characters characters

Inteligenta emotionala - dezvoltare

Cum iti dai seama ca tinzi sa „te lupti”cu emotiile copilului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 iunie 2022    |   1009 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

inteligenta emotionala dezvoltare
Duci o continua lupta cu emotiile copilului tau? Incerci sa ii controlezi sau sa ii gestionezi tu reactiile in momentele dificile? Acestea sunt cateva dintre semnele ca este nevoie sa schimbi strategia de abordare a emotiilor copilului tau.

Citeste si:


Dezvolta inteligenta emotionala in 4 pasi


De ce e importanta inteligenta emotionala a parintilor

Cand te „lupti” cu emotiile copilului tau

  • Incerci sa controlezi emotiile copilului – nu vrei sa fie trist, furios sau frustrat si incerci sa il fac isa fie vesel, linistit etc.
  • Etichetezi anumite emotii ca fiind inacceptabile si il critici pe copil pentru ca le exprima. Furia deseori intra in aceasta categorie.
  • Preiei emotiile puternice ale copilului tau – ii simti tristetea, dezamagirea sau frustrarea si deseori esti coplesit de acestea.
  • Te sperie emotiile copilului tau – fie pentru ca nu simti ca le poti face fata, fie pentru ca nu simti ca le poate face fata copilul.
  • Tinzi sa judeci reactiile emotionale ale copilului tau ca fiind semne ca este ceva in neregula cu el – chiar si la varste mici, cand copiii nu isi pot controla sau exprima emotiile in modalitati adecvate.
  • Consideri ca principala prioritate in cresterea copilului este performanta scolara sau intelectuala a copilului tau.

Cand ai o relatie armonioasa cu emotiile copilului tau

  • Crezi ca plansul este o modalitate sanatoasa de exprimare a tristetii sau frustrarii.
  • Reactiile emotionale intense ale copilului tau nu iti schimba parerea despre acesta si nu te impiedica sa ii oferi in continuare apreciere pozitiva neconditionata.
  • Starile emotionale si comportamentele copilului tau nu te ofenseaza pentru ca nu le iei personal. Chiar si atunci cand copilul tau este frustrat si incearca sa te sfideze, poti vedea emotiile din spatele comportamentului copilului si nu iti simti „zdruncinata” increderea in tine sau autoritatea de parinte.
  • Vezi emotiile copilului tau ca surse de informatie importanta pentru el si pentru tine, avand astfel o atitudine deschisa si calma fata de acestea. Desi pe moment pot fi coplesitoare pentru copilul tau, rolul lor este sa transmita informatii despre experienta lui in anumite situatii si despre nevoile sale.
  • Poti ramane obiectiv chiar daca intelegi perspectiva copilului tau si esti empatic fata de acesta. De exemplu, cand copilul tau este furios pentru ca a fost respins de un alt copil, poti intelege si motivele copilului care l-a respins.
  • Intelegi ca propriul tau echilibru emotional este o prioritate pentru tine, deoarece este esential pentru a putea raspunde in mod benefic in fata emotiilor copilului tau.

Cum treci de la „lupta” la „armonie”?

Observa relatia pe care o ai cu propriile tale emotii. Tinzi sa eviti anumite emotii dificile? Te critici pentru ca simti furie sau dezamagire in anumite situatii? Cand simti emotii puternice, tinzi sa le reprimi? Esti convins ca emotiile sunt un semn de slabiciune? Asemenea intrebari te pot ajuta sa intelegi mai bine felul in care ai invatat de-a lungul timpului sa te raportezi la propriile tale reactii emotionale. Nu este nevoie si nici benefic sa te simti vinovat(a) daca raspunsurile la aceste intrebari sunt afirmative. Felul in care ne abordam propriile emotiii depinde in mare parte de relatia pe care am avut-o cu propriii parinti si de modalitatile de gestionare a emotiilor pe care le-am invatat in copilarie. Doar pentru ca am invatat sa ne „luptam” cu emotiile noastre si cu ale celor din jur nu inseamna ca este ceva in neregula cu noi insine, ci doar ca avem nevoie sa invatam o strategie mai buna.

Incearca sa faci legatura dintre emotiile si nevoile tale. De exemplu, furia ne arata ca a avut loc o nedreptate, ca o limita personala a fost depasita sau ca o nevoie importanta pentru noi a fost nerespectata. Cu cat vei incerca sa vezi dincolo de reactiile tale emotionale, cu atat mai usor iti va fi sa le exprimi intr-o maniera adecvata – de exemplu, sa iei o pauza pentru a reflecta sau sa iti exprimi emotiile verbal, nu prin gesturi agresive.

Cand copilul tau are reactii emotionale puternice, care te sperie sau te coplesesc, ia o pauza pentru a constientiza propriile tale reactii si pentru a-ti aminti ca nu este responsabilitatea ta sa schimbi sau sa controlezi viata interioara a copilului tau. Responsabilitatea ta este sa il ajuti pe copil sa isi accepte propriile stari emotionale, sa le inteleaga si sa le foloseasca drept sursa de informatii importante despre nevoile lui.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe