characters characters

Joaca initiata si condusa de copil

De ce este bine sa urmezi regulile copilului atunci cand se joaca

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 octombrie 2019    |   1253 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

joaca initiata si condusa de copil
Inca din primii ani de viata, parintii isi doresc sa ii ajute pe cei mici sa se dezvolte cat mai arnomios din punct de vedere intelectual si emotional. De aceea, ideea de a propune copilului activitati si jocuri cu scopuri educationale poate parea foarte tentanta. Este bine sa pui la dispozitia copilului materiale si jucarii, insa este si mai bine sa te joci cu el dupa regulile si preferintele sale. De ce este importanta joaca initiata si condusa de copil si cum o poti incuraja? Aflam in randurile de mai jos.

Citeste si:

Ce invata copiii cand se joaca

De ce e importanta joaca senzoriala


Ce inseamna joaca initiata si condusa de copil? Este joaca pe care copilul o incepe spontan, fara sa fie indrumat sau incurajat de parinte si in care parintele (sau adultul care ingrijeste copilul) nu intervine cu sugestii sau actiuni care sa schimbe cursul jocului. Parintele are rolul de a observa copilul sau de a urma indicatiile oferite de copil prin cuvinte sau gesturi, atunci cand copilul vrea sa se joace impreuna cu parintele. 


Desigur, parintele poate interveni atunci cand copilul incepe o activitate care il pune in pericol.


De ce este importanta joaca initiata si condusa de copil?

  • In primul rand, este rezultatul tendintei naturale a copilului de explorare si de experimentare. In primii ani de viata, copiii sunt „echipati” cu reflexe si nevoi care ii ajuta sa invete si sa inteleaga mediul din jur mai bine decat ar face-o doar un program organizat de un adult.
  • Joaca initiata si condusa de copil il ajuta sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea, dar si sa ii mentina treaza curiozitatea si, mai tarziu, motivatia intrinseca pentru invatare, atat de importanta pentru rezultatele academice ale copilului tau.
  • In plus, atunci cand copilul are ocazia de a conduce propria joaca, isi dezvolta sentimentul de control asupra propriilor actiuni si decizii (care mai tarziu vor fi utile pentru autocontrol, initiativa si disciplina) si increderea de a-si pune in aplicare propriile idei (un aspect important al increderii in sine).
  • La nivel cognitiv, joaca initiata si condusa de copil il ajuta sa observe si sa inteleaga mai bine efectele unor actiuni sau fenomene.
  • Nu in cele din urma, joaca libera sau condusa de copil il ajuta sa isi dezvolte abilitati sociale (atunci cand se joaca alaturi sau impreuna cu alti copii) si sa isi exprime liber trasaturile de personalitate care se afla in formare (curiozitatea pentru un domeniu specific, entuziasmul si energia sau dimpotriva, atentia si tendinta de a contempla etc.).

Cum poti incuraja joaca initiata si condusa de copil

Ofera-i copilului un mediu sigur in care poate explora si se poate juca. Acasa, acest lucru inseamna un spatiu in care copilul poate aduce jucarii si jocuri (preferabil nu intr-un numar extrem de mare, pentru a nu-i distrage atentia foarte rapid).

Observa care sunt jocurile sau obiectele care ii trezesc interesul copilului tau si, daca nu ii pun in pericol siguranta, lasa-l sa se joace cu ele cum doreste. Daca va aflati in parc, de exemplu, vei observa ca cel mic se va indeparta de tine, apoi va verifica daca esti in apropiere sau daca esti atent(a) la el. Inainte de actiuni sau jocuri noi, s-ar putea sa iti caute privirea, pentru a vedea care este reactia ta. Este important sa ii oferi copilului acest feedback, incurajandu-l cand actiunile sale sunt benefice sau descurajandu-l cand e tentat sa faca ceva periculos.


Cand copilul te implica in joaca lui, urmareste ce face el mai intai si imita-l si tu. Incearca sa pastrezi directia pe care o stabileste copilul in joc, fara sa ii sugerezi cum altfel ar putea construi un turn, fara sa ii explici ca turnul se va darama daca nu are obaza solida sau fara a-l intrerupe din joaca pentru a-i propune o activitate mai „interesanta”. Adreseaza-i intrebari despre ce face, verbalizeaza actiunile lui („Oh, acum pui si un cub rosu, buna alegere!”) si intreaba-l daca poti sa contribui si tu la joaca lui.

Cand copilul schimba regulile jocului, lasa-l sa fie liderul si doar urmeaza-l.


Joaca condusa de copil apare chiar si in primele luni de viata ale copilului. Bebelusii se joaca si ei, chiar daca nu iti dai seama. Poti urmari privirea copilului pentru a intelege ce anume il intereseaza. De exemplu: „Tati este pe pat? Ce face? Iti face cu mana?”. Daca copilul gangureste si incepe sa dea din maini sau din picioare sunt semne clare ca deja aveti o forma de conversatie si joaca impreuna.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe