Stresul, o conditie a succesului
Patru modalitati de a reactiona mai bine la stres
Imaginea pe care o avem despre succes este de multe ori una idealizata: totul merge usor si bine oamenilor de succes, acestia gasesc implinire personala si profesionala si au toate motivele de a zambi (tot timpul).
In spatele acestei imagini se ascunde insa realitatea: succesul presupune de multe ori un drum cu obstacole, provocari si stres. Relatia dintre succes si stres este destul de stransa chiar, deoarece stresul ii activeaza pe oamenii si ii ajuta sa actioneze pentru a-si atinge obiectivele.
Cand reusim sa intelegem stresul ca pe o stare de tensiune si activare fizica si mentala, ca pe o sursa de energie si motivatie de a depasi dificultatile, avem mai multe sanse sa obtinem succesul. In acest caz, vorbim de „eustres”, acel tip de stres care are efecte pozivite, spre deosebire de „distres”, care ne influenteaza negativ.
Iata o prezentare tinuta de Kelly McGonigal pe acest subiect.
Cum poti face fata mai usor stresului?
Diferenta dintre provocare si amenintare
Stresul are efecte benefice asupra noastra atat timp cat la nivel cognitiv, interpretam situatia stresanta ca pe o provocare si nu ca pe o amenintare. Cat timp consideram ca ne confruntam cu o provocare, stresul are rolul de a ne activa si a ne oferi energie pentru a face fata provocarii. Cat timp ne simtim amenintati, stresul devine prea puternic, iar capacitatea noastra de a gasi solutii este redusa, datorita emotiilor prea intense. De exemplu, un test sau un examen poate fi vazut de catre un copil ca o amenintare daca nu crede ca este suficient pregatit sau daca a fost descurajat sau ca pe o provocare daca a inceput deja sa invete, stie ca mai are suficient timp si a primit feedback pozitiv sau constructiv din partea profesorilor sau parintilor.
In acest caz, putem chiar sa transformam anxietatea in entuziasm.
Senzatia de control
Capacitatea de a vedea o provocare in loc de o amenintare este strans legata de convingerea ca putem controla o parte din lucrurile care ni se intampla si de orientarea atentiei noastre catre acestea. De exemplu, copilul tau nu poate controla care vor fi subiectele la un test sau la un examen, dar poate controla cat de bine se pregateste pentru acesta, acoperind cat mai multe subiecte din programa.
Acceptarea faptului ca unele lucruri nu pot fi schimbate.
Nu putem schimba trecutul si nu putem controla cum reactioneaza alti oameni, de exemplu. Putem incerca sa ii influentam, dar nu este eficient sa ne asteptam ca reactiile celorlalti sa corespunda mereu cu preferintele noastre. Discuta cu copilul tau despre lucrurile pe care le putem controla si lucrurile pe care nu le putem controla si invatati impreuna sa faceti diferenta intre ele. Putem insa invata sa controlam si sa ne schimbam atitudinea si reactiile fata de anumite situatii.
Problemele altora nu sunt problemele tale.
Starea emotionala a celor din jur ne influenteaza propria stare. Cand intr-o familie exista conflicte si certuri permanente, toata lumea va avea de suferit, aparand un fel de efect in lant. Este normal sa te ingrijoreze problemele copiilor tai, asa cum si copiii se ingrijoreaza cand parintii lor au probleme, insa pentru a evita ca nivelul de stres sa devina prea mare, este important sa ai incredere ca fiecare membru al familiei se poate descurca, fie pe cont propriu, fie cerand ajutor.
*Sursa foto: Donnie Ray Jones,https://www.flickr.com/photos/donnieray/25991744901
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este blocajul mintal?
Blocajul mintal se refera la o bariera temporala psihologica care impiedica o persoana sa isi aminteasca pe moment o informatie sau cum sa procedeze intr-o sarcina data.
-
Bucuria, antidotul pentru epuizare
Burnout-ul este o stare pe care tot mai multi o traim in aceste timpuri si presupune o epuizare intensa fie de natura fizica, emotionala sau mentala care in general este cauzata de un context in care resimtim un stres puternic.
-
Intrebari de autoreflectie pentru parinti
Introspectia sau autoreflectia se refera la procesul de analiza a propriilor ganduri, emotii si comportamente si ne ajuta in a ne cunoaste mai bine, a ne dezvolta din toate punctele de vedere. Acest proces presupune a ne opri din tot ceea ce facem si a ne da un ragaz de gandire, o pauza de la agitatia de zi cu zi pentru a analiza si a intelege ce se intampla in interiorul nostru, ce gandim si ce simtitm raportat la anumite teme.
Adauga tu primul comentariu: