characters characters

Consumul de alcool in timpul sarcinii

Chiar si un consum scazut de alcool in sarcina afecteaza dezvoltarea copilului pe termen lung

13 octombrie 2020    |   562 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

consumul de alcool in sarcina
Consumul de alcool in timpul sarcinii, chiar si in cantitati foarte mici, poate avea un impact puternic asupra dezvoltarii creierului copilului, care vor duce in viitor la probleme de comportament, tulburari psihice precum anxietatea sau depresia ori probleme de concentrare a atentiei.

Citeste si:

Consumul de alcool inainte de sarcina si riscul defectelor cardiace congenitale

Studiu. Femeile ar trebui sa renunte complet la cafea in timpul sarcinii


Acestea sunt concluziile unui studiu recent realizat in cadrul Universitatii din Sydney. Impactul unui consum redus de alcool in timpul sarcinii a fost dezbatut intens de-a lungul timpului de catre specialisti si cercetatori.

Autorii studiului au analizat legatura dintre consumul de alcool in timpul sarcinii si probleme psihologice, comportamentale, neurologice si cognitive in randul copiilor la varsta de 9-10 ani. Cu un numar de peste 9700 de participanti, acesta este cel mai mare studiu care cerceteaza impactul consumului redus de alcool in timpul sarcinii. Un consum redus de alcool a fost definit ca 1-2 bauturi o data, cu maxim 6 bauturi pe saptamana.

„Studiul nostru arata ca si cantitati mici de alcool consumate in timpul sarcinii pot avea un impact semnificat asupra dezvoltarii creierului copilului.”, arata Briana Lees, autoarea principala a cercetarii.

„Cercetarile anterioare au aratat ca un consum excesiv de alcool in timpul sarcinii dauneaza copilului. Studiul nostru arata ca orice fel de consum de alcool, chiar si la nivel redus, este asociat cu efecte subtile, dar semnificative la nivelul comportamentului copilului.Studiul este important in Australia, pentru ca aici aproximativ jumatate dintre femei consuma alcool inainte de a afla ca sunt insarcinate, iar 25% dintre ele continua sa consume alcool si dupa ce au aflat.Cele mai multe dintre ele consuma 1-2 portii standard de alcool o data, cantitate despre care studiul nostru arata ca e suficienta pentru a afecta creierul copilului.”

Concluziile studiului au aratat ca acei copii expusi la consum redus de alcool in timpul sarcinii au avut mai multe probleme emotionale (anxietate, depresie, izolare sociala) si comportamentala (dificultati de concentrare a atentiei si impulsivitate) decat copiii care nu au fost expusi la alcool in timpul sarcinii.

Copiii ai caror mame au consumat un nivel mai ridicat de alcool (36 de bauturi in primele 6-7 saptamani de sarcina) au avut un risc de 25% mai mare de a suferi de ADHD si un risc mai mare cu 30% de a fi diagnosticati cu tulburare de opozitionism provocator.

Cercetatorii au descoperit si diferente in volumul si suprafata creierului copiilor care au fost expusi la alcool in timpul sarcinii, diferente care explica si problemele de comportament.

Consumul de alcool in primele 6-7 saptamani de sarcina, chiar daca este redus, are efecte negative asupra copilului, chiar si daca mama nu mai consuma alcool apoi. Autorii recomanda femeilor care planuiesc sa ramana insarcinate sa nu consume alcool deloc. Orice consum de alcool, de la conceptie pana la nastere poate afecta dezvoltarea creierului copilului.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu