characters characters

Scuze care ii impiedica pe copii sa invete

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 august 2021    |   3394 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

scuze care ii impiedica pe copii sa invete
Vacanta de vara se apropie de final incet, iar preocuparile legate de scoala incep sa isi faca aparitia treptat. Cum ii putem ajuta pe copii sa fie motivati sa invete? Incepand cu scuzele sau convingerile irationale care ii impiedica sa depuna efort cand vine vorba de invatare.

Citeste si:

Convingeri gresite despre educatie si invatare

Obiceiuri de invatare pe care le poti incuraja la copil


Putem creste motivatia copiilor pentru invatare oferindu-le experiente de invatare placute si eficiente, care le vor redefini atitudinea fata de scoala, teme si invatare. Caietele auxiliare create de Intuitext ofera astfel de experiente, imbinand invatarea si joaca in activitati adecvate varstei copiilor.


Scuze frecvente care ii impiedica pe copii sa invete


„Cand vin de la scoala, trebuie doar sa ma relaxez.”

Desigur, dupa scoala, toti copiii au nevoie de odihna si relaxare, dar deseori, aceasta nevoie este folosita ca scuza pentru a amana momentul temelor pana seara tarziu, cand atentia si motivatia copiilor sunt scazute. De asemenea, odihna poate insemna pentru multi copii jocuri pe calculator sau timp in fata ecranului, activitati care nu ii ajuta sa isi incarce bateriile, ci le diminueaza energia.


„Nu am chef acum, invat mai tarziu.”

Deseori, motivatia de a face o activitate apare facand acea activitate. Tehnica activarii comportamentale functioneaza dupa acest principiu si da rezultate, mai ales cand este folosita in mod repetat. Disciplina si autocontrolul sunt necesare pentru succesul scolar pe termen lung din aceasta cauza: nu ne putem baza tot timpul pe motivatie pentru a incepe sau continua o activitate.

„Este plictisitor sa invat.”

Maniera in care sunt prezentate informatiile poate fi intr-adevar monotona si poate crea usor senzatia ca invatarea este plictisitoare. Cand copiii insa pot intelege relativ usor materia si descopera lucruri noi, invatarea nu mai este plictisitoare. Incurajeaza-l pe copil sa caute intotdeauna explicatii si resurse suplimentare atunci cand se pregateste pentru scoala, pentru ca invatarea sa fie mai interesanta.

„Oricum nu inteleg nimic la aceasta materie.”

Mai putin o scuza si mai mult o expresie a descurajarii copilului tau, aceasta replica ar trebui sa iti atraga atentia, pentru ca este un semn clar ca fiul sau fiica ta are nevoie de ajutor.

„Scoala nu este importanta pentru succesul in viata.”

Cum poti demonta aceasta scuza? In primul rand, orice tip de performanta se obtine cu disciplina si efort consistent. In al doilea rand, educatia nu inseamna doar calea catre succes in viata, ci si o cale de formare a caracterului si a personalitatii copilului tau. Cu cat acesta invata mai multe lucruri in copilarie si adolescenta, cu atat se va dezvolta mai armonios din toate punctele de vedere – moral, intelectual si social.

„Nu imi place profesorul, asa ca nu vreau sa invat.”

Desi relatia profesor-elevi este esentiala pentru succesul scolar, aceasta nu poate fi intotdeauna perfecta. Asa cum toti copiii vor avea un profesor preferat, vor exista si profesori mai putin placuti de catre elevi, indiferent de materia predata. Ajuta-l pe copil sa faca diferenta dintre persoana profesorului si materia predate si ajuta-l sa gaseasca resurse suplimentare care sa ii fie utile in invatare.

„E prea grea materia.”

Increderea in sine a copiilor se formeaza atunci cand sunt incurajati sa incerce lucruri care par dificile. Cand copilul este tentat sa renunte sa mai incerce sa invete pentru ca o materie i se pare prea grea, are nevoie de sprijin si incurajare din partea parintilor pentru a transforma un lucru care pare imposibil intr-o provocare care poate fi gestionata.

„Eu vreau sa devin artist, asa ca nu are rost sa ma chinui cu scoala.”

Mai ales copiii cu talente artistice sau sportive evidente, care isi dedica timpul cultivarii lor, pot fi tentati sa acorde mai putina importanta educatiei scolare. Incearca sa il ajuti pe copil sa vada ca intelegerea tuturor materiilor il pot ajuta indirect, intr-o cariera artistica, deoarece creativitatea in orice domeniu este rezultatul tuturor cunostintelor pe care le avem.

„Am inteles lectia din clasa, nu am nevoie sa invat.”

Copiii cu o exagerata incredere in sine pot sa foloseasca aceasta scuza pentru a evita efortul pregatirii pentru scoala. Daca copilul tau spune des acest lucru, poate fi benefic sa verifici daca este adevarat – copiii pot supraestima propriile cunostinte, aparand efectul Dunning-Kruger, cand nu stim ceea ce nu stim.

„Prietenii imi distrag atentia si nu ma pot concentra.”

Aceasta problema are cele mai multe sanse sa fie mai putin o scuza sim ai degraba rezultatul lipsei de granite sau limite interpersonale. Mai ales in adolescenta, relatiile de prietenie castiga prioritate fata de orice alte preocupari, asa ca este posibil ca invatarea sa aiba de suferit atunci cand copilul tau se teme sa nu piarda aprecierea prietenilor daca ii refuza sau pune invatarea pe primul loc.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe