characters characters

(Video) Copiii invata din ceea ce vad, nu din ceea ce aud. Cand parintii transmit mesaje contradictorii copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 noiembrie 2014    |   4820 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

fetita in natura
Ii spui copilului de cinci ori sa faca un lucru si el procedeaza invers? Dincolo de incapatanare, poate fi vorba de faptul ca cel mic primeste mesaje contradictorii de la adultii importanti din viata lui. Daca acest lucru se intampla destul de des, va invata ca nu poate lua in serios ce spun adultii si va ignora din ce in ce mai des recomandarile sau cererile lor.

De cele mai multe ori, mesajele contradictorii apar atunci cand parintele transmite un anumit mesaj in mod verbal si un mesaj opus, prin comportament. Cu alte cuvinte, “Una spunem si alta facem.

Exemple de situatii in care parintii transmit copiilor mesaje contradictorii:

 • Cand tipam noi insine la ei pentru ca au ridicat tonul. “Nu e voie sau nu e frumos sa tipi!” spus pe un ton ridicat nu va avea efectul dorit.
 • Cand folosim un limbaj agresiv (de exemplu, la volan, impotriva altor soferi), dar ii certam pe copii cand folosesc un cuvant urat.
 • Cand spunem copiilor ca fumatul nu este sanatos, iar apoi ne aprindem o tigara.
 • Cand le limitam timpul petrecut la calculator, in timp ce noi nu ne dezlipim de telefon sau tableta decat cu 5 minute inainte de culcare.
 • Cand ii incurajam sa ne spuna mereu adevarul, dar ii pedepsim dupa ce fac o greseala pe care ne-o marturisesc.
 • Cand le spunem ca nimeni nu-i perfect sau ca notele nu conteaza asa mult, dar ii certam pentru o nota mai mica decat suntem obisnuiti.

Atunci cand nu punem noi insine in practica ce il invatam pe copil, transmitem mesajul ca atunci cand va creste, va avea voie sa se comporte asa cum nu are voie acum. Desigur, acest lucru este adevarat (intrucat nu il va certa nimeni atunci cand va avea 30 ani), dar nu acesta este scopul tau:).

Aminteste-ti ca orice copil mai degraba imita ce vede decat sa faca ce ii spui. Incearca sa pui la randul tau in practica ceea ce il inveti pe copil ca “e bine”. Astfel te vei asigura ca cel mic va prelua in comportamentul lui ce il inveti. Iata un material video care arata cel mai bine acest fenomen:

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/swambo/15169963540/


Citeste continuarea articolului: Cum te asiguri ca nu transmiti mesaje contradictorii

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
  De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
  30 ianuarie 2024   

  Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

 • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
  50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
  27 noiembrie 2023   

  Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

 • Absenta tatilor din viata fiicelor
  Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
  12 octombrie 2023   

  Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe