characters characters

Ce sa eviti cand copilul tau are o criza de furie

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 iulie 2023    |   845 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

ce sa eviti cand copilul are o criza de furie
In mijlocul unei crize de furie a celui mic, pare ca uitam toate cartile si lucrarile despre parenting pe care le-am citit si alegem cea mai simpla si la indemana metoda care desigur, in timp, nu este eficienta.

Citeste si:


Cum faci fata unei crize de plans a copilului


Partile bune ale crizei de furie a copilului


Ce sa nu faci in fata crizei de furie a copilului

Parintii care descriu o criza de furie a copilului, vor folosi mereu un ton apasat si o intonatie exagerata despre magnitudinea situatiei si a reactiilor pe care copilul le-a avut.

Motivele pentru care copiii reactioneaza asa cum o fac sunt percepute de parinti ca fiind putin importante, banale, insa pentru copii, ele sunt probleme reale. E important ca in momentul in care copilul nostru are o criza de furie, sa nu radem de el, sa nu il ridiculizam si sa luam in serios experienta pe care o traieste atat de intens. Este de evitat folosirea unor sintagme precum:

  • ”Oh, nu e mare lucru!”
  • ”Pentru atata te superi asa de tare?”
  • ”Nu are nici un rost sa te enervezi pentru asa ceva!”
  • ”Iti trece pana vei creste mare!”
  • ”Esti de-a dreptul ridicol!”

Copiii nu au nevoie sa li se spuna cum sa se simta atunci cand sunt furiosi. Comentariile parintilor nu fac decat sa invalideze nevoile emotionale ale copiilor si experientele pe care le traiesc. Prin ce spunem copiilor dam instructiuni inconstient despre cum ar trebui sa se simta diferit: ”Nu fi suparat !”, ”Inceteaza cu plansetele !” etc. Copiii se vor linisti mai repede daca parintii ii ajuta sa numeasca emotia pe care o simt sau sa descrie circumstantele care au dus la aparitia crizei de furie. Cei mici au nevoie sa invete ca emotiile sunt parte a vietii, ca ele apar si dispar la fel ca si valurile unui ocean (o analogie ce poate fi folosita in discutiile cu cei mici). In plus, copiii au nevoie sa fie invatati cum sa faca fata acestor emotii, nu cum sa le evite in totalitate.

Evita sa il minti pe copil pentru a evita o criza de furie. De exemplu, ”am pierdut telefonul” sau ”jucaria s-a stricat si am aruncat-o”, cand nu mai vrem sa foloseasca copilul acel telefon sau acea jucarie. Aceasta strategie nu este agreata de specialisti pentru ca mai devreme sau mai tarziu, acel telefon sau acea jucarie vor aparea in casa, iar copilul va incepe sa se intrebe daca obisnuiesti sa il mai minti si in legatura cu alte lucruri pe care i le spui. In timp, increderea copilului in tine, va avea de suferit. Copiii au nevoie sa vada ca parintii lor isi asuma responsabilitatea pentru limitele si regulile pe care le stabilesc intr-un mod clar si deschis.

Evita sa spui ca modul in care copilul tau se comporta te face trist. Copiii nu ar trebui sa se simta responsabili pentru starea de bine a parintilor. ”Ma faci sa ma simt…” inseamna a da copilului mai multa putere asupra ta decat are in realitate, ceea ce il poate coplesi, iar in final poate sa ii creeze un nivel ridicat de anxietate. Iti poti exprima emotiile astfel incat sa iti asumi responsabilitatea pentru ele, luand o pauza atunci cand ele devin prea intense.

Nu lua crizele de furie sau de plans ale copilului tau personal. Nu e usor sa iti auzi copilul spunand ca te uraste, ca esti un parinte rau sau ca nu mai vrea sa locuiasca cu tine. Acestea sunt insa expresii des folosite de toti copiii atunci cand sunt furiosi. Daca te simti extrem de ranit de aceste cuvinte, incearca sa descoperi care sunt mai exact 

Renunta la sarcasm cand discuti cu copilul tau fiindca adesea nu va intelege substratul a ceea ce spui si va fi confuz.

Aminteste-ti ca toti copiii au crize de furie si toti parintii trec la un moment dat prin astfel de situatii cu copiii lor. Ele sunt specifice varstei, iar ceea ce poti face este sa inveti sa reactionezi responsabil si cu respect la toate comportamentele copilului tau.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe