characters characters

Treburile casnice pentru copii - beneficiile lor

Sapte motive sa il implici pe copilul tau in treburile casnice

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 octombrie 2019    |   3524 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

treburi casnice pentru copii - beneficiile lor
Cand copiii sunt lasati sa ajute la treburile casnice de la varste mici, isi dezvolta nu numai independenta si responsabilitatea, ci au de castigat din multe alte puncte de vedere. Disciplina, capacitatea de organizare, indemanarea si sentimentul de a apartine unei familii sunt cateva dintre beneficiile pe care le aduce implicarea copiilor in treburile casnice.

Citeste si:

Treburile casnice in primii trei ani de viata


Ce sarcini casnice se potrivesc prescolarului?


Beneficiile treburilor casnice pentru copii


La varste mici, copiilor le face placere sa ii ajute pe parinti si sunt entuziasmati cand acestia ii lasa sa participe la sarcinile casnice. De obicei, parintii ezita sa ii lase pe copii sa se implice in treburile casnice pentru ca se tem ca se vor rani, pentru ca le este mai usor sa le faca singuri sau pentru ca vor sa ii protejeze pe copii de un efort care nu pare necesar inca („Lasa, vei munci destul cand vei fi mare.”).


Iata cateva motive pentru care este bine sa treci peste toate aceste obiectii si sa il lasi pe copil sa te ajute la treburile casnice.

Ii dezvolta increderea si stima de sine. Mai ales la varste mici, increderea in sine a copiilor creste semnificativ daca sunt lasati sa ii ajute pe parinti. „Pot sa fac singur!” este una dintre descoperirile cele mai importante in primii trei ani de viata, care vor pune bazele increderii in sine si sentimentului de autoeficacitate.

Incurajeaza empatia. Copiii care nu participa la treburile casnice nu vor intelege cu adevarat eforturile pe care le fac parintii care vin de la serviciu si incep sa pregateasca masa, sa faca ordine in casa si sa puna rufele la spalat. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa il pui pe copilul tau sa gateasca cina in fiecare zi, ci ca delegandu-i responsabilitati in casa, ii oferi o perspectiva care il ajuta sa aprecieze munca pe care parintii o fac in familie. Intelegand acest lucru, il ajuti sa devina un adult empatic si dispus sa ajute in propria familie.

Ii dezvolta competentele. Copilul isi va dezvolta abilitati reale de viata pe care le va folosi nu doar in momentul prezent, ci si pe viitor. Vrei sa te asiguri ca atunci cand va pleca la facultate va sti sa aiba grija de el? Cel mai simplu mod este sa il implici treptat, incepand din primii ani de viata, in toate treburile casnice. Cand este mic, poate doar sa asiste (va invata cum se fac treburile casnice doar privindu-te pe tine), iar pe masura ce creste, se poate implica in etapele care sunt sigure pentru el (poate spala legumele, dar nu sa le taie), iar la adolescenta va putea sa realizeze sarcinile casnice la fel de bine ca tine. Astfel te asiguri ca ai un copil independent, care nu va fi pierdut si coplesit cand va trebui sa aiba grija de el insusi.

Ii formeaza responsabilitatea. Copiii carora li se dau sarcini casnice invata sa isi asume responsabilitatea. In loc sa ii lase pe altii sa faca lucrurile in locul lor, invata sa contribuie si ei la binele celorlalti.

Ajuta la relatia dintre parinti si copii. Momentele in care copilul tau te ajuta sa faci o prajitura sau sa speli vasele pot deveni unele dintre cele mai placute amintiri din copilaria sa. De ce? Pentru ca acestea sunt si momentele pentru conversatii libere despre tot ce trece prin mintea copilului tau si pentru ca petrecand timpul impreuna cu el ii arati ca il iubesti si ca ajutorul lui este valoros pentru tine.

Contribuie chiar si la succesul in cariera. Un studiu arata ca adultii care in copilarie au fost implicati in treburile casnice sunt mult mai bine adaptati social si au mai mult succes profesional decat cei care in copilarie nu au participat la sarcinile casnice. Putem presupune ca responsabilitatile casnice zilnice in copilarie il ajuta pe copil sa isi formeze responsabilitatea si obiceiuri eficiente de organizare a timpului si a efortului care il vor ajuta si in cariera.

Isi dezvolta autocontrolul si disciplina. Succesul in orice domeniu depinde de autocontrol si de capacitatea de organizare. Cand copiii primesc responsabilitati casnice, au ocazia de a-si exersa autocontrolul (desi nu au chef tot timpul sa te ajute, inteleg ca este important sa faca acest lucru) si capacitatea de organizare a timpului.


Toate aceste beneficii apar atunci cand parintii sunt destul de flexibili si de relaxati: cei mici nu vor urma totdeauna instructiunile tale asa cum ti-ai dori sau pot varsa lichide, sparge sau rasturna obiecte ori pune la spalat rufe de culori amestecate. Insa toate greselile lor fac parte din procesul de invatare. Treburile casnice nu ar trebui sa fie  o sursa de stres pentru copil, ci o parte normala a vietii de zi cu zi.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe