characters characters

7 calitati ale familiilor armonioase

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 aprilie 2023    |   1049 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

7 calitati ale familiilor armonioase
Fericirea in familie depinde de stilul de comunicare adoptat de membrii familiei, de felul in care se accepta si apreciaza reciproc, de stabilitatea emotionala a parintilor si de nivelul de coerenta interioara al adultilor din familie.

Citeste si:


Familiile functionale versus familiile disfunctionale


7 reguli pentru o familie fericita


7 calitati ale familiilor armonioase


Cum iti poti da seama mai usor daca este nevoie in familia ta de schimbari care sa creasca nivelul de armonie si intelegere? Raspunde sincer la urmatoarele intrebari:

  • La sfarsitul zilei de munca, abia astepti sa ajungi acasa la cei dragi?
  • Sunt acceptate cu usurinta si deschidere diferentele dintre membrii familiei? (interese, preferinte, pareri etc.)
  • Simti ca acasa poti fi tu insuti/insati si ca cei din jur te accepta asa cum esti?
  • Te poti relaxa in familie cu adevarat?
  • Dupa o zi grea, stii ca vei gasi intelegere si sprijin in familie?

Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt afirmative, inseamna ca familia ta este functionala. Daca ai oferit raspunsuri negative la unele dintre intrebari, este un semn ca este nevoie sa incercati sa schimbati unele lucruri.


1. Atentia acordata nevoilor tuturor membrilor familiei


Fiecare membru al familiei respecta nevoile celorlalti membrii, insa intr-un mod adecvat varstei fiecaruia. Cu alte cuvinte, parintii au grija de nevoile fizice si psihologice ale copiilor, dar copiii nu sunt pusi in situatia de a avea grija de nevoile parintilor. Acestia din urma isi pot indeplini nevoile emotionale si fizice stabilind limite interpersonale si acordand atentie grijei de sine.

In mod practic, acest lucru inseamna ca exista suficient timp pentru conversatii autentice, ca atentia acordata emotiilor si nevoilor celor din jur este completa si ca fiecare membru al familiei este curios si interesat de gandurile si ideile celorlalti.


2. Acceptarea reciproca


Fiecare membru al familiei, indiferent de varsta, are dreptul la propriile interese, pasiuni sau nivel de performante. Cand diferentele dintre parinti si copii sunt acceptate cu adevarat, fiecare membru al familiei se simte liber si apropiat de cei din jur. Deseori, pentru parinti este dificil sa accepte diferentele de temperament, talente sau pasiuni dintre ei si propriii copii. Este important, daca te afli in aceasta situatie, sa incerci sa intelegi ce sta la baza acestei dificultati: temeri, prejudecati, nevoia de a controla actiunile sau viitorul copilului etc.

 
3. Capacitatea de a repara relatiile in urma conflictului


Conflictele, momentele tensionate sau distantarea emotionala temporara sunt inevitabile in relatiile cu cei dragi. De aceea, este important pentru parinti sa stie sa repare rupturile care apar in familie. Recunoasterea greselilor si asumarea responsabilitatii pentru ele, abilitatea de a-si cere scuze si de a relua discutiile dificile in momentele de calm sunt abilitati care ajuta la repararea rupturilor inevitabile in familie. Familiile armonioase nu evita conflictele si discutiile dificile, ci incearca sa e gestioneze cat mai eficient, iar daca intervin rupturile emotionale, acestea pot fi reparate. Copiii invata astfel ca, indiferent de momentele dificile, familia lor este un mediu sigur din punct de vedere emotional si fizic.


4. Timp si spatiu personal - limitele interpersonale

Cand fiecare membru al familiei stie ca isi poate gasi linistea sau bucuria in felurile in care prefera sa faca acest lucru, relatiile cu cei din jur devin mult mai relaxate si mai sigure. In schimb, cand limitele interpersonale nu sunt respectate, tensiunea si frustrarea pot deveni permanente, mai ales pentru parinti, dar si pentru copii. In aceasta situatie, conflictele devin extrem de frecvente si deseori, sunt doar o modalitate de exprimare a frustrarii, nu o discutie despre o solutie comuna.


Este important de tinut minte ca nu doar parintii au nevoie de limite interpersonale, ci si copiii. Timpul petrecut independent sau solitar, modalitatile de relaxare sau interesele cu care isi ocupa timpul liber sunt alegeri care ar trebui sa le apartina. La varste mici, in primii ani de viata, limitele interpersonale iau forma respectarii timpului de joaca si a felului in care aceasta decurge, respectarea nevoilor fiziologice ale copilului (de exemplu, senzatia de satietate, de cald sau frig etc.) si a alegerilor acestuia in mediul social (de exemplu, refuzul de a imbratisa o alta persoana sau de a imparti jucariile cu un alt copil).

5. Asteptari si reguli clare si adecvate

Cand parintii stabilesc reguli sau limite in mod spontan, in situatii specifice sau stabilesc consecinte sau pedepse pentru copii fara a le explica inainte ca un anumit comportament este inadecvat, siguranta emotionala a copiilor este afectata.


In schimb, cand regulile sunt putine, dar clare si adecvate varstei copiilor (un copil de 4 ani nu va avea aceeasi capacitate de reglare a emotiior si comportamentului ca un copil de 10 ani, de exemplu), copiii simt ca timpul petrecut in familie este predictibil, iar comportamentele lor sunt gestionate in mod corect.

6. Timpul petrecut impreuna in mod placut

Bucuria, relaxarea si amuzamentul au un loc si un rol special in familie, contribuind la sanatatea emotionala a acesteia. Familiile armonioase prioritizeaza timpul petrecut impreuna in mod placut, organizand si alegand activitati care raspund nevoilor tuturor. 

Lipsa timpului petrecut impreuna in mod placut atrage atentia asupra relatiilor dintre parinti si copii, asupra echilibrului emotional al acestora sau asupra altor potentiale cauze care ii impiedica pe parinti sa acorde atentie acestui aspect al vietii de familie.


7. Exprimarea afectiunii si aprecierii reciproce

Familia este locul in care copiii invata ce inseamna iubirea si felul in care ne exprimam afectiunea fata de alte persoane. Iubirea neconditionata, exprimarea acesteia prin gesturi, cuvinte si actiuni, atentia acordata limbajelor iubirii si respectarea nevoilor celor dragi sunt aspecte esentiale ale relatiilor armonioase in familie.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe