characters characters

Copiii care isi stabilesc scopuri au mai mult succes

26 martie 2018    |   2331 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

stabilirea de scopuri
Cand vorbim de scopuri si obiective, de cele mai multe ori ne gandim la adulti si la viata lor profesionala. Insa scopurile sunt importante si pentru copiii, poate in mod special pentru ei, deoarece ii invata cum sa caute resurse si solutii, care sunt lucrurile care ii motiveaza, cum pot deveni perseverenti si cum sa isi controleze propriul comportament. Cand isi stabilesc scopuri, copiii sunt incurajati sa aiba initiativa, sa analizeze pe cont propriu modalitatile prin care isi pot atinge scopurile si descopera ca au control asupra propriei evolutii. Iar controlul asupra propriilor alegeri este asociat cu responsabilitatea, trasatura pe care toti parintii doresc sa o incurajeze la copiii lor.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Cum il motivezi pe copil sa isi indeplineasca obiectivele


Asteptarile parintilor si succesul copiilor

Copiii pot invata sa aiba succes si sa aiba resurse practicand formularea si scrierea de scopuri. Cadrele didactice au un rol foarte important in a-i invata pe elevi despre scopuri si cum anume sa isi stabileasca planuri, strategii, cum sa prioritizeze, cum sa caute resurse si sa isi monitorizeze propriul progres. La fel si parintii pot sa ii ajute pe copii practicand zi de zi formularea de scopuri si stabilirea de obiective si rezolvarea de probleme. Stabilirea de scopuri mai este importanta si pentru a-i ajuta pe copii sa fie independenti, autonomi, colaborativi cu adultii si capabili sa ia singuri decizii.

Cum pot parintii sa isi ajute copiii sa stabileasca si sa indeplineasca scopuri?

Iata cinci modalitati recomandate de specialisti:

Scrieti scopurile pe o coala de hartie. Atunci cand sunt scrise, scopurile devin concrete si motivationale. Studiile arata ca atunci cand scopurile sunt puse pe hartie, sansele ca acestea sa fie atinse cresc cu 33%.

Scopurile copilului trebuie alese de catre el insusi. Pentru ca un scop sa motiveze un copil, trebuie sa ii ofere acestuia semnificatie si sa il implice mental si fizic. In plus, copilul isi va dezvolta abilitati de monitorizare si control asupra propriilor comportamente, astfel incat sa vina in concordanta cu scopurile stabilite. Adultii pot servi ca facilitatori ajutandu-i pe elevi sa vada optiunile pe care le au si oferind feedback constructiv.

Fii specific. Scopurile trebuie sa fie clare si concise, masurabile in timp si spatiu pentru a se putea observa rapid si progresul sau regresul.

Ridica treptat nivelul de dificultate. Scopurile prea dificile ii descurajeaza pe copii, iar cele prea usoare nu ii provoaca. De aceea, il poti ajuta pe copil sa stabileasca scopuri al caror nivel de dificultate poate creste in timp.  

Cere mereu ajutor si sprijin. Cand copiii se bucura de sprijin social in atingerea scopurilor lor, eforturile lor devin mai usoare si mai placute. Chiar si scopurile individuale ale copiilor sunt legate de o comunitate. Poate fi vorba de valorile familiei, de comunitatea scolara sau de echipa sportiva din care fac parte. Incurajand copilul sa ii ajute pe cei din jurul lui sa isi atinga scopurile contribui la crearea unui astfel de mediu social, bazat pe solidaritate.

Sursa: PsychologyToday.com


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu