characters characters

Bullying-ul sau hartuirea afecteaza structura creierului adolescentilor

14 decembrie 2018    |   1304 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

bullying-ul afecteaza structura creierului
Un studiu recent realizat in cadrul universitatii King's College London a identificat felul in care bullying-ul sau hartuirea poate influenta structura creierului adolescentilor, aratand ca efectele hartuirii nu sunt doar psihologice.

Studiul arata ca exista diferente structurale in creierul adolescentilor care au fost in mod repetat victimele bullying-ului, iar aceste modificari pot creste riscul aparitiei tulburarilor mintale.

Citeste si:

Legea anti-bullying a fost votata

Bullying-ul sau hartuirea: care sunt efectele pe termen lung asupra copiilor 


Cercetatorii au analizat date, chestionare si imagistica cerebrala la varsta de 14 si 19 ani, a 682 de participanti din Anglia, Irlanda, Franta si Germania. Tot la varstele de 14 si 19 ani, adolescentii au completat chestionare despre bullying, pentru a afla daca sunt victime ale hartuirii si in ce masura. Rezultatele au aratat ca 36 dintre adolescenti au fost victime ale hartuirii pentru o perioada indelungata. Datele acestora au fost comparate cu cele ale adolescentilor care au fost supusi unui nivel de hartuire mai scazut sau pe o perioada mai scurta. Au fost luate in considerare modificari ale volumului creierului, precum si nivelul de depresie, anxietate si hiperactivitate la varsta de 19 ani.

Studiul a confirmat faptul ca exista o legatura intre bullying si problemele de sanatate mintala. In plus, a aratat ca hartuirea este asociata cu o scadere in volum ale partilor creierului numite nucleul caudat si putamenul. Volumul scazut al acestora explica in parte relatia dintre bullying si un nivel ridicat de anxietate la varsta de 19 ani.

Autorul principal al acestui studiu, Dr Erin Burke Quinlan, arata ca: „Desi nu sunt in mod obisnuit considerate relevante pentru anxietate, modificarile structurale din zona nucelului caudat si a putamenului contribuie la aparitia anxietatii cel mai probabil prin influenta pe care au au asupra sensibilitatii la recompensa, motivatiei, atentiei, procesarii emotionale si conditionarii.”.

Autorii atrag atentia asupra faptului ca aproximativ 30% dintre adolescenti pot fi victime ale bullying-ului, o parte dintre acestia fiind nevoiti sa suporte hartuirea aproape zilnic si atrag atentia asupra faptului ca adolescenta nu este doar o perioada care aduce noi experiente si un nivel ridicat de stres, dar si o perioada importanta pentru dezvoltarea creierului. De aceea, este important ca scolile sa ia masuri pentru diminuarea nivelului de bullying inainte ca acesta sa aiba efecte majore asupra insasi structurii cerebrale ale adolescentilor.

Sursa: KCL.ac.uk


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu