Cele mai eficiente metode de invatare
Ne asteptam de la copii sa invete si sa inteleaga din ce in ce mai multe lucruri, pe masura ce educatia lor progreseaza. Insa putini dintre noi ne gandim sa ii invatam si cum sa invete. Iata care sunt cele mai eficiente metode de invatare, pe care sa le recomanzi copilului tau.
Citeste mai multe despre invatarea eficienta:
Ce este bine sa stii despre memorie si invatare
Invatarea spatiata si testarea cunostintelor
Cele mai eficiente doua metode de invatare sunt invatarea spatiata si testarea cunostintelor. Invatarea spatiata presupune impartirea materialului de invatat in mai multe parti, studiate de-a lungul unui interval de timp mai mare. Deaorece informatiile sunt uitate foarte rapid in urmatoarele zile dupa ce a avut loc invatarea, repetarea lor a doua si a treia zi este esentiala pentru ca invatarea sa fie eficienta. Citeste mai multe despre curba uitarii (cat de repede are loc uitarea informatiilor noi) si despre repetitia spatiata aici.
Testarea cunostintelor poate parea o metoda evidenta de consolidare a cunostintelor, dar multi copii prefera sa reciteasca materialul invatat in loc sa isi reaminteasca informatiile invatare. Reamintirea lectiei cu cartile si caietele inchise sau, si mai bine, rezolvand teste scrise bazate pe lectia respectiva reprezinta cea mai eficienta metoda de invatare.
A preda cuiva materialul invatat
Una dintre cele mai sigure metode de autoevaluare a informatiilor invatate este predarea acestora unei alte persoane. Cand copilul incearca sa explice unei alte persoane lectia invatata, are ocazia sa isi descopere lacunele, sa identifice cele mai dificile parti ale unei lectii si sa isi clarifice foarte bine informatiile.
Cand vine vorba de limbi straine, contactul cu vorbitorii nativi este esential
Daca vorbim despre invatarea limbirlor straine, dincolo e exercitiile de vocabular si gramatica, a-l ajuta pe copil sa asculte vorbitorii nativi ai acestei limbi il va ajuta in mod semnificativ sa invete limba straina respectiva. Poti face acest lucru incurajandu-l pe copil sa priveasca filme in limba respective, sa foloseasca materiale video predate de profesori nativi sau chiar sa interactioneze cu vorbitori nativi de aceeasi varsta, daca este posibil.
Intrebarile
„Interogarea elaborativa” este tehnica prin care copiii isi adreseaza intrebari despre materialul invatat. Atunci cand citesc o informatie noua si se intreaba “De ce?” au ocazia sa lege informatia noua de informatii deja cunoscute, daca stiu raspunsul la aceasta intrebare sau sa caute informatii suplimentare, care ii ajuta sa inteleaga mai bine materia, daca nu stiu inca raspunsul la aceasta intrebare.
Rezumarea
Scrierea ideilor principale dintr-un capitol sau dintr-o lectie este o alta metoda eficienta de invatare. Ii ajuta pe copii sa selecteze doar informatiile esentiale si sa proceseze la nivel abstract ideile si relatiile dintre informatii. Cu cat accentul in invatare este pus mai mult asupra intelegerii materialului, cu atat invatarea va fi mai eficienta. Insa aceasta tehnica este utila mai degraba pentru adolescentii si studentii care au deja formata abilitatea de a sumariza.
Vizualizarea si scheme grafice
Cand vine vorba de notiuni sau fenomene stiintifice, vizualizarea informatiilor citite sau realizarea de desene bazate pe informatiile citite sunt tehnici care pot creste in mod semnificativ intelegerea si retinerea materiei.
Iata asadar sapte modalitati prin care copilul tau poate invata mai bine si mai usor. Recomanda-i sa le puna in practica si sa le evalueze constant eficienta, cu scopul de a le imbunatati continuu.
Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
Adauga tu primul comentariu: