characters characters

Semne ale neglijarii emotionale in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 iulie 2022    |   710 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

semne ale neglijarii emotionale in familie
Neglijarea emotionala in familie poate trece neobservata din generatie in generatie, pentru ca urmele pe care le lasa nu sunt vizibile decat pentru persoanele afectate de aceasta. Iar deseori, chiar si la maturitate, este dificil sa identificam acest fenomen in propria copilarie, in lipsa informatiilor si a sprijinului de specialitate. Iata cinci semne ale neglijarii emotionale in familie care ar trebui sa iti atraga atentia.

Citeste si:


Trei categorii de parinti care isi neglijeaza emotional copiii


Neglijarea emotionala in copilarie – efectele la maturitate


Semne ale neglijarii emotionale in familie


Exprimarea emotiilor – pozitive sau negative - este descurajata, direct sau indirect

Bucuria exploziva a copiilor este intampinata deseori cu critica si incurajare a „bunelor maniere” („Nu mai rade asa tare, este urat.”), entuziasmul celor mici poate da nastere la reactii de superioritate („Asa sunt copiii, se bucura de orice.”), iar emotiile negative precum furia, frustrarea sau gelozia sunt pedepsite sau privite ca semne ale obrazniciei sau sfidarii.

Desigur, acelasi lucru se intampla si cand este vorba de emotiile parintilor – nici acestia nu isi ofera reciproc libertatea de a-si exprima trairile si de a le accepta reciproc.

In general, emotiile membrilor familiei nu sunt acceptate si primite de cei din jur asa cum sunt, ci sunt intampinate cu incercari de a le modifica, iar acest lucru creeaza sentimentul de „lupta” emotionala in familie, deseori dinspre parinti spre copii, dar, in cazul copiilor care isi asuma roluri de adulti in familie, si dinspre copii spre parinti.

Relatiile dintre membrii familiei par deseori superficiale

Daca ai fost crescut intr-o familie caracterizata de neglijare emotionala, probabil nu te simti deseori cunoscut, inteles sau chiar apreciat de catre propriii parinti. Intalnirile dintre voi sunt deseori mai distante decat ai dori, chiar daca pornesti cu cele mai bune intentii. Acest lucru nu se intampla pentru ca lipseste iubirea dintre voi, ci pentru ca nu exista o comunicare emotionala deschisa. O mare parte din gandurile si trairile voastre raman necunoscute, pentru ca nu au fost exprimate deschis pana acum.

Ca parinte, este posibil sa iti exprimi afectiunea fata de copilul tau prin cuvinte si gesturi, dar copilul tau sa iti reproseze ca nu il iubesti, nu il intelegi sau nu il cunosti cu adevarat. Desi aceste reprosuri pot sa apara frecvent la varsta adolescentei din cauza schimbarilor specifice acestei perioade, este important sa le acorzi atentie si sa le iei in considerare. Copiii se simt iubiti neconditionati atunci cand sunt acceptati asa cum sunt. Iar emotiile si sentimentele lor sunt o parte esentiala a identitatii lor.

Pe masura ce cresc, copiii crescuti in familii neglijente emotional vor invata sa ascunda lucruri importante fata de parinti, iar in timp relatiile dintre ei risca sa devina distante si superficiale.

Te simti singur sau izolat in familie./Copilul tau iti spune ca se simte singur in familie.

Din nou, nu este vorba de lipsa de iubire dintre membrii familiei, ci de lipsa de conexiune. Daca te surprinzi deseori izolat, deconectat sau de-a dreptul singur in mijlocul celor dragi, fata de care ai vrea sa te simti mai apropiat, o cauza posibila este neglijarea emotionala. In relatiile dintre voi lipsesc acele interactiuni care incurajeaza apropierea emotionala autentica si sentimentul de siguranta.

Daca copilul tau iti spune ca se simte singur in propria familie, este un semn ca intre membrii familiei lipseste comunicarea apropiata si sentimentul acceptarii reciproce.

Apare competitia intre frati, care continua si la maturitate

Gelozia si rivalitatea intre frati este naturala la varste mici, dar este intretinuta in familiile in care parintii nu reusesc sa indeplineasca nevoile emotionale ale copiilor. In acest caz, fiecare copil invata ca pentru a primi atentie si afectiune este nevoit sa faca un efort special pentru a fi „ales” de catre parinti. Cand nu exista suficienta atentie si disponibilitate emotionala din partea parintilor, copiii vor intra in competitie pentru acestea, chiar daca niciunul dintre ei nu „castiga” in realitate ce au nevoie. Aceasta dinamica este continuata si la maturitate, chiar si dupa ce copiii parasesc casa parintilor.

Conflictele sau discutiile despre probleme dificile sunt evitate

Neglijarea emotionala inseamna ca toti membrii familiei invata sa evite sursele de stres, anxietate sau alte emotii dificile. Astfel, conflictele sau discutiile in contradictoriu sunt evitate sau privite cu teama, problemele de familie sunt discutate pe ascuns sau doar intre anumiti membri ai familiei sau amanate pana cand nu mai pot fi ignorate.

Neglijarea emotionala nu inseamna lipsa afectiunii fizice intre parinti si copii, nu presupune intotdeauna un nivel ridicat de conflict in familie si nu se manifesta ca o copilarie lipsita de bucurie sau fericire. Inseamna insa lipsa comunicarii deschise si libere cand vine vorba de emotii, a conexiunii autentice si complete intre membrii familiei si a sigurantei emotionale in cadrul familiei. Pentru multi adulti si copii, aceste lipsuri nu sunt evidente pentru ca nu exista un termen de comparatie, dar devin constientizate cand apar probleme emotionale sau in relatiile din afara familiei.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe