characters characters

10 fraze care il ajuta pe copil sa aiba un an scolar mai bun

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 august 2021    |   3624 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

10 fraze pentru un nou an scolar mai bun
Felul in care vorbim copiilor si felul in care acestia isi vorbesc lor insisi dicteaza starea lor de spirit, motivatia si increderea in propriile forte in momentele dificile. Iata 10 expresii care il pot ajuta pe copilul tau sa aiba un an scolar mai bun.

Citeste si:

Scuze care ii impiedica pe copii sa invete


Umbrela gandirii pozitive: cum il apara pe copil de “vreme rea”


Cum incurajam vocea interioara pozitiva a copiilor


Un an scolar mai bun depinde de atitudinea si implicarea copiilor, dar si de accesul lor la resurse de invatare valoroase si utile. Caietele auxiliare Intuitext vin in completarea manualelor si activitatii de la clasa, pentru a-i ajuta pe copiii care au nevoie sa exerseze cunostintele noi sau sa isi imbunatateasca nivelul de performanta.


Transforma „Nu pot sa fac asta.” in „O sa caut o solutie.”.

Pentru majoritatea problemelor exista o solutie, chiar daca aceasta implica a cere ajutor altor persoane, a cauta mai multe informatii sau a incerca de mai multe ori. Multi copii tind sa renunte usor, dupa o prima incercare sau, cand lucrurile par dificile, sa renunte fara sa incerce. Aceasta tendinta se poate transforma usor in obicei, iar cand vine vorba de invatare, poate afecta foarte mult performanta copilului tau. Incurajeaza-l pe copil sa inlocuiasca „Nu pot.” cu „O sa caut o solutie.” si ajuta-l sa puna in practica acest principiu, cautand impreuna solutii alternative.

Transforma „Ai facut o greseala.” in „Ai invatat ceva util.”

Fiecare esec sau greseala poate fi o sursa de informatii utile. In plus, invatarea rareori inseamna un proces lin, lipsit de obstacole sau greseli. Indiferent ca este vorba de o tema, de un proiect sau de exersarea unei abilitati practice, incearca sa iti controlezi tendinta de a-l critica pe copil scotand in evidenta greselile si orienteaza-ti atentia catre ce poate invata din aceasta.

Transforma „Nu ma pricep la asta.” in „Inca invat sa ma descurc.”

Nu este nimic gresit in a exersa, a incerca de mai multe ori sau a dedica mai mult timp invatarii. Convingerea ca prin efort si exercitiu ne putem imbunatati abilitatile si inteligenta sta la baza succesului la scoala, dar si in mediul profesional. Afla mai multe despre mentalitatea flexibila.

Transforma „Nu o sa reusesc./Nu sunt destul de bun.” in „Am nevoie de mai mult timp.”

Uneori, invatarea necesita mai mult timp decat ne-am astepta sau ne-am dori. Lipsa de motivatie pentru invatare si descurajarea apar atunci cand copiii cred ca pentru ca nu au reusit sa inteleaga o lectie imediat, nu vor intelege niciodata. Poti combate aceasta tendinta amintindu-i copilului tau ca uneori, cu totii avem nevoie de mai mult timp.

Transforma „Ar trebui/ trebuie sa fac...” in „Voi face...”

Cand vine vorba de teme sau proiecte pentru scoala, majoritatea copiilor le percep ca pe obligatii impuse si surse de stres. Felul in care vorbim de responsabilitatile noastre influenteaza felul in care ne simtim in legatura cu ele. Cand renuntam la „trebuie”, este mai usor sa acceptam responsabilitatea pentru ce avem de facut.

Transforma „Nu stiu.” in „Voi afla.”

Cand nu stiu raspunsul la o intrebare sau solutia pentru o problema, multi copii tind sa renunte sa le caute. In timp, acest obicei inseamna ca vor evita dificultatile si ca le va scadea curiozitatea. Cand copilul tau iti spune ca nu stie ceva, raspunde-i ca puteti afla impreuna. Cand vine vorba de teme pentru acasa, intreaba-l cum crede ca poate afla raspunsul si ofera-i sprijin pentru a-l gasi. Ii vei incuraja astfel initiativa, sentimentul fortei personale si curiozitatea.

Transforma „Este dificil.” in „Este o provocare.”

Chiar daca pare o schimbare superficiala, il poate ajuta pe copil sa treaca de la anxietate la entuziasm , doua emotii mai asemanatoare decat crezi.

Transforma „Trebuie sa...” in „Am ocazia sa...”

Aceasta schimbare de perspectiva ii ajuta pe copii sa vada temele sau proiectele pentru scoala drept oportunitati de a-si dezvolta abilitatile sau de a-si exprima personalitatea. Cand copilul tau iti spune ca a primit o tema complicate la scoala, ajuta-l sa vada oportunitatea care este ascunsa in ea.

Recomanda-i sa se intrebe „Ce pot face azi pentru a fi mai aproape de scopul meu cel mai important?”

In graba si lipsa de timp care caracterizeaza viata multora dintre noi, este usor sa uitam care sunt de fapt scopurile noastre pe termen lung, fiind preocupati de probleme imediate si urgente. Aceasta intrebare, adresata zilnic, le poate aminti copiilor (si adultilor) care sunt prioritatile lor si cum pot sa aleaga mai bine activitatile carora le dedica timp si energie.

Multi copii si adolescenti inca nu au scopuri pe care vor sa le indeplineasca, pentru ca nu au descoperit inca ce ii pasioneaza sau pentru ca nu au suficienta incredere in ei insisi. Daca acesta este cazul copilului tau, ajuta-l sa isi stabileasca scopuri si sa planifice indeplinirea lor.

Recomanda-i sa inceapa ziua cu intrebarea: „Care este principalul meu obiectiv astazi?”

Cand ne concentram asupra unui singur obiectiv major, avem mai multe sanse sa il indeplinim decat atunci cand incercam sa facem mai multe lucruri deodata. Aceasta strategie creste autoeficacitatea, increderea in propriile abilitati de a rezolva probleme sau atinge obiective.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe