characters characters

Tendintele narcisiste in copilarie

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 mai 2019    |   1579 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Tendinte-narcisiste-in-copilarie
Narcisismul este o tulburare diagnosticata in randul adultilor, insa majoritatea specialistilor sunt de acord ca aceasta problema apare din copilarie, fiind in esenta o problema de relationare sociala.

Citeste si:

Narcisismul la parinti – cum se manifesta si ce efecte are 

Cum risti sa cresti un copil narcisist 


Copiii mici sunt in mod natural concentrati pe ei insisi si tind sa aiba o imagine de sine exagerata. Asadar, este normal ca un copil de 3 ani sa fie incantat de el insusi atunci cand reuseste sa faca un lucru nou sau sa se astepte sa fii impresionat de cat de departe a aruncat o minge, de exemplu. In jurul varstei de 7 ani, copiii incep sa fie capabili sa se compare in mod realist cu alti copii de aceeasi varsta. Isi dau seama ca au unele abilitati mai putin dezvoltate decat alti copii si ca fiecare copil are calitati diferite. Pentru multi copii, acest moment vine cu o scadere a stimei de sine. Pentru alti copii, acesta este momentul in care se nasc tendintele narcisiste.

Tendintele narcisiste in copilarie


Cum recunosti tendintele narcisiste in copilarie:


Obiceiul de a evita responsabilitatea pentru greseli

Din cand in cand, copiii pot fi tentati sa nu recunoasca o greseala, mai ales daca parintii sunt extrem de autoritari sau folosesc pedeapsa in mod frecvent. Insa daca observi ca intotdeauna prima reactie a copilului tau este sa spuna “Nu e vina mea!”, chiar si atunci cand toate dovezile indica acest lucru, este cazul sa incerci sa il ajuti pe copil sa accepte propriile greseli.

Tendinte agresive

Cand copilul spune cu usurinta lucruri rautacioase altor copii sau ii face sa sufere in mod constient, este important sa vorbesti cu el despre felul in care s-ar simti el in locul lor si sa incerci sa ii incurajezi empatia. Este bine sa acorzi atentie speciala situatiilor in care copilul tau este acuzat ca a agresat alt copil, dar te convinge ca de fapt a fost vina celuilalt copil.

Este mereu sincer convins ca are dreptate.

Copiii care nu accepta un argument logic sau nu isi schimba parerile chiar si cand primesc informatii noi dau dovada de o rigiditate in gandire care se poate datora unei dificultati de a fi vulnerabil. Copiii (si adultii) cu o stima de sine sanatoasa pot recunoaste relativ usor ca au avut o idee nu neaparat buna, ca nu au stiut toate informatiile de care aveau nevoie sau ca o idee este mai buna decat cea propusa de ei.

Cauzele tendintelor narcisiste in copilarie

Supraevaluarea primita din partea parintilor pare a fi asociata cu tendinte narcisiste ale copiilor, potrivit unui studiu realizat asupra a 500 de copii cu varsta de 12 ani. Cu alte cuvinte, atunci cand parintele transmite copilului in mod repetat ideea ca este “special” in comparatie cu alti copii sau ca are merite sau drepturi speciale, incurajeaza dezvoltarea narcisismului la cel mic, dar nu si stima de sine. Pe de alta parte, afectiunea aratata de parinti copiilor incurajeaza stima de sine a copiilor, dar nu si tendintele narcisiste ale acestora.

Cand parintii pun accent pe admiratia celor din jur si nu pe relatiile autentice, cand incearca sa proiecteze o imagine idealizata in exterior, copiii pot prelua aceste comportamente si nevoi, care sunt specifice narcisismului.


De asemenea, neglijarea emotionala poate fi o cauza a tendintelor narcisiste. Atunci cand parintii acorda atentie si afectiune copiilor doar daca obtin performante speciale sau cand nu accepta si partile mai putin placute ale personalitatii copiilor, copiii pot sa isi formeze o imagine de sine deformata.

Cum descurajam tendintele narcisiste in copilarie

Incurajeaza-l pe copil sa isi formeze prietenii autentice.

Invata-l pe copil ca desi admiratia si atentia primita de la cei din jur pot aduce satisfactie, la fel de importante sunt si relatiile autentice cu cei din jur. Mai important decat a-i impresiona pe ceilalti este sa reusim sa ne apropiem cu adevarat de ei, sa ne simtim intelesi si acceptati si sa ii putem intelege si accepta la randul nostru.


Incurajeaza empatia

Invata-l pe copil sa inteleaga cum s-ar simti el insusi in situatii dificile, prin care trec alti copii. Cum ar vrea sa fie ajutat? Cum poate ajuta el un copil trist sau respins social?

Arata-i ca il iubesti

Acorda atentie nevoilor emotionale ale copilului tau, lauda-i eforturile si evita sa il compari excesiv cu alti copii. Arata-i ca iti place sa petreci timpul cu el, asculta-l cu adevarat atunci cand iti vorbeste si incearca mai mult sa il cunosti decat sa il “corectezi”.


Copiii au o capacitate enorma de invatare si un potential imens de dezvoltare. De aceea, chiar daca observi tendinte care te pot ingrijora la cel mic, nu inseamna ca acestea nu pot fi corectate. Este nevoie doar de cateva schimbari pe care le poti aduce in familie si in relatia cu copilul tau.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe