perioada mazgalelilor cu creionul pe hartie. Acum copiii pot sa tina in mana un creion, insa il vor folosi in moduri neobisnuite si incontrolabile, deoarece inca nu si-au dezvoltat coordonarea necesara pentru a-si controla miscarile incheieturilor sau a bratului. Pentru ca atentia lor este limitata, vor desena sau scrie pentru cateva minute, apoi vor trece la alta activitate. Joaca senzoriala este in continuare potrivita, la fel ca si expunerea la muzica.

Dezvoltarea creativa intre 2 si 3 ani

Copilul va reusi sa controleze mai bine miscarile pe care le face cu creionul pe hartie, putand trasa linii verticale si orizontale si, mai tarziu cercuri sau alte forme geometrice. Dezvoltarea limbajului copilului inseamna ca va incepe sa cante mai multe versuri si sa exprime prin cuvinte ce isi doreste sa creeze.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe