characters characters

Crizele de furie au si parti bune

Partile bune ale crizei de furie a copilului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 noiembrie 2017    |   2002 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

crize de furie
Probabil nu asta ai vrea sa auzi, dar crizele de furie ale copilului tau au si parti pozitive, care te pot convinge sa le lasi sa fie in loc sa le eviti cu orice pret. In afara de disconfortul pe care il trezesc parintilor si altor adulti din jurul copilului, crizele de furie au un rol important in exprimarea emotionala a copilului si in echilibrul sau.

Iata de ce este bine pentru copil sa aiba crize de furie, potrivit specialistilor in psihologia copilului:

E mai bine sa isi exteriorizeze emotiile decat sa le interiorizeze.

Lacrimile scad si tensiunea arterials si ne imbunatatesc starea de bine emotionala. Ai observat cu siguranta ca atunci cand copilul are o criza de furie, nimic nu este bine, nimic nu ii place, e frustrat si cauta atentie. Totusi, dupa ce „furtuna” a trecut, copilul se simte mai bine si poate fi chiar mai bine dispus. „E bine sa ii lasam pe copii sa faca crize de furie fara a-i intrerupe, pana cand se linistesc singuri. Plansul nu inseamnadurere, ci procesul prin care copilul trece de durere”, spun specialistii.

Plansul il poate ajuta pe copil sa invete.

Cand cel mic incearca sa invete ceva sau sa isi formeze o noua abilitate, este foarte probabil sa devina frustrat si sa aiba o criza de furie. Daca este lasat sa isi exprime furia si apoi sa se calmeze, este foarte probabil sa incerce din nou si sa gaseasca solutia potrivita. De ce functioneaza astfel lucrurile? Copiii nu se pot concentra daca sunt stresati sau frustrati. Criza de furie il ajuta pe copil sa se detensioneze emotional si sa se poata concentra asupra activitatii de invatare.  

Copilul poate dormi mai bine daca este lasat sa aiba o criza de furie.

Cand parintii evita in mod frecvent crizele de furie ale copilului, distragandu-i atentia sau oferindu-i consolari care sa il linisteasca pe moment, emotiile copilului ramase neexprimate se pot aduna sub forma unei tensiuni interioare. Pot aparea cosmaruri, somn agitat sau refuzul de a dormi.

Daca are o criza de furie, inseamna ca ai spus „nu”.

Multe crize de furie ale copilului apar pentru ca parintele ii refuza ceva. Iar refuzurile parintilor sunt benefice pentru copii, pentru ca ii invata despre limite si le transmit incredere in parinte: acesta isi mentine decizia in ciuda oricaror reactii ale copilului. Astfel, desi copilul este frustrat pe moment, pe termen lung va invata ca parintele este capabil sa faca fata crizelor sale de furie si ca stie care sunt lucrurile pe care este bine sa i le refuze. In caz contrar, cand parintele cedeaza in fata furiei copilului dupa ce initial i-a refuzat cererea, copilul invata ca parintii nu pot stabili limite si ca este suficient sa aiba o criza de nervi pentru a obtine orice isi doreste.

Asadar, paradoxal la prima vedere, crizele de furie ale copilului tau va apropie emotional daca reusesti sa iti pastrezi calmul si sa ii arati afectiune atunci cand se calmeaza. Copiii au nevoie sa stie ca emotiile lor puternice, pe care le resimt ca fiind coplesitoare, sunt suportate si gestionate de catre parinte cu calm. Astfel, pot castiga increderea ca la un moment dat, vor fi ei insisi capabili sa isi gestioneze emotiile puternice.

Daca are o criza de furie in fata ta, inseamna ca se se simte in siguranta cu tine.

De cele mai multe ori criza de furie nu este o incercare de a te convinge sa iti schimbi decizia, ci felul in care isi exprima emotiile trezite de refuzul tau. Astfel, o criza de furie a copilului tau poate insemna de fapt ca iti accepta decizia,iar tot ce ai de facut este sa ramai langa el pana cand se calmeaza si sa empatizezi cu tristetea lui.

Crizele de furie apropie copiii de parinti.

Desi pe moment nu te simti mai apropiat de copil, ci dimpotriva, faptul ca esti alaturi de el chiar si in momentele de furie incontrolabila, ii arata copilului tau ca il iubesti neconditionat. Pe termen lung, acest lucru va va apropia mai mult.

Crizele de furie ii ajuta pe copii sa isi regleze comportamentele pe termen lung.

Uneori emotiile copilului se fac vizbile prin agresivitate, dificultati de comunicare sau de impartasire, refuz de a coopera sau refuzuri de a face sarcini simple. Acestea sunt semne cum ca, cel mic se lupta sa isi controleze emotiile. O criza de furie il va ajuta pe copil sa se elibereze de aceste emotii pe care le simte, intr-un mod natural si eficient.

Criza de furie si plans este o reactie naturala.

Plansul si tipatul sunt reactii naturale pe care le are copilul tau, la care va invata sa renunte, pe masura ce creste. Emotiile puternice vor ramane insa o parte importanta din viata copilului tau, chiar si cand va ajunge la maturitate. Si adultii simt ca isi pierd controlul si au reactii intense la propriile emotii de furie sau frustrare, asa ca reactiile copilului tau nu sunt problematice, ci naturale.

Crizele de furie ale copilului te ajuta si pe tine ca parinte.

Daca propriii parinti nu ti-au permis sa iti exprimi emotiile, nu te-au ascultat sau nu au fost empatici cu tine, este posibil sa gasesti o alinare in crizele de furie ale copilului tau fiindca vei simti ca poti sa actionezi diferit fata de parintii tai. A fi parinte poate fi o cale de vindecare pentru propriile provocari emotionale.

Tu cum reactionezi cand copilul tau are o criza de furie?

*Sursa foto:http://maxpixel.freegreatpicture.com

Citeste si:


Lacrimi si crize de furie. Tristetea e pentru toti!


Cum faci fata unei crize de plans a copilului

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe