Raportul magic – numarul de interactiuni pozitive dintre parinte si copil
Cate interactiuni pozitive ai cu copilul tau in fiecare zi?
Oamenii au nevoia psihologica de autonomie, putere si control, indiferent de varsta pe care o au, iar dorinta parintilor de a controla copiii se va lovi de rezistenta naturala la control.
Citeste si:
Atentia pozitiva in relatia parinte-copil
Cinci situatii in care copilul iti cere atentia
Raportul „magic” 5:1 – ce inseamna in relatia parinte-copil
Orice tip de relatie interpersonala poate fi descrisa in functie de raportul de interactiuni pozitive si interactiuni negative dintre persoanele aflate in relatia respectiva. Conceptul de raport magic a fost definit de cercetatorii John si Julie Gottman, care si-au petrecut intreaga cariera analizand cuplurile si ce anume face ca relatiile romantice sa functioneze sau nu. Una dintre cele mai importante concluzii ale cercetarilor lor a fost aceea referitoare la faptul ca in relatiile fericite, pentru fiecare interactiune negativa dintre parteneri, exista 5 interactiuni pozitive. Cand raportul dintre interactiunile negative si pozitive este de 1:1, relatia este tensionata si nefericita.
Acest raport „magic”, de 5:1, pare sa fie prezent in toate relatiile care functioneaza cu adevarat, fie ele relatii de munca, de prietenie sau de iubire. De aceea, relatia parinte-copil poate avea de castigat daca parintii acorda atentie numarului de interactiuni pozitive fata de numarul de interactiuni negative.
Poti folosi notiunea de raport magic pentru a evalua relatiile de familie, dar si pentru a le imbunatati. Desigur, acest lucru nu inseamna sa acorzi afectiune si atentie copilului in mod artificial, pentru a creste numarul de interactiuni pozitive, ci doar sa devii mai constient de raportul dintre acestea si interactiunile negative.
Cum poti mentine un raport benefic de interactiuni pozitive in relatia parinte-copil?
Exprima-ti afectiunea fata de copil prin gesturi, cuvinte si actiuni. Afla despre limbajele iubirii la copii.
Exprima-ti interesul si curiozitatea fata de ideile, preocuparile si gandurile copilului tau.
Asuma-ti responsabilitatea pentru greseli si incearca sa repari rupturile inevitabile care apar in relatia voastra.
Incearca sa fii un parinte bland, dar ferm. Nu este benefic sa eviti sa stabilesti reguli si limite in familie, dar nici nu este nevoie sa apelezi la violenta sau control excesiv pentru acest lucru.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
-
Diferenta dintre a vorbi cu adolescentul si a-i tine predici
Ai avut vreodata impresia ca adolescentul tau abia asteapta sa termini ce ai de spus ca sa poata pleca de langa tine? Sau ca vorbesti de unul singur?
Adauga tu primul comentariu: