characters characters

5 concepte utile din terapia de familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 august 2019    |   1642 vizualizări

Varsta: 18 ani +.


In familie, comportamentul fiecarui membru depinde de actiunile si emotiile celorlalti membri, desi aceasta influenta este atat de subtila incat este greu de identificat. Terapia de familie ne poate ajuta sa intelegem mai usor interactiunile problematice dintre noi si felul in care ne formam tipare ineficiente de comunicare si comportament. Iata cinci concepte din terapia de familie care iti pot fi utile.

Citeste si:

Terapia de cuplu: cand sa apelezi la ea si ce greseli sa eviti

Concepte terapeutice utile pentru parinti


Cinci concepte din terapia de familie utile pentru parinti


Triunghiul emotional
este un concept utilizat in terapia sistemica de familie se refera la relatiile dintre trei membri ai familiei si descrie raportul de putere si tensiune dintre acestia. Triunghiul emotional presupune ca doi membri ai familiei sa fie aliati, in timp ce al treilea este in conflict cu acestia doi sau se simte respins de acestia. Astfel de relatii sunt dinamice in familie, deseori aliantele schimbandu-se in functie de evenimente si de starile emotionale ale membrilor familiei.

Un exemplu est triunghiul emotional care poate sa apara dupa nasterea unui copil, cand parintii nu mai au timp si energie suficiente pentru relatia de cuplu, iar mamei ii revine de obicei ingrijirea copilului. Mama si copilul construiesc o relatie puternica (de alianta), in care tatal se poate simti uneori intrus (sau nu atat de apropiat de copil sau implicat in cresterea lui). Pe masura ce copilul creste, mama poate castiga mai multa autoritate in fata copilului decat tatal. Pe de alta parte, atunci cand copilul are comportamente dificile si nu mai asculta niciun parinte, parintii redevin aliati pentru a rezolva problema adusa de copil.

Un alt exemplu de triunghi emotional apare in familiile in care copilul este nevoit sa adopte rolul de adult, indeplinind rolul de confident al parintelui sau asumandu-si rolul de mediator intre cei doi parinti.

Conceptul este util pentru ca te poate ajuta sa observi momentele in care, fara sa vrei, contribui la cresterea tensiunii in familie. Alternativa benefica este sa gestionezi fiecare relatie emotionala in parte (de exemplu, problemele de cuplu vor fi rezolvate doar cu partenerul de cuplu).

Diferentierea sinelui se refera la simtul personal al identitatii si la capacitatea de a lua decizii independent fata de influenta familiei. Cu cat o persoana are un nivel mai ridicat de diferentiere a sinelui, cu atat se simte mai confortabil cu propriile decizii si cu deciziile celorlalti. Cu cat nivelul de diferentiere al sinelui este mai scazut, cu atat persoana are o nevoie mai mare de aprobare din partea celor din jur si o nevoie de a controla comportamentul celorlalti. Un nivel optim al diferentierii sinelui previne aparitia triunghiurilor emotionale, deoarece persoanele pot sa gestioneze conflictele si le pot preveni in mare masura prin comunicare eficienta.

Procesul de proiectie din familie este procesul prin care parintii transfera grijile si anxietatile si alte probleme copiilor lor.

Procesul de proiectie are trei etape:

  • parintele isi concentreaza atentia asupra copilului din teama ca este ceva in neregula cu acesta
  • parintele interpreteaza comportamentul copilului ca si cand intr-adevar este ceva in neregula cu acesta
  • parintele trateaza copilul ca si cum ceva este in neregula cu el.
Parintii continua sa se comporte astfel de-a lungul intregii copilarii, ajungand sa creeze cu adevarat o problema care nu exista initial. De exemplu, cand un parinte devine convins ca are un copil extrem de temator, va incerca sa il protejeze excesiv, transmitand copilului ideea ca nu se poate descurca pe cont propriu si trezindu-i astfel temeri nejustificate.


Procesul de transmitere multigenerationala este legat de procesul de proiectie si se refera la felul in care, generatie dupa generatie, parintii influenteaza dezvoltarea copiilor, atat in mod constient (prin lectii de viata si informatii transmise verbal), dar si inconstient, prin reactii emotionale si atitudini pe care copiii le interiorizeaza. Din acest motiv, deseori copiii au aproximativ acelasi nivel de diferentiere a sinelui ca parintii lor. In familiile cu mai multi copii, unul dintre acestia va avea un nivel de diferentiere mai ridicat si va avea, la randul lui, copii cu un nivel mai ridicat de diferentiere a sinelui.

Detasarea emotionala apare atunci cand membrii familiei nu pot gasi solutii eficiente la problemele cu care se confrunta, iar unul dintre membri alege sa se distanteze fizic si/sau emotional de restul familiei. Relatiile emotionale distante dintre parinti si copii, precum si sentimentul ca parintii nu il inteleg pe copil, mai ales atunci cand aceste devine adult sau conflictele pe teme similare in momentele de reuniune de familie au la baza detasarea emotionala. De exemplu, copiii deveniti adulti care evita sa isi viziteze parintii pentru ca acestia ii critica excesiv, se implica prea mult in viata lor sau le judeca alegerile.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe