characters characters

Visele parintilor si visele copiilor

Cand parintii incearca sa isi traiasca visele prin intermediul copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 aprilie 2016    |   2788 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

visele parintilor
„Stiu ca nu-ti place pianul, dar te-am inscris la ore. Macar sa incerci, poate iti va placea.”, „Cum adica sa nu urmezi profilul real? E cel mai bun. Daca mi se oferea si mie sansa asta cand eram elev, nici macar nu stateam pe ganduri” etc. Toate acestea sunt momente pline de incarcatura emotionala si dorinte neimplinite. Dorinte neimplinite ale parintilor care cred ca pot sa si le indeplineasca prin intermediul copiilor.

Cand isi proiecteaza parintii propriile dorinte asupra copilului

Un studiu din 2013, realizat de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Utrecht, arata ca parintii sunt mai predispusi la a-si proiecta dorintele si visele asupra copiilor atunci cand isi considera copiii ca fiind o parte din ei insisi.

Autorii studiului declara ca: „Unii parinti isi vad copiii mai degraba ca pe o continuare a propriei lor fiinte decat ca fiinte separate cu asteptari si vise proprii. Acesti parinti sunt mai dispusi sa isi doreasca ca propriii copii sa indeplineasca visele pe care ei insisi nu le-au indeplinit. ”

La studiu au participat 73 de parinti (dintre care 89% mamici) cu cel putin un copil cu varsta cuprinsa intre 8-15 ani. In primul rand, parintii au fost intrebati cat de mult simt ca propriul copil face parte din ei. Apoi o jumatate dintre parinti au fost rugati sa scrie despre propriile vise neindeplinite, iar cealalta jumatate a fost rugata sa scrie despre visele neimplinite ale unui prieten. Dupa aceasta sarcina de scriere, parintii au mai raspuns unor intrebari cu privire la dorinta lor de a avea un copil care sa le indeplineasca visele neimplinite. Rezultatele studiului arata ca atunci cand parintii s-au gandit la propriile lor vise esuate, au inceput sa manifeste dorinta si speranta ca propriul lor copil sa le implineasca. Studiul nu indica in mod clar ca parintii iau si masuri concrete pentru a-i convinge pe copii sa le indeplineasca visele, insa arata ca aceasta dorinta poate sa apara la parinti. Concluzia studiului arata si o posibila explicatie pentru parintii care se implica prea mult in viata copiilor si ii controleaza excesiv.

Care sunt consecintele proiectarii propriilor visuri in copilul tau?

Pe masura ce copilul creste, tinde sa se separe de parinte. Desi are nevoie in continuare de indrumare, acesta are nevoie si de independenta in diferite domenii de activitate. Un parinte care se vede pe el insusi in propriul copil, va tinde sa submineze dorintele, placerile si neplacerile copilului, folosindu-se de expresia: „Eu stiu ce anume e mai bine pentru tine”. Aceasta atitudine parinteasca aduce numeroase dezavantaje in relatia parinte-copil pentru ca:

  • copilul devine frustrat
  • apar conflicte intre ceea ce isi doreste parintele si ce anume vrea copilul
  • copilului i se reduce gradul de independenta
  • copilul se poate revolta impotriva parintelui, prin comportamente de risc (consum de alcool, droguri, tutun), violenta verbala sau fizica, fuga de acasa etc.
  • scade spiritul creativ si initiativa copilului
  • in cazul in care copilul decide sa urmeze visul parintelui si renunta la propriile aspiratii, pot aparea probleme emotionale precum anxietatea sau depresia.

Cum sa nu iti traiesti visele prin copilul tau

Este natural ca un parinte sa isi doreasca ce este mai bine pentru copilul lui. Dar parintele care incearca sa traiasca prin copilul lui va avea dorinte foarte specifice. De exemplu, el poate spune: „Vreau ca fiul meu sa invete foarte bine pentru a urma medicina, fiindca este o profesie banoasa.”, spre deosebire de un parinte care isi lasa copilul sa decida singur ce isi doreste sa faca in viata: „Vreau ca fiul meu sa invete bine pentru a-si pune in valoare potentialul si pentru a avea incredere in sine, devenind astfel capabil sa isi urmeze visele.”.

Invata sa il privesti pe copil ca pe o persoana diferita de tine. Copilul tau chiar este diferit de tine, chiar daca relatia voastra este atat de apropiata emotional incat simti ca face parte din tine. Este adevarat ca suferi atunci cand sufera si el si te bucuri cand se bucura, dar la fel de adevarat este ca are ganduri, emotii si dorinte care ii apartin lui, care s-au nascut din propria lui experienta.

Intreaba-l pe copilul tau despre propriile aspiratii si vise. Da-i sansa copilului tau sa descopere singur ce isi doreste. Un copil care se cunoaste pe sine, capabil sa decida independent iti poate aduce mult mai multa bucurie decat un copil care incearca sa iti indeplineasca visele.

Gandeste-te la propriile vise la care ai renuntat sau pe care nu le-ai putut implini. Clarifica de ce s-a intamplat astfel si ce masuri ai putea lua pentru ca pe viitor sa iti urmezi dorintele.

Daca simti ca ai sacrificat totul pentru copilul tau si ca acum meriti sa te asculte, aminteste-ti ca sacrificiile tale au fost alegeri facute de tine, nu de copilul tau.

In final, aminteste-ti ca devenim parinti pentru ca ne dorim sa crestem oameni impliniti si echilibrati, iar acest lucru este posibil doar daca oferim copiilor libertatea necesara pentru a se cunoaste si a lua deciziile proprii.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/thebriscoes/15728353510/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe