characters characters

Umbrela gandirii pozitive: cum il apara pe copil de “vreme rea”

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 noiembrie 2014    |   66659 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Umbrela gandirii pozitive - cum il inveti pe copil sa gandeasca pozitiv

Cand ne lovim de situatii dificile sau cand lucrurile nu merg asa cum ne dorim, ne putem simti coplesiti. Copiii ajung sa se simta astfel si mai repede, pentru ca ei inca nu stiu cum sa faca fata acestor situatii.



Asadar, daca esti parinte, cum il ajuti pe copil sa faca fata situatiilor dificile care apar fie la scoala, fie in alte medii? Pornesti de la o analogie, ai o discutie de la suflet la suflet si la final, ca sa retineti concluziile, decupezi, scrii si lipesti impreuna cu cel mic:).


Daca esti cadru didactic si vrei sa insufli optimism in randul elevilor tai, iti recomandam realizarea activitatii in clasa. Se face foarte usor, iar copiii vor fi incantati.


De ce ai nevoie

  • Carton colorat
  • Carioci
  • Lipici
  • Coala A3 sau A4

Cum se realizeaza

1. Spune-i copilului ca atunci cand intampinam dificultati, ne putem simti fara aparare, ca atunci cand ne prinde ploaia fara umbrela. Intreaba-l care sunt situatiile in care se simte astfel. E posibil sa stii si tu deja cand ii este dificil copilului: cand ia o nota mica, atunci cand nu intelege o lectie sau cand se cearta cu un prieten.


2. Discuta apoi despre gandurile care ii vin minte in momentele respective. De obicei, gandim irational si pesimist atunci cand ne lovim de un obstacol: “Nu stiu sa fac asta!”, “Nu o sa reusesc niciodata!” etc. Explica-i apoi copilului ca felul in care gandim influenteaza felul in care ne simtim si felul in care vom actiona. Asadar, daca reusim sa reformulam aceste ganduri, este posibil sa ne descurcam mai bine in momentele de “vreme rea”.


3. Scrieti pe carton colorat exemplele care va vin in minte de astfel de ganduri pesimiste. Apoi reformulati-le si scrieti-le si pe cele pozitive sau optimiste pe carton. Decupati-le pe toate.

Am sa incerc si altfel


Iata cateva exemple de ganduri reformulate:

In loc de... poti spune:
Sunt genial! Sunt pe drumul cel bun.
Nu pot sa il fac mai bine de atat. Oricand pot imbunatati ceva, asa ca o sa mai incerc.
E asa inteligent! Eu nu voi fi niciodata atat de inteligent. O sa imi dau seama cum reuseste sa se descurce atat de bine si voi incerca si eu.
E o prostie materia asta! Inca nu am descoperit ceva care sa imi placa la materia asta.
E inutil ce invat! Inca nu am aflat de ce sunt utile aceste informatii, dar voi afla.
Nu am chef sa merg la antrenament/sa exersez azi. Vreau sa obtin un rezultat bun si voi reusi doar daca depun efort in fiecare zi.


4. Desenati apoi o umbrela si decupati-o. Puteti adauga si picaturi de ploaie.


5. Lipeste umbrela in partea stanga, sus a foii A3.


6. Asaza apoi in coloana fasiile de carton pe care ai scris gandurile pesimiste si deseneaza sau lipeste picaturile de ploaie decupate. Atunci cand suntem pesimisti, tristi, furiosi, nu putem gasi solutii pentru probleme, de aceea suntem lipsiti de aparare in fata lor.


7. Sub umbrela asaza fasiile de carton cu gandurile pozitive. Explica-i faptul ca gandirea pozitiva sau optimismul rational ne protejeaza de stres, dar ne si ajuta sa gasim solutii si sa continuam sa fim perseverenti.


Lipeste foaia undeva la vedere, pentru a va aminti cu totii ca in momentele dificile, puteti alege sa ganditi pozitiv.


Recomandari pentru cadrele didactice

  • Activitatea se poate realiza in clasa, fie scriind si desenand pe tabla, fie, daca doresti sa pastrezi rezultatele, pe hartie si carton.
  • Poti cere fiecarui copil sa scrie un astfel de gand negativ pe o fasie de hartie, sa le aduni pe toate si sa incercati sa le reformulati impreuna, pe masura ce le lipiti sub umbrela.
  • Poti propune activitatea pornind de la un incident real din clasa: un elev care refuza sa incerce sa faca ceva, un copil care nu si-a facut tema etc.
Activitati captivante care vor reusi sa ii amplifice juniorului tau increderea in propria persoana, poti gasi si in colectiile de caiete create de specialistii educationali INTUITEXT. Caietele ofera multiple si variate contexte pentru formarea competentelor specifice disciplinei si sunt gandite pentru a ii folosi elevului in viata de zi cu zi.

Ca de obicei, daca ai realizat acasa sau la scoala aceasta activitate, asteptam fotografii cu mult interes, la adresa contact@suntparinte.ro, pentru a le include pe aceasta pagina.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu