characters characters

Metode de invatare eficienta

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 ianuarie 2018    |   21102 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

metode de invatare eficienta
Cand este vorba de invatare, intelegerea logica a informatiilor este esentiala pentru a le memora mai usor si pentru a le folosi ulterior. Cum il poti orienta pe copil catre intelegerea logica a materialului de invatat?  Nenumarate studii ofera un raspuns la aceasta intrebare:

Cere-i sa iti predea ce a invatat.

Cel mai bun test pe care il poti da copilului pentru a vedea daca a inteles si retinut informatiile din lectie este de a-i cere sa le explice sau sa le predea cuiva care nu le stie (tie, de exemplu).

Citeste si alte materiale despre invatarea eficienta:


Opt recomandari pentru o invatare eficienta


Metacognitia – ce este si cum il ajuta pe copil sa invete mai usor


De ce este eficenta invatarea pentru a preda?

Cand copilul se concentreaza pe invatarea unei lectii pentru a o preda altei persoane, va fi nevoit sa se concentreze asupra semnificatiei informatiilor, nu doar asupra memorarii lor.

Aceasta metoda il orienteaza pe copil catre cele mai importante informatii din lectie, fiind nevoit sa le selecteze pe acestea si sa argumenteze pentru selectia facuta.

Cand invata pentru a preda, copilul este nevoit sa puna in ordine logica informatiile pe care trebuie sa le memoreze, dar si informatiile vechi, pe care le stie deja si care au legatura cu cele noi. Atunci cand preda o lectie, este important sa stie despre ce subiect va vorbi la inceput, cum va lega informatiile noi de cele vechi etc.

De asemenea, atunci cand preda o lectie, copilul trebuie sa fie pregatit pentru intrebari pe care le poate primi de la „elevii” lui. Astfel, pe masura ce invata, va gasi raspunsuri la potentiale intrebari, clarificand, in primul rand, pentru el insusi materia invatata.

Aceasta metoda presupune autonomia copilului, iar atunci cand sunt lasati sa invete pe cont propriu, copiii pot fi mai motivati sa invete, dar si mai eficienti. Din acest motiv, este recomandata copiilor din clasele gimnaziale, iar la varste mai mici, copiilor care dau dovada de un nivel ridicat de independenta. Pentru copiii mai mici, invatarea prin joaca da rezultate bune, iar platformele online de invatare precum Scoala Intuitext pot fi foarte utile.

Cum poti sa il ajuti pe copil sa puna in aplicare aceasta metoda de invatare?

Ideea este destul de simpla, insa este esential sa recunosti corect lectiile care se potrivesc cel mai bine pentru aceasta metoda. De exemplu, memorarea unei poezii nu este cea mai potrivita sarcina de invatare pentru aceasta metoda. Insa cand exista o schema logica la baza unei lectii (de exemplu, fotosinteza sau circuitul apei in natura), invatarea pentru a preda este foarte potrivita.

Cere copilului sa invete lectia cu scopul de a ti-o preda tie apoi. Este important sa il lasi pe copil sa se pregateasca inainte de a-i cere sa isi explice lectia. Atunci cand copilul abordeaza lectia cu scopul de a o preda altcuiva, va avea timpul sa organizeze informatiile intr-o  maniera adecvata si se va putea bucura de toate avantajele enumerate mai sus.

Fii flexibil. Este foarte probabil ca la inceput copilul tau sa nu stapaneasca lectia foarte bine si sa nu stie sa raspunda la intrebarile tale. Incurajeaza-l sa caute raspunsurile in carte sau in alte surse (le puteti cauta impreuna) si permite-i sa ia o pauza de cateva ore pentru a se pregati mai bine. Reluati apoi sesiunea de predare si vedeti care este progresul facut de copil.

Fiecare copil este diferit, fiecare copil preferand anumite metode de invatare. Insa intelegerea materialului care urmeaza sa fie memorat este la fel de eficienta pentru toti, indiferent de cum prefera in mod concret sa invete.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe