characters characters

Joaca senzoriala: beneficiile sale pentru dezvoltarea copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 ianuarie 2019    |   3909 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

joaca senzoriala beneficii
Joaca senzoriala este tipul de joaca prin care mai multe simturi ale copilului sunt activate: vazul, auzul, mirosul, atingerea, echilibrul si miscarea. In primii sapte ani de viata, joaca are un rol de experimentare si de explorare a mediului inconjurator, fiind esentiala pentru dezvoltarea lui psihica si fizica.

Te-ar putea interesa si:

Ce invata copiii cand se joaca

De ce este bine sa il lasi pe copil sa se joace in aer liber


Joaca senzoriala – beneficii


Iata cum ii ajuta joaca senzoriala pe prescolari:


Joaca senzoriala ajuta la dezvoltarea fizica a copilului.

Folosirea mainilor si a degetelor ajuta la o buna dezvoltare a abilitatilor fine motorii precum dexteritatea sau forta fizica. Aceste abilitati sunt necesare pentru ca ulterior copilul sa poata invata cu usurinta sa scrie. Folosindu-se de echilibru si constientizand limitele propriului corp, copilul poate sa isi dezvolte si abilitatile grosiere motorii. Joaca senzoriala ii ajuta pe copii sa inteleaga si cum anume se simt lucrurile, ce textura au si ce temperatura. In plus, invata sa faca deosebirea intre spatiul personal, si cel public. Copiii isi dezvolta si o multime de abilitati ante-scrierii precum prinderea, aruncarea, strangerea etc.

Joaca senzoriala ajuta la dezvoltarea limbajului.

Joaca senzoriala poate duce la o multime de discutii interesante cu copilul, prin care cel mic isi dezvolta vocabularul prin care descrie lumea din jur. Este fierbinte, rece, fin, scortos, tare sau moale materialul cu care se joaca? Este prea mare sau prea mic? Joaca senzoriala ii ajuta pe copii sa isi dezvolte limbajul descriptiv, incarcat de adjective si de verbe.

Joaca senzoriala ajuta la dezvoltarea abilitatilor cognitive.

Copiii folosesc mainile pentru a se juca si a experimenta, pentru a invata despre diferite elemente din mediul in care se afla. Concepte si abilitati matematice precum marimea, volumul, pozitiile spatiale, adunarea, clasificarea sau sortarea sau abilitatile stiintifice precum relatia dintre cauza si efect, gravitate, rezolvare de probleme se numara printre lucrurile pe care copiii le descopera in joaca senzoriala.

Joaca senzoriala ajuta la dezvoltarea sociala si a abilitatilor emotionale.

Joaca senzoriala ii ajuta pe copii sa se calmeze, sa isi concentreze atentia si sa isi dezvolte spiritul de observatie. In plus, le permite sa faca alegeri si sa decida singuri cum va decurge jocul, incurajandu-le autonomia si independenta.

Pentru a functiona cu adevarat, nu este nevoie si nici indicat ca joaca senzoriala sa implice toate simturile deodata. Copilul poate fi coplesit de complexitatea senzoriala si nu se va bucura de activitate.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe