characters characters

Abilitati ale copiilor pe care le putem dezvolta in perioada de izolare

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 aprilie 2020    |   2493 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

abilitati practice si emotionale ale copiilor in perioada carantinei
Unul dintre aspectele importante ale rezilientei in perioadele de criza este optimismul si capacitatea de a vedea oportunitati in situatii dificile. Poti dezvolta indirect rezilienta copilului tau daca profiti de perioada carantinei pentru a-i dezvolta abilitati pe care nu le invata la scoala.

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa invete in timpul carantinei


Idei de activitati pentru copii cand stam acasa


Abilitati practice

  • Cum sa gateasca feluri simple de mancare. Incepand cu 6 ani si folosind cutite speciale pentru copii, il poti invata pe copil sa isi pregateasca micul dejun, cu ajutorul tau. La varste mici, ii poti cere sa te ajute cand gatesti aducand, turnand, sau amestecand ingredientele, iar preadolescentii si adolescentii pot invata sa pregateasca retete complete, cu sprijinul tau daca intampina dificultati.
  • Curatenie si organizare. Prescolarii pot sa te ajute la curatenie „stergand” praful sau adunand jucariile, iar copiii mai mari pot invata sa dea cu aspiratorul sau sa curete suprafete mai dificile – sub supravegherea ta. Incurajeaza-l pe copil sa isi organizeze hainele in dulap cum I se pare mai eficient – ii exersezi abilitatea de planificare, dar si abilitatile de impaturit hainele.
  • Cum se spala si se calca rufele. Cei mici te pot ajuta sa sortezi si sa asezi in dulap hainele, iar cei mari pot fi responsabili de spalat si calcat, sub supravegherea ta initiala.
  • Cum se foloseste trusa de prim ajutor. Daca aveti o trusa de prim ajutor in casa, este bine sa ii arati copilului tau fiecare componenta in parte, cum si cand se foloseste.
  • Cum se folosesc uneltele de reparat. Folositi impreuna trusa de unelte pentru a realiza un proiect creativ in casa sau pentru a repara lucruri pe care le-ati amanat de-a lungul timpului (o usa care nu se inchide bine sau robinetul care picura).

Abilitati emotionale si cognitive

Situatiile dificile prin care trecem ne ajuta sa devenim mai puternici. Acelasi lucru se intampla si copiilor. Iata ce abilitati emotionale si cognitive pot fi formate si sprijinite in perioada carantinei.

Toleranta la incertitudine.

Una dintre cele mai neplacute stari emotionale este intoleranta la incertitudine. Din pacate, nu putem anticipa cu siguranta o multime de lucruri in viata noastra, iar perioada prin care trecem ne aminteste acest lucru. Copiii pot fi sprijiniti sa devina mai confortabili cand vine vorba de incertitudine daca isi observa parintii abordand calm aceasta situatie.

Abilitatile de auto-linistire

Iritarea, furia si tristetea sunt emotii care pot sa apara in carantina la orice varsta. Copiii pot invata acum tehnici de gestionare a emotiilor dificile, exercitii de relaxare si respiratie pe care le pot folosi oricand in viitor cand se confrunta cu stari emotionale intense.

Managementul timpului

Unii copii si adolescenti au un program mai incarcat de cand invata online, altii mai relaxat, pentru ca nu toate orele sunt desfasurate cu prezenta online in direct. Ambele situatii sunt propice pentru dezvoltarea abilitatii de a organiza timpul. Copiii cu mai mult timp liber pot fi incurajati sa inceapa un proiect nou, caruia sa ii dedice timp zilnic.

Autocunoasterea

Timpul petrecut in casa poate fi o ocazie pentru copii sa descopere interese noi sau sa se ocupe de pasiunile pentru care nu au avut timp pana acum. De asemenea, carantina poate fi o perioada de reflectie pentru copiii mai mari, care pot sa isi analizeze mai bine gandurile, emotiile si reactiile, pot sa acorde mai mult timp dezvoltarii personale si pot sa se gandeasca la viitor.

Creativitatea

Mai mult timp liber inseamna mai mult timp pentru a fi creativi. Copiii pot sa isi formeze abilitati artistice sau, daca sunt ajutati sa gestioneze momentele de plictiseala in mod constructiv, pot gasi idei creative pentru a-si ocupa timpul sau a rezolva probleme cu care se confrunta.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe