Trei feluri in care poti consolida relatia parinte-copil
Iubirea neconditionata fata de copilul tau nu este suficienta pentru a stabili o relatie apropiata cu acesta, desi este cu siguranta necesara. Comunicarea eficienta si deschisa, timpul petrecut impreuna si siguranta emotionala in familie sunt elemente esentiale pentru o relatie apropiata intre parinti si copii. Iata trei feluri simple si concrete in care poti incuraja apropierea emotionala in familie.
Citeste si:
Ruptura si reparare in relatia parinte-copil
Raportul magic - numarul de interactiuni pozitive de care avem nevoie
Trei lucruri care te pot ajuta sa ai o relatie apropiata cu copilul tau
Mai putin haos, mai multe rutine
Un studiu recent arata ca un nivel ridicat de haos in casa este asociat cu un nivel ridicat de stres al parintilor, care afecteaza la randul sau relatia dintre parinte-copil. Cu cat parintii sunt nevoiti sa gestioneze un nivel mai ridicat de stres, cu atat mai putina energie vor avea pentru a oferi copiilor intelegere, rabdare sau sprijin atunci cand au nevoie. De aceea, rutinele si structura clara zilnica pot fi extrem de benefice pentru relatiile dintre copii si parinti. Cu cat rutinele sunt mai clare si mai consistente, cu atat nivelul de haos si stres din casa este mai scazut, iar parintii pot dedica timp si energie comunicarii cu propriii copii.
Cum poti folosi rutinele pentru a stabili o relatie mai apropiata cu copilul tau?
- luati masa in familie in fiecare zi
- organizati activitati de weekend in familie
- creati o rutina de seara care sa implice relaxare impreuna
Mai putina autoritate, mai multa cooperare
Stilul parental adoptat este esential cand vine vorba de relatia parinte-copil, putand afecta pe termen lung comunicarea si apropierea dintre acestia. Cel mai benefic stil parental este cel democratic, bazat pe cooperare si limite stabilite cu fermitate, dar si cu blandete. Incearca sa observi felul in care incerci sa obtii cooperarea copilului:
- Te simti obligat sa ridici vocea frecvent pentru a-l convinge sa te asculte?
- Apelezi mai des la autoritate si reguli decat la intelegere si cooperare?
- Cat de des ii arati copilului tau afectiune si incurajare?
Schimband mai intai comportamentul si atitudinea ta, vei aduce schimbari si in comportamentul copilului tau.
Mai multa incredere, mai putine pedepse
Cand parintii au incredere in intentiile bune ale copiilor, in potentialul lor de a invata din greseli si cand nu iau personal comportamentul acestora, relatia dintre ei se imbunatateste vizibil. In schimb, cand parintii apeleaza frecvent la pedepse, critica sau autoritate, apropierea emotionala fata de copil se reduce, ducand in timp la ruperea comunicarii, distantare emotionala si conflicte repetate.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.
-
Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.
-
Promisiuni pe care le poti face ca parinte la inceputul noului an scolar
Copiii invata din ceea ce spunem si facem de aceea e foarte important sa fim atenti la ce se intampla cand interactionam cu cei mici.
Adauga tu primul comentariu: