characters characters

Mihaly Csikszentmihalyi - trasaturile personalitatilor creative

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 decembrie 2021    |   408 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


Creativitatea este considerata una dintre cele mai importante abilitati pentru viitor. Incercam sa crestem copii creativi, apreciem personalitatile creative si intelegem cat de benefica poate fi creativitatea la nivel social. Cat de mult stim insa despre creativitate si ce spun studiile despre aceasta? Psihologul Mihaly Csikszentmihalyi si-a dedicat o mare parte din activitatea profesionala cercetarii creativitatii. Iata, potrivit acestuia, 10 trasaturi paradoxale ale personalitatilor creative.

Citeste si:

De ce isi pierd copiii creativitatea la scoala

Copiii creativi sunt copii curajosi


Mihaly Csikszentmihalyi: trasaturile personalitatilor creative


Creativitatea este strans legata de starea de flux sau flow, care apare atunci cand suntem implicati in activitati care ne pasioneaza, ne solicita abilitatile si cunostintele suficient de mult incat sa nu ne plictisim si suficient de putin incat sa nu fim coplesiti de dificultati si in care atentia noastra este extrem de concentrata asupra activitatii.


Starea de flux este asadar frecvent intalnita la personalitatile creative, copii sau adulti. In plus, Csikszentmihalyi arata ca oamenii creativi pot fi caracterizati prin 10 trasatori paradoxale de personalitate:

 1. Oamenii creativi abunda de energie fizica, desi petrec multe momente in liniste si singuratate.
 2. Oamenii creativi sunt inteligenti, dar pot fi si naivi in acelasi timp.
 3. Oamenii creativi alterneaza disciplina si libertatea.
 4. Oamenii creativi alterneaza intre imaginatie si simtul realitatii.
 5. Oamenii creativi se bucura de compania altor persoane, dar sunt multumiti si cand petrec timp singuri.
 6. Oamenii creativi sunt in acelasi timp modesti si increzatori in reusitele lor.
 7. Oamenii creativi nu se incadreaza in stereotipuri de gen sau alte stereotipuri culturale.
 8. Oamenii creativi sunt pasionati de munca lor, dar pot fi si obiectivi in legatura cu nivelul de calitate al acesteia.
 9. Oamenii creativi au un nivel ridicat de sensibilitate si deschidere, care ii face vulnerabili in fata suferintei, dar ii ajuta si sa traiasca un nivel ridicat de bucurie si emotii pozitive.
 10. Oamenii creativi gandesc original si inoveaza domeniile in care profeseaza, dar nu inainte de a interioriza valori morale traditionale si de a aprecia trecutul pentru progresele care fac posibila inovarea in prezent.

Astfel, daca vrem sa crestem copii creativi, este important sa le incurajam toate aceste trasaturi de personalitate si sa le oferim oportunitatea de a-si forma obiceiuri care sa ii ajute sa se exprime creativ.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Libertate si creativitate in copilarie
  Libertatea de a explora, esentiala pentru creativitate si succes
  03 mai 2022   

  Cand vrem sa ii sprijinim pe copii sa aiba succes la scoala si, mai tarziu, la maturitate, ne gandim deseori la ideea de efort concentrat si consecvent pentru atingerea performantei. Insa libertatea de a explora domenii variate, fara obligatia de a alege unul pe termen lung este de fapt un factor esential pentru creativitate si succes.

 • Activitati 8 Martie
  8 martie, Ziua Internationala a Femeii. Idei de activitati pentru mame si fiice
  08 martie 2022   

  Ziua Femeii inseamna mai mult decat flori, felicitari si cadouri. Daca esti parintele unei fete, este important sa o inveti despre semnificatia acestei zile, despre egalitatea de gen si despre stereotipurile care pot afecta accesul la oportunitati egale pentru fete.

 • Proiecte de primavara
  Proiecte de primavara. Activitati creative pentru copii
  01 martie 2022   

  Unul dintre cele mai asteptate anotimpuri, primavara aduce speranta si bucuria unui nou inceput. Cum poti sarbatori primavara in mod creativ si educativ alaturi de copil? Iata cateva idei pe care le poti implementa acasa, dar si la scoala, daca esti cadru didactic.

Mai multe