characters characters

Adolescentul – de ce nu este bine sa il compari cu alti adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 martie 2015    |   5434 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Comparatiile cu alti copii
Psihologia adolescentului ne arata ca acesta nu va reactiona bine la comparatiile cu alti adolescenti. Afla cum il poti motiva pe copil sa invete pentru examen fara a-l compara cu alti copii de varsta lui. Articolul face parte din Ghidul de pregatire pentru Evaluarea Nationala.


Examenul Tau


De ce nu este bine sa il compari pe adolescentul tau cu alti colegi de-ai lui


Fiecare copil are propriile interese, talente si aptitudini.
De aceea, fiecare obtine rezultate diferite in functie de materia preferata si in diferite domenii. Este nedrept sa il compari pe copilul tau cu alti copii de aceeasi varsta, intrucat, indirect, transmiti ideea ca ii ceri adolescentului tau sa fie altfel decat este.

Fiecare adolescent are propriul ritm de evolutie. Acest lucru este valabil atat pentru evolutia scolara (unii copii invata mai repede, altii au nevoie de mai mult timp), dar si sociala (unii se descurca foarte bine in situatiile sociale, altii le evita) si emotionala (unii adolescenti pot da dovada de echilibru neobisnuit pentru varsta lor, altii sunt impulsivi si traiesc intens toate emotiile) etc.

Comparatiile repetate cu alti copii de varsta lui pot afecta relatia ta cu el. De fiecare data cand alegem sa ne comparam propriul copil cu alti copii, transmitem ideea ca nu suntem multumiti de el. Acest lucru nu poate duce la apropierea relatiei parinte-copil sau parinte-adolescent.

Cum eviti sa il compari pe adolescent cu alti adolescenti

  • Compara-l pe adolescentul tau cu... el insusi:). Daca vrei sa vezi cat a evoluat, compara-i rezultatele de azi cu cele din trecut, nu cu cele ale altor copii.
  • In loc sa ii ceri sa fie “mai pasionat de matematica, la fel ca verisorul tau”, il poti ajuta sa isi descopere propriile aptitudini si sa le dezvolte.
  • Concentreaza-te pe cresterea unui copil fericit, nu a unui copil “perfect”. Acest lucru inseamna ca il accepti pe copilul tau asa cum este si ca il iubesti neconditionat. Inainte de a-i spune copilului tau “Mi-ar placea sa inveti mai mult la fizica, uite ce rezultate bune are fratele tau.”, intreaba-te daca ce iti doresti tu pentru el i se potriveste.
  • Aminteste-ti ca adolescentul tau este o persoana diferita fata de tine. Rezultatele fiului sau fiicei tale nu se datoreaza doar tie si nici nu sunt responsabilitatea ta. Datoria noastra este de a le oferi copiilor conditiile si ocaziile necesare pentru a se dezvolta si de a-i sprijini in acest proces. Interesul tau fata de rezultatele copilului (la examene sau in alte situatii) este bine sa porneasca din dorinta ca acestuia sa-i fie bine, nu din dorinta ca adolescentul tau sa te faca mandru.
  • Aminteste-ti ca multi parinti mentioneaza doar aspectele pozitive ale propriilor copii. De asemenea, multi copii tind sa se comporte mai frumos in societate decat in familie, asa ca nu ar trebui sa iti imaginezi ca daca fiul vecinilor tai este olimpic in fiecare an, este un copil perfect.
  • Intreaba-te daca asteptarile tale fata de adolescent sunt adecvate. Este bine sa tii minte ca daca ai asteptari prea mari de la copilul tau, este posibil ca acesta sa nu le atinga, sa devina descurajat si sa renunte. In schimb, daca asteptarile tale sunt adecvate nivelului sau de abilitate si interes, este posibil sa le atinga si sa fie motivat sa continue.

Asadar, pentru a-l motiva cu adevarat pe copil sa isi dezvolte intregul potential este preferabil sa te concentrezi pe aspectele care il fac pe el unic si sa il ajuti sa isi descopere propriile talente si interese. Tu l-ai comparat pe adolescentul tau cu alti adolescenti?

Evaluarea Nationala iti stresează copilul? Ajută-l sa invete cu placere folosind platforma ExamenulTau.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe