characters characters

Reguli pentru o familie fericita

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 martie 2023    |   2502 vizualizări

Varsta: 18 ani +.


Cum poti creste nivelul fericirii in familie? Creeaza reguli care va ajuta sa cooperati cat mai armonios.

Citeste si:


Obiceiurile familiilor fericite


Trei feluri in care copiii invata sa fie fericiti

7 reguli pentru o familie fericita


Comunicare

Cat de sigura este familia voastra din punct de vedere emotional? Cat de usor este sa va exprimati parerile, gandurile sau emotiile in mob liber, fara teama fata de reactiile celor din jur? Codependenta in familie se manifesta prin preocupare intensa pentru starile emotionale ale altor persoane si printr-un sentiment de responsabilitate pentru acestea. De asemenea, preluarea emotiilor altor membri ai familiei este un semn al codependentei.


Cand incurajam in familie comunicarea clara, nonviolenta si libera, punem bazele independentei si maturitatii emotionale ale copiilor, dar si ale parintilor.

Respect

Comunicarea libera nu inseamna comunicare fara respect sau fara limite interpersonale. Aprecierea pozitiva neconditionata si respectul fata de individualitatea fiecarui membru al familiei sunt esentiale pentru relatiile armonioase dintre noi.

Bineinteles, si copiii merita respectul din partea parintilor, chiar si atunci cand vine vorba de corectarea comportamentelor nedorite, de impunerea limitelor sau regulilor. A-i respecta copii nu inseamna, asa cum se tem multi adulti, renuntarea la autoritatea de parinte sau la puterea de a decide. Inseamna a accepta personalitatea copilului, a-i acorda timp si spatiu pentru a se exprima si a-i valida emotiile si perspectiva, chiar si atunci cand actionam altfel decat si-ar dori acesta.

Incurajare reciproca

Familia este locul in care copiii primesc pentru prima data mesajul ca sunt capabili sa obtina ce isi doresc, ca sunt persoane valoroase si apreciate pentru cine sunt ei. Aceleasi nevoi le au si adultii, iar cand parintii ofera un model de comunicare bazata pe incurajare reciproca, copiii vor tinde sa preia acelasi stil de comunicare.

Pentru parintii care nu au primit incurajare si apreciere in copilarie, poate fi dificil sa ofere propriilor copii aceste lucruri, intr-o maniera autentica. Cauta sa iti consolidezi propria ta incredere in tine, dar si in potentialul copilului tau, pentru a putea apoi sa transmiti in mod sincer incurajare si sprijin emotional acestuia.

Desigur, exista o diferenta intre incurajare si presiunea de a obtine rezultate remarcabile ori performante ridicate.

Acceptare

Critica excesiva, controlul psihologic sau iubirea conditionata sunt rezultatele lipsei acceptarii celor din jur asa cum sunt acestia. Cu cat reusim sa ne acceptam pe noi insine mai mult, cu atat mai usor este sa oferim acelasi lucru celor apropiati. De aceea, daca observi ca tinzi sa corectezi defectele celor din jur mai mult decat sa apreciezi calitatile pozitive, daca tinzi sa respingi alegerile acestora, chiar daca nu le fac rau in mod direct sau daca ai nevoia de a-l indruma pe copilul tau catre o imagine ideala pe care ti-ai format-o deja in mintea ta, acorda atentie felului in care relationezi cu tine insuti. Cat de usor iti accepti propriile defecte si cat de usor este sa incerci sa le corectezi? Cat de usor iti ierti greselile sau alegerile mai putin potrivite?

Cu cat membrii familiei se accepta reciproc mai usor, cu atat sentimentul de apartanenta si siguranta emotionala cresc.

Responsabilitati impartite


Cand exista echitate in impartirea sarcinilor casnice, mesajul indirect care este transmis este ca timpul si energia fiecarui membru al familiei sunt la fel de importante. Cand o singura persoana depune efort pentru ca lucrurile sa functioneze bine in casa, mesajul este ca timpul si energia acelei persoane conteaza mai putin decat timpul si energia celorlalti, care se pot relaxa sau dezvolta alte proiecte in loc sa se ocupe de responsabilitatile casnice sau familiale.


Cand copiii observa ca ambii parinti depun eforturi pentru sarcinile casnice si cand sunt incurajati sa participe la randul lor la acestea, isi dezvolta o viziune sanatoasa asupra cooperarii, respectului reciproc si responsabilitatii.

Organizare

In familiile functionale, atat parintii, cat si copiii stiu care este tiparul fiecarei zile - orele de trezire si de somn, orele meselor impreuna sau felul in care este organizat timpul liber. Rutinele si ritualurile de familie sunt din aceasta perspectiva extrem de importante si relevante.

Cand parintii depun eforturi pentru o organizare eficienta, creeaza un mediu sigur si predictibil pentru copii, iar nivelul de stres al intregii familii scade in mod semnificativ.

Rezilienta

Felul in care familiile reactioneaza in fata situatiilor dificile, mecanismele de coping pe care le adopta si eficienta cu care comunica si se organizeaza in astfel de momente sunt esentiale pentru nivelul de functionare al acesteia. Familiile armonioase reusesc sa comunice si sa se sprijine atunci cand se confrunta cu probleme, pierderi sau incidente neasteptate, in timp ce, in familiile disfunctionale, membrii acestora tind sa se izoleze, sa nu isi exprime emotiile sau sa ramana coplesiti de confuzie si griji fara a cere ajutorul altor persoane.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe