characters characters

Libertate si creativitate in copilarie

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 mai 2022    |   1089 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

libertatea si explorarea, esentiale pentru creativitate
Cand vrem sa ii sprijinim pe copii sa aiba succes la scoala si, mai tarziu, la maturitate, ne gandim deseori la ideea de efort concentrat si consecvent pentru atingerea performantei. Insa libertatea de a explora domenii variate, fara obligatia de a alege unul pe termen lung este de fapt un factor esential pentru creativitate si succes.

Citeste si:


Copiii creativi sunt curajosi. Cum sprijinim creativitatea copiilor


10 trasaturi paradoxale ale persoanelor creative


Explorarea libera, baza creativitatii


Cercetarile in creativitate arata ca de-a lungul timpului, in carierele oamenilor de succes, care sunt recunoscuti pentru inovatia si creativitatea lor, exista anumite perioade de creativitate crescuta. De ce si cand apar acestea? Dashun Wang, cercetator si economist in cadrul Universitatii Northwestern, a studiat acest fenomen adunand date despre evolutia carierelor a peste 20 000 de artisti, regizori si oameni de stiinta. Primele rezultate au indicat faptul ca in evolutia profesionala a fiecare dintre acestia au existat perioade in care creativitatea si succesul lor au fost mai ridicate.

Intrebarea urmatoare la care autorii cercetarii au vrut sa gaseasca raspunsul a fost: Ce determina aceste perioade de creativitate ridicata? Raspunsul este: inainte de perioadele de creativitate intensa, exista o intotdeauna o perioada de explorare intensa. Artistii si oamenii de stiinta care au inovat domeniile lor de activitate au petrecut timp mai intai explorand diverse stiluri, domenii de cunoastere, tehnici sau modalitati de experimentare. 


Asadar, la baza creativitatii sta libertatea si explorarea. De aceea, este important ca parintii sa:

  • nu isi impinga copiii catre anumite domenii de activitate de la varste foarte mici
  • nu ii oblige pe copii sa continue cursuri extrascolare in domenii care nu le trezesc interesul
  • nu ii incurajeze pe copii sa se specializeze de la varste mici intr-un domeniu specific
  • le ofere copiilor libertatea de a se razgandi cand vine vorba de interese si planuri pentru viitor.

In schimb, explorarea intereselor in copilarie ar trebui sa fie similara cu joaca in primii ani de viata, cand copiii ridica de pe jos o jucarie, se joaca cu ea cateva minute, apoi o lasa pe podea si iau alta. Doar in urma unei perioade de explorare libera, adolescentii vor fi capabili sa ia o decizie informata si inspirata in legatura cu planurile lor profesionale.

In plus, libertatea de explorare a diferitelor activitati ii ajuta pe copii astfel:

le dezvolta increderea in sine - atat timp cat copiii nu sunt criticati pentru ca renunta rapid la unele activitati in favoarea altora, diversitatea de cunostinte si abilitati ii ajuta pe copii sa devina mai increzatori in sine. 

- le creste nivelul de autocunoastere – doar explorand diverse activitati, copiii pot invata care sunt punctele lor slabe si forte, care sunt preferintele si pasiunile. In plus, oferindu-le libertate de explorare, parintii se asigura ca nu trec cu vederea o aptitudine naturala a copiilor si, implicit, o potentiala directie de dezvoltare.

- le dezvolta toleranta la incertitudine si scade riscul de a dezvolta tendinte perfectioniste. Pentru ca nu exista presiunea de a excela in toate activitatile explorate de catre copil, acesta isi dezvolta o mai buna flexibilitate cognitiva, o toleranta mai ridicata fata de greseli si esecuri si, implicit, o stima de sine care nu depinde de performanta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe