characters characters

Sanatatea emotionala a parintilor in pandemie

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 septembrie 2021    |   600 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

sanatatea emotionala a parintilor in pandemie
Desi pandemia a devenit pentru multi dintre noi un nou fel de normalitate, nu putem nega faptul ca am fost afectati emotional de aceasta in mod semnificativ. Nimeni, nici adult si nici copil nu a fost pregatit psihic si emotional sa faca fata unei astfel de situatii generatoare de stres cronic si chiar trauma in familiile grav afectate de pandemie. Atentia specialistilor s-a indreptat in mare parte catre efectele negative ale pandemiei asupra echilibrului emotional al copiilor si adolescentilor. Cum au fost insa afectati parintii in aceasta perioada si cum continua sa fie afectati?

Citeste si:

Compasiunea de sine la parinti – ce inseamna si de ce este importanta

Rutine zilnice pentru parinti calmi si increzatori


Potrivit unui studiu realizat in SUA, anxietatea, frica, tristetea, depresia, frustrarea, furia si comportamentele de risc au fost frecvent intalnite in majoritatea familiilor, iar sistemul imunitar deja amenintat de imbolnavire a avut de suferit din cauza suferintei psihice. Nu e de mirare ca majoritatea adultilor, dar si a copiilor se declara epuizati emotional si psihic. Statisticile ne arata ca 70% dintre adulti recunosc ca au avut simptome ce au legatura cu diverse tulburari emotionale in timpul pandemiei, in timp ce mai bine din jumatate recunosc ca au fost mai stresati decat au crezut vreodata ca vor fi. La studiu au participat parinti cu copii in varsta de pana la 18 ani, adulti care au in grija alte persoane cu varsta peste 18 ani sau parinti de copii cu varsta sub 18 ani, care au in grija si alti adulti (rude varstnice, de exemplu).

Atunci cand suntem expusi unui stresor, indiferent daca in mod direct sau indirect, sistemul propriu de lupta sau fuga se activeaza pentru a ne proteja si a ne ajuta sa supravietuim. Daca suntem supusi in mod constant la stresori, aceasta reactie se transforma in stres cronic, ceea ce poate duce la stari depresive, insomnie si oboseala fiindca organismul incepe sa isi protejeze resursele si energia in caz de pericol. Un sistem de stres activat in mod constant, asa cum s-a intamplat in timpul pandemiei, ne consuma energia din toate punctele de vedere.

Cum poti sa te recuperezi dupa pandemie?

Formeaza-ti obiceiuri sanatoase. Iata 5 intrebari zilnice care te pot ajuta sa ai mai multa grija de tine din punct de vedere emotional. Dormi suficiente ore pe noapte, iesi in natura cat de mult, ai grija la alimentatie, hidratare si miscare. Somnul te va ajuta sa iti refaci sistemul central nervos, sa iti conservi din nou energie si sa procesezi cu mai mare usurinta informatiile. Vei avea mai putine stari anxioase si de iritabilitate si vei reusi sa te concentrezi mai bine.

Fii atent la modul in care respiri. Sub stres, respiratia tinde sa devina mai rapida si mai superficiala, uneori aceasta ducand si la atacuri de panica. Practica exercitii de mindufulness, meditatie si invata sa respiri corect.

Iesi afara si petrece timp in natura cat poti de mult. Aceste iesiri ajuta atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.

Fii bun cu tine si practica autocompasiunea. Acest lucru inseamna sa discuti deschis si fara temeri cu alte persoane despre cum te simti, sa te accepti in momentele bune, cat si in cele mai putin bune, sa eviti sa te critici in permanenta si sa cauti sa vezi propriile esecuri drept lectii pe care viata ti le da pentru a te ajuta sa fii mai bun.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe