characters characters

Stilul parental si creativitatea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 martie 2023    |   392 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

creativitatea copiilor si stilul parental
Creativitatea si initiativa sunt printre cele mai importante abilitati de care vor avea nevoie copiii la maturitate, pentru a avea succes intr-o lume in care cunoasterea si progresul tehnologic sunt din ce in ce mai rapide. Cum poti incuraja creativitatea copilului tau, in afara de a-l inscrie la cursuri extrascolare specifice? Ce stil parental incurajeaza creativitatea copiilor?

Citeste si:


Libertatea si creativitatea in copilarie


Copiii creativi sunt curajosi


Legatura dintre creativitatea copiilor si stilul parental

Care este relatia parinte-copil care incurajeaza cel mai mult creativitatea celor mici? Cat sprijin emotional si cata autoritate este nevoie sa aduci in comunicarea cu copilul tau pentru a-i incuraja creativitatea? Iata ce spun studiile despre acest subiect.

Dintre cele trei stiluri parentale studiate, stilul parental competent sau democratic, caracterizat printr-un echilibru intre apelul la autoritate si reguli si apropiere si caldura emotionala, este cel mai mult asociat cu un nivel ridicat al creativitatii copiilor.

Parintii cu un stil parental democratic ofera copiilor libertatea de a lua decizii in functie de nivelul lor de dezvoltare emotionala si cognitiva, iar libertatea este esentiala pentru creativitate. De asemenea, stilul parental democratic acorda prioritate nevoilor si abilitatilor copiilor, incurajandu-i astfel sa isi dezvolte competentele de care au nevoie pentru a se exprima creativ.

Parintii permisivi isi exprima iubirea si aprecierea fata de copii, ii accepta pe acestia asa cum sunt, dar nu ofera atentie speciala dezvoltarii lor, reguli si structuri clare sau asteptari fata de performantele sau eforturile copiilor. Deoarece parintii permisivi isi propun sa fie mai degraba prietenii copiilor decat sursa de autoritate, au asteptari minime fata de copii si ii sprijina prea putin pentru a deveni independenti si responsabili pentru propriile alegeri.

Parintii autoritari ii controleaza pe copii in mod ferm, se asteapta sa fie ascultati fara exceptie, nu accepta cu adevarat unicitatea copilului si reactioneaza la lipsa obedientei cu pedepse si disciplina stricta. Parintii cu un stil autoritar vor oferi multe instructiuni, dar putina comunicare autentica. In acest caz, nevoile emotionale si sociale ale copiilor risca sa fie neglijate, iar copiii ajung sa se teme de greseli pe care le pot face in situatii noi sau isi formeaza o imagine de sine negativa.

Ca intotdeauna, echilibrul este cheia, chiar si cand vine vorba de creativitatea copiilor - parintii care combina autoritatea si afectiunea, care au asteptari realiste si flexibile fata de copiii lor, reusesc sa ii accepte si sa ii incurajeze sa se exprime, punand astfel bazele abilitatilor creative.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe