Teama de abandon
Cum apare in copilarie
Teama de abandon la maturitate poate duce la probleme de lunga durata in relatiile cu cei din jur. Cum se formeaza aceasta in copilarie.
Citeste si:
Cum se manifesta la maturitate urmarile unei copilarii dificile
5 concepte din terapia de familie care te pot ajuta sa iti intelegi familia mai bine
Teama de abandon apare la maturitate deseori ca rezultat al unei pierderi suferite in copilarie. Aceasta poate fi legata de un eveniment traumatizant, precum pierderea unui parinte ca urmare a decesului sau a divortului. Teama de abandon apare insa si ca urmare a neglijarii emotionale sau fizice a copiilor. Deoarece copiii traiesc intens experienta de separare sau neglijare si deoarece aceasta are loc in primii ani de viata, copiii isi formeaza asteptarea ca aceasta experienta sa se repete si in alte situatii sau relatii.
Dezvoltarea armonioasa a copiilor necesita prezenta si sprijinul fizic si emotional al parintilor sau adultilor care au grija de ei. Lipsa acestui sprijin duce la sentimentul de abandon, singuratate si neajutorare. Acesta ramane prezent si la maturitate, afectand relatiile sociale ale adultului, indiferent de natura lor – romantica, de prietenie, de familie sau de munca.
Cum se manifesta teama de abandon in copilarie
- Anxietatea de separare la varste mai mari
- Nevoia excesiva de a petrece timp langa parinte
- Teama de a sta singur
Cum se manifesta teama de abandon la maturitate
- anxietate de separare – teama excesiva cand partenerul de cuplu sau prietenii apropiati nu sunt prezenti sau usor accesibili
- acceptarea unor relatii sociale nesatisfacatoare
- preocuparea intensa in legatura cu riscul ca relatiile sociale sa fie incheiate de celelalte persoane
- teama intensa fata de reactiile si emotiile altor persoane si tendinta excesiva de a face pe plac celor din jur
- hipersensibilitate fata de critica
Cum depasim teama de abandon la maturitate?
- Crescand nivelul de constientizare a acesteia - intelegand cand apare cel mai intens, ce ganduri o insotesc si ce comportamente.
- Cautand noi modalitati de a reactiona in fata fricii de abandon, atunci cand aceasta apare. De exemplu, exercitiile de respiratie sau tehnicile de relaxare pot ajuta pe moment la crearea unei stari de calm, iar organizarea timpului alaturi de persoane dragi poate ajuta la contracararea sentimentului de siguranta si apartenenta.
- Consolidand sentimentul de apartenenta la un grup si conexiunea emotionala cu cei din jur.
- Dezvoltandu-ne capacitatea de a fi noi insine su de a crea relatii autentice cu cei din jur.
Cand teama de abandon nu poate fi gestionata prin actiuni pe care le realizam pe cont propriu, este un semn ca avem nevoie de sprijin, din partea unui terapeut, consilier sau psiholog.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
Cand parintii se sacrifica prea mult sau "complexul martirului"
Parintii care isi sacrifica in mod constant propriile nevoi sau dorinte pentru binele copilului sau a partenerului ajunge sa joace rolul “parintelui martir”.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
Adauga tu primul comentariu: