characters characters

Succesul in viata. Ce au in comun copiii care devin adulti de succes

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 octombrie 2015    |   1321 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

succesul in viata De ce au nevoie copiii din partea parintilor pentru a avea succes atunci cand vor deveni adulti? Parintii care au copii de succes au in comun cateva lucruri si, cu toate ca nu exista o reteta anume pentru a creste copii de succes, te poti inspira din acesti factori.

Succesul in viata – pregatit din copilarie

Ce au in comun parintii copiilor de succes:

Isi invata copiii abilitati sociale inca de la cea mai mica varsta. Un studiu care s-a intins pe o durata de 20 de ani, realizat de cercetatori din Universitatea Duke din Pennsylvania a aratat ca exista o corelatia puternica intre abilitatile sociale ale copiilor din timpul gradinitei si succesul in viata de adult, doua decenii mai tarziu.
Recomandare: Incurajeaza-l pe copil sa isi ofere ajutorul atunci cand cineva are nevoie, invata-l sa isi inteleaga emotiile si sa caute singur solutii pentru a-si rezolva problemele.  „A-i ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile sociale si emotionale e unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a-ti pregati copilul pentru un viitor sanatos”, sustin cercetatorii.

Au asteptari ridicate. Asteptarile pe care parintii le au fata de copii se pare ca au un efect foarte puternic asupra copiilor.
Recomandare: Incurajeaza-l pe copil sa isi stabileasca obiective ambitioase in domeniile care il intereseaza si arata-i ca ai incredere ca le poate indeplini. „Parintii carese asteptau ca fiii sau fiicele lor sa mearga la facultate au reusit sa ii ajute sa faca acest lucru, indiferent de situatia lor materiala sau de alte dificultati.”. Atunci cand parintii au incredere in abilitatile si capacitatea de efort a copilului, acesta are la randul lui incredere in el insusi si se ridica la nivelul asteptarilor parintilor.

Mamele lor lucreaza. Conform Scolii de Afaceri Harvard, exista beneficii in randul copiilor care cresc in timp ce mamele lor lucreaza in afara casei. Se pare ca fetele continua procesul educational mai mult daca au mame care lucreaza, tind sa ocupe pozitii mai bune la locul de munca si ajung sa castige mai bine decat fetele a caror mame aleg sa ramana acasa pentru a avea grija de copii. De asemenea, baietii tind sa se implice mai mult in treburile casnice, daca mamele lor lucreaza.
Recomandare: Nu uita ca alegerile si activitatea ta profesionala sunt modele pentru copilul tau. Observandu-si parintii, copiii invata cum este bine sa se comporte, ce atitudine si ce pareri sa aiba fata de munca.

Un status socioeconomic mai ridicat. Resursele financiare si mediul social ofera copilului acces la educatie de calitate si la ocazii de a-si forma abilitati sociale si emotionale. .
Recomandare: Daca ai dificultati financiare, orienteaza-te catre resursele educationale gratuite sau ieftine (biblioteci, internet, cursuri gratuite), informeaza-te in legatura cu bursele de studiu pentru copii si adolescenti, iar la varste mai mari, recomanda-i copilului sa se implice in activitati de voluntariat care pot fi experiente profesionale si educationale valoroase.

Parintii au un nivel educational ridicat. Un studiu realizat in 2014 arata parintii cu un nivel educational inalt vor creste copii care vor atinge un nivel educational si profesional inalt.  
Recomandare: Discuta cu copilul tau din timp despre aspiratiile sale si creioneaza cu el portretul profesional de adult. Continua la randul tau sa inveti si sa te perfectionezi in domeniul tau profesional sau in domeniile care te pasioneaza, pentru a oferi un exemplu copilului tau.


Ii invata pe copii de mici matematica. Un studiu din 2007 arata ca prescolarii care isi dezvolta abilitati matematice au un avantaj foarte mare, mai tarziu in viata.
Recomandare: Cauta activitati practice pe care sa le faci cu copilul tau in timpul liber si care sa il ajute sa isi dezvolte de timpuriu abilitatile matematice. „Arta stapanirii matematicii prezice nu rezultate bune la matematica, ci si la citire”, adauga cercetatorii. Il poti invata prin jocuri tabla inmultirii, descompunerea numerelor sau fractiile.


Dezvolta o relatie apropiata cu copiii. Se pare ca oferind copiilor ingrijire de la cele mai mici varste, ii ajutam sa obtina rezultate scolare mai bune in copilaria mare, iar stabilirea unei relatii de prietenie cu ei, prezice performantele academice chiar si pana la 30 de ani.
Recomandare: Cauta sa fii in permanenta atent la nevoile copilului tau si sa raspunzi atunci cand are nevoie de tine. Aminteste-ti ca esti singura persoana care ii ofera o baza sigura de a explora lumea.


Sunt mai putin stresati. „Stresul mamelor afecteaza destul de tare dezvoltarea emotionala a copiilor.”, sustin cercetatorii, iar vizate sunt aici mamele de tip elicopter. Cercetatorii vorbesc de „contagiune emotionala” explicand ca, la fel cum transmitem involuntar virusi atunci cand suntem raciti, la fel transmitem si stresul catre copii.
Recomandare: „Daca esti fericit, fericirea il va infecta si pe celalalt. Daca esti trist, tristetea se va transfera si ea. Daca un parinte este epuizat sau frustrat, starea sa poate sa se transfere si copilului”, atentioneaza cercetatorii.



Valorizeaza efortul, fara a evita esecul. A vedea esecul ca pe o provocare si o modalitate de a invata, prezice rezultate academice mai bune in randul copiilor.
Recomandare: Cauta sa eviti perfectionismul la copii si  „ideile fixe”. E important sa promovezi flexibilitatea in gandire si acceptarea atat a esecurilor, cat si a succeselor. Este bine sa il lasi pe copil sa greseasca.


Cele noua trasaturi ale parintilor se pare ca prezic succesul copiilor nu doar in perioada copilariei si adolescentei, ci si in viata lor de adult. Tu ce ai adauga pe lista?


*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe