characters characters

Sfaturi pentru mamele care stau acasa

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 septembrie 2013    |   1193 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Venirea pe lume a unui copil aduce bucurii si momente speciale, dar si stres, epuizare, prea putin timp liber pentru mamele sau tatii care raman acasa pentru a avea grija de copil. Orice mama care sta acasa stie ca de fapt nu “sta” deloc sau ca, atunci cand prinde cateva momente in care nu trebuie sa faca nimic urgent, abia se poate bucura de odihna. Cum pot mamele care stau acasa sa depaseasca aspectele mai putin placute ale acestui stil de viata pentru a se bucura mai mult de cele placute?

Recomandari pentru mamele care stau acasa


1. Renunta sa te simti vinovata pentru momentele in care ai prefera sa nu petreci timpul cu copilul. Este normal ca la un moment dat, sa iti doresti sa iti vezi prietenele, sa iesi la o plimbare sau pur si simplu sa recuperezi orele de somn pierdute. Acest lucru nu inseamna ca nu iti iubesti copilul sau ca esti o mama rea, ci ca ai si alte nevoi – lucru perfect normal:). O mama buna nu este o mama care isi dedica tot timpul copilului, ci este o mama care isi rezerva timp si pentru ea.

2. Gaseste pe cineva cu care sa poti lasa copilul macar o data pe saptamana pentru a avea timp si pentru tine si pentru partenerul tau de viata. Nu trebuie sa fie vorba de intervale mari de timp, mai ales daca ai un bebelus si nu poti sta linistita departe de el. Dar daca doarme doua ore dupa-amiaza, profita de ocazie si fa o baie relaxanta sau iesi la plimbare in timp ce bunica, partenerul sau alta persoana de incredere supravegheaza copilul.

3. Fa-ti un program. Fie ca optezi pentru varianta in care dedici o zi pentru o activitate care ocupa mult timp (de exemplu, vinerea este ziua in care speli rufele sau joi este ziua in care faci cumparaturile), fie ca iti organizezi activitatile pe intervale orare in fiecare zi (dimineata curatenia in bucatarie, dupa-amiaza rufele), este important sa stii in fiecare dimineata ce urmeaza sa faci in ziua respectiva.

4. Ia in considerare munca de acasa sau o afacere de acasa. Poti face briose, obiecte handmade, poti urma cursuri de manichiura sau coafor. Daca cel mic este deja suficient de mare pentru a merge la gradinita, dar iti doresti sa petreci mai mult timp cu el acasa, poti lua in considerare aceasta varianta, din ce in ce mai frecvent aleasa de mamele care stau acasa.

5. Nu te neglija. Este usor sa amani vizita la coafor sau alt fel de ingrijire personala atunci cand nu iesi din casa toata ziua si nu e neaparat nevoie sa fii “prezentabila”. Majoritatea mamicilor trec prin perioada de adaptare la noul rol, in care intr-adevar simt ca nu au timp pentru ele si isi neglijeaza infatisarea. Insa dupa perioada de acomodare, este bine sa iti rezervi timp pentru tine si pentru rolul de femeie, nu doar de mama.

6. Imprieteneste-te cu alte mamici care stau acasa. Pentru a impartasi din experienta ta, a cere sau a oferi sfaturi, poti sa iti creezi un blog ori sa intri pe forumurile adresate mamicilor. In acest mod vei socializa si te vei simti mai bine observand ca nu esti singura persoana care trece prin astfel de momente.

7. Imparte sarcinile. Chiar daca stai acasa, nu inseamna ca tot ceea ce tine de casa si de ingrijirea si educarea copiilor trebuie sa stea numai pe umerii tai. Cere ajutorul membrilor familiei si da-le ocazia sa participe la sarcinile casnice in functie de timpul liber si de abilitatile lor.

8. Bucura-te de timpul petrecut cu copilul tau. Pe multi adulti, timpul petrecut impreuna cu copiii ii ajuta sa redescopere lumea, sa se bucure de experiente simple si sa vada lucrurile din perspective inedite. Incearca sa te relaxezi si sa renunti la griji, pretentii sau asteptari exagerate, foloseste umorul in relatia cu copilul si incearca sa spui mai des “da” decat “nu”.

Cu o atitudine pozitiva, incredere in tine si in membrii familiei tale, poti transforma perioada in care stai acasa intr-una dintre cele mai frumoase din viata ta si a copilului tau. Tu ce sfat dai mamelor care stau acasa?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe