characters characters

Tehnici de grounding

Exercitii pe care le pot face copiii cand sunt coplesiti de stres

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 februarie 2023    |   715 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

tehnici de grounding
Ai un copil anxios, care este usor coplesit de emotii si tinde sa devina absent in momentele in care are nevoie sa se concentreze? Pentru asemenea momente, este important pentru cei mici sa isi poata reorienta atentia catre momentul prezent si catre situatia in care se afla. Tehnicile de grounding sau de "impamantare" au ca scop exact acest lucru. Ele sunt la fel de utile adultilor.

Citeste si:


Mindfulness pentru copii - exercitii si activitati


Depersonalizarea si derealizarea - cand pierdem contactul cu realitatea


Tehnici de grounding


Tehnica 5-4-3-2-1

Este cea mai cunoscuta si cea mai recomandata tehnica de reorientare a atentiei catre momentul prezent. O poti recomanda copilului tau atunci cand se simte coplesit de stres sau anxietate, cand nu se poate concentra pentru a-si organiza timpul sau cand simte ca este cuprins de ceață mentală. Iata ce presupune:

Gaseste 5 obiecte pe care le poti vedea in jurul tau - priveste-le cu atentie.

Gaseste 4 obiecte pe care le poti atinge in jurul tau.

Gaseste 3 sunete pe care le poti auzi in jurul tau.

Gaseste 2 mirosuri pe care le poti simti in jurul tau.

Gaseste un gust pe care il poti simti sau experimenta - iti poti orienta atentia catre gustul pe care il simti in momentul actual sau catre ceva ce poti gusta - un fruct, etc.


Descrieri detaliate

Ne putem reorienta atentia catre prezent si incercand sa descriem ce vedem in jur sau ce urmeaza sa facem, cat mai detaliat.

Mediul din jur - incurajeaza-l pe copil sa descrie in minte cat mai detaliat camera in care se afla, de exemplu: culoarea peretilor, mobila si obiectele din camera, temperatura, lumina, nivelul de ordine, texturi, culori, forme, mirosuri etc.

Activitati pe care trebuie sa le faca - mai ales pentru situatiile in care ii este greu sa inceapa o activitate pentru ca este foarte stresat, recomanda-i sa se gandeasca la cei mai mici pasi in care poate imparti activitatea respectiva. De exemplu, pentru a incepe un eseu pentru scoala, este nevoie sa se aseze mai intai la masa, sa deschida laptopul, sa deschida un document Word, sa scrie titlul eseului, sa se gandeasca la planul acestuia etc. Cu cat fiecare etapa este mai simpla, cu atat mai usor este pentru copil sa o realizeze.

Categorii

Acest exercitiu presupune sa gaseasca cat mai multe exemple de obiecte care se incadreaza intr-o categorie. De exemplu, fructe, animale, legume, sporturi, obiecte de imbracaminte, culori etc.

Alfabet sau numarat

Spune-i copilului sa numere pana la 20 sau sa spuna alfabetul foarte, foarte lent.

Un obiect special

Poate alege un obiect pe care sa il atinga si asupra caruia sa isi concentreze atentia atunci cand simte ca este coplesit de emotii dificile - o bijuterie sau un accesoriu, de exemplu.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe