characters characters

Obiceiuri de invatare pe care le poti incuraja la copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 ianuarie 2021    |   2877 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

obiceiuri de invatare eficienta
Cand vine vorba de invatare, vorbim deseori despre motivatia copiilor pentru invatare sau despre rolul temelor pentru acasa. Motivatia si efortul nu sunt singurele aspecte importante pentru succesul scolar. Metodele de invatare sunt la fel de importante si deseori pot face diferenta dintre succesul si insuccesul scolar. 

Citeste si:

Cele mai eficiente metode de invatare

Metacognitie: recomandari pentru invatare eficienta


Iata pe scurt, care sunt cele mai bune obiceiuri de invatare:


Organizarea materiei de invatat.
Orice proiect complex si orice recapitulare a materiei devin mai usoare daca sunt impartite in etape mai simple. Cu cat copilul tau isi organizeaza mai bine materia si programul zilnic, cu atat va avea mai mult control asupra invatarii si va avea mai multa incredere in propriile abilitati.

Repetarea spatiata a materiei invatate recent. Curba uitarii arata ca a doua zi dupa ce a invatat, copilul poate uita intre 50 si 80% din materia invatata, daca nu o repeta sau nu o foloseste in vreun fel. In a saptea zi dupa invatare, copilul va mai sti intre 10-30%, iar dupa o luna, aproximativ 2-3%.

Aceste cifre sunt, desigur, orientative, insa demonstreaza un lucru sigur: cu cat copilul repeta mai des ceea ce a invatat, cu atat va uita mai putin.

Notitele scrise de mana. Cand scriem de mana, retinem mai bine ideile decat cand le tastam pe calculator. In plus, simpla lectura a materiei si sublinierea ideilor principale nu sunt metode eficiente de invatare.

Regula: Incepe cu cea mai dificila tema. Este o metoda eficienta de a invata, dar si de a-si mentine motivatia si gestiona stresul. Cand avem satisfactia de a bifa cea mai importanta sarcina, putem continua mai relaxati cu urmatoarele.

Pune accentul pe concentrarea atentiei, nu pe timpul petrecut invatand. Este mai util sa isi concentreze atentia un interval scurt de timp, sa ia o pauza si apoi sa continue sa invete decat sa petreaca mult timp incercand fara succes sa invete.

O singura activitate pe rand. Multitasking-ul este tentant, mai ales in invatarea online, dar nu este eficient. Cele mai bune rezultate le va obtine daca isi concentreaza atentia asupra unui singur obiectiv pe rand.

Resurse de invatare variate. Nu toate manualele sau stilurile de predare sunt potrivite pentru toti copiii. De aceea, ajuta-l pe copil sa caute resurse suplimentare de invatare care sa raspunda nevoilor lui. De exemplu, fizica este invatata mai usor cu ajutorul materialelor video care explica experimentele, matematica poate fi inteleasa mai usor cu ajutorul exemplelor concrete etc. Accesul la tehnologie poate ajuta copiii sa invete mai usor.

Tehnica activarii comportamentaleIn momentele in care se simte lipsit de motivatie si disciplina, aminteste-i ca uneori este de ajuns doar sa inceapa o activitate pentru ca motivatia sa apara. In asemenea momente, poate incepe cu o tema mai usoara sau cu un obiectiv mai modest (doar sa inceapa un proiect, nu sa il termine).

Sarbatoriti toate reusitele. A terminat la timp un proiect dificil? A reusit sa urmeze un program zilnic de invatare timp de o saptamana? Bucurati-va de aceste reusite, indiferent de rezultatele finale obtinute.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe