characters characters

Zece greseli ale parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 august 2016    |   2509 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Zece greseli ale parintilor
Se spune ca atunci cand copiii sunt mici, parintii gandesc si iau decizii pe termen scurt pentru a rezolva problemele care apar. Totusi, pe masura ce acestia cresc, deciziile sunt luate pe termen lung. A te gandi la viitorul copiilor inseamna a constientiza faptul ca ceea ce ii face fericiti la 4 sau 15 ani e total diferit de ceea ce ii va face sa fie fericiti atunci cand vor avea 25, 30 sau 40.

S-ar putea ca protejandu-i pe copii de nefericire ii deprivam de fericire atunci cand vor fi adulti? Cercetatorii spun ca nu ceea ce faci pentru copii conteaza, ci ceea ce i-ai invatat sa faca pentru ei insisi. „Pregateste copilul pentru drum, nu drumul pentru copil”, spun filosofii, iar pentru a face acest lucru, este bine sa eviti cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii cand vine vorba de copiii lor:

Asaza copilul pe un piedestal. Foarte multi parinti isi traiesc intreaga viata in jurul copilului lor. La varste mici, este important sa facem acest lucru, insa pe masura ce copilul creste, ii putem arata ca si parintii au nevoi si dorinte, diferite de ale copiilor si ca exista solutii pentru ca toata lumea din familie sa fie fericita, nu doar cei mici.

Recomandare: Copiii trebuie sa se simta iubiti, nu idolatrizati. Atunci cand parintii pun intotdeauna nevoile copilului mai presus decat propriile nevoi, copiii pot ajunge adulti egoisti si incapabili sa faca fata respingerii sau refuzurilor. Invata sa spui nu copilului din cand in cand si sa iti comunici propriile nevoi si preferinte, chiar daca nu corespund intotdeauna cu ce isi doreste copilul de la tine: „Nu pot sa iti citesc acum povestea, sunt foarte obosita. Vin la tine peste 15 minute.”

Isi considera copilul perfect. Desigur ca pentru toti parintii, copiii lor sunt demni de a fi iubiti asa cum sunt ei. Insa acest lucru nu inseamna a-l vedea pe copil ca fiind o persoana care nu are nevoie sa isi imbunatateasca niciun comportament sau atitudine. Nimeni nu este perfect. Unii parinti refuza sa auda orice comentariu negativ despre copilul lor, alegand sa respinga persoana care l-a formulat.

Recomandare: E important sa asculti cu inima si mintea deschisa ce ti se spune despre copilul tau, despre comportamentele pe care le-a avut fiindca doar asa poti interveni eficient si poti corecta problema inainte ca aceasta sa devina mai grava. Copiii si adolescentii sunt mult mai puternici si mai flexbili decat credem, iar preventia problemelor emotionale sau de comportament in copilarie este mai usoara decat tratarea lor la maturitate.

Traiesc prin propriii lor copii. Parintii sunt foarte mandri de copiii lor, iar atunci cand acestia reusesc, isi insusesc succesul copiilor. Unii ajung chiar sa se implice atat de mult in viata copiilor incat le dicteaza alegerile, incercand sa isi implineasca visele prin intermediul copiilor.

Recomandare: Atunci cand suntem prea implicati si investim prea mult in viata copiilor, e greu sa vedem unde incepe si unde se termina succesul si independenta lor. Cauta sa constientizezi ce anume tine de copilul tau si ce tine de tine. Evita sa confunzi fericirea ta cu fericirea copilului tau. Parintii ofera copiilor ocaziile de a avea succes si sprijin pentru a-l obtine, dar acest lucru nu inseamna ca rezultatele copiilor apartin parintilor.

Doresc sa fie cei mai buni prieteni ai copiilor. Se spune ca una din cele mai mari greseli ale parintilor e sa nu fie parinti pentru copiii lor, ci prieteni. Orice parinte isi doreste iubirea si aprecierea din partea copilului, insa uneori se ajunge la a nu corecta la timp o greseala sau un comportament gresit din dorinta de a nu-l supara pe copil si a nu-i perde prietenia.

Recomandare: A cauta sa fii cel mai bun prieten al copilului poate duce la un grad mult prea ridicat de permisivitate. A fi parinte inseamna a sprijini copilul sa faca alegeri care pot fi dificile pe termen scurt, dar benefice pe termen lung. Copilul are nevoie sa fii adultul responsabil in relatia cu el, persoana care are in vedere binele pe termen lung si care sa il sprijine sa faca alegeri corecte, nu alegeri usoare.

Intra in competitie cu alti parinti. Fiecare parinte are o latura de competitivitate pe care o afiseaza atunci cand apar alti parinti in discutie.

Recomandare: Incearca sa te concentrezi asupra felului in care il poti ajuta pe copil sa isi puna in valoare potentialul, fara a-l compara constant cu alti copii si fara a-ti dori sa demonstrezi altor parinti superioritatea copilului tau.

Pierd magia copilariei. A creste un copil este obositor, iar unii parinti declara mai mereu ca abia asteapta sa isi vada copiii mari. Alteori, putem fi atat de concentrati asupra dezvoltarii copilului nostru, incat pierdem bucuria si o inlocuim cu planuri si ingrijorari legate de talentele si abilitatile copilului.

Recomandare: Nimanui nu ii este usor sa fie parinte. Poate fi greu din punct de vedere fizic si emotional, insa fiecare etapa are bucuria ei si trebuie sa o traim din plin. Bucura-te de placerile copilariei, de intrebarile si jocurile ei, alaturi de copilul tau.

Incearca sa creasca copilul pe care si-l doresc si nu copilul pe care il au. Fiecare parinte isi faureste imaginea copilului inca inainte de a se naste. In secret toti spera sa le semene, sa fie destepti, fericiti si talentati.

Recomandare: Este aproape imposibil sa ai copilul pe care ti-l imaginezi inainte de a se naste. Copilul tau te va surprinde in nenumarate moduri. Invata sa iti accepti copilul asa cum este si sa cauti sa pui in valoare lucrurile si calitatile cu care este deja inzestrat. Porneste in relatia cu copilul tau de la ce iti spune si ce face, nu de la ce iti doresti sa spuna si sa faca.

Uita ca actiunile vorbesc mai mult decat cuvintele. Uneori parintii dau sfaturi, insa uita ca cei mici vor pune mare accent pe comportamentul pe care il observa si care uneori vine in contradictie cu vorbele spuse.

Recomandare: Aminteste-ti ca modul in care reactionezi da copilului permisiunea de a te urma. Daca iti doresti sa ai un copil minunat, cauta si tu sa fii persoana care ti-ai dori sa devina copilul tau.

Ii judeca pe alti parinti si pe copiii lor. Indiferent cat de mult ne-ar displacea stilul de parenting al altor parinti, a-i judeca pe acestia nu ajuta pe nimeni.

Recomandare: Cu totii suntem un amestec de bun si rau, iar compasiunea, empatia si acceptarea sunt cele care ne pot ajuta sa ii intelegem mai usor pe ceilalti. Incearca sa intelegi ca nu putem controla ceea ce fac altii, ci ceea ce gandim si facem noi insine.

Subestimeaza importanta caracterului. Cauta sa pui accent pe dezvoltarea unui sistem sanatos de valori la copilul tau. Chiar daca acestea nu sunt foarte vizibile la varste mici, ele vor conta enorm in perioada adulta.

Recomandare: E greu sa iti vezi copilul esuand si suferind, dar experientele dificile si dureroase sunt cele care il invata pe copil ca poate face fata durerii. Iar acest lucru il va ajuta pe termen lung, atunci cand la maturitate va fi confruntat cu probleme importante si dificile.


Este usor sa gresim si cu siguranta nici nu este nevoie sa fim parinti perfecti, ci doar parinti suficient de buni. Pe masura ce constientizam insa capcanele in care putem cadea, le vom ocoli mai usor. Tu ce greseala ai adauga la aceasta lista?


*Sursa foto: Kat Grigg, https://www.flickr.com/photos/katgrigg/10156703466/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe