characters characters

Provocarea lunii August: cum incurajam acceptarea de sine in familie

Mai putina critica, mai multa compasiune si intelegere

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 august 2021    |   1127 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

acceptarea fata de sine si fata de cei din jur
Siguranta emotionala in familie este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Iar in lipsa acceptarii - fata de noi insine si fata de ceilalti, siguranta emotionala nu este posibila. Cum exersam aceasta abilitate? Iata cum poti incuraja acceptarea fata de sine si fata de cei din jur in luna august - o provocare pentru echilibrul emotional al familiei tale.

1. Formuleaza scopul de a incuraja acceptarea de sine in familie. Primul pas cand vine vorba de o schimbare este intotdeauna stabilirea constienta a unei intentii clare. Gandeste-te la ce inseamna mai exact acceptarea fata de cei din jur si fata de tine insuti si cum iti imaginezi ca ar ajuta relatiile de familie si de prietenie.

2. Incepe cu emotiile. Cele mai frecvente experiente pe care le respingem atat cand vine vorba de noi insine, cat si cand vine vorba de cei din jur, sunt cele emotionale. Descopera rolul emotiilor si incearca sa le privesti dintr-o noua perspectiva – emotiile ne pot ajuta sa intelegem mai bine propriile nevoi.

3. Exerseaza acceptarea emotiilor copilului tau, chiar daca poate este inconfortabil. Constientizeaza-ti propriile tale reactii fata de emotiile copilului tau. Daca simti ca te lasi coplesit de furie, mila, tristate sau dezamagire cand copilul tau are emotii intense, este momentul sa iei o pauza pentru a te linisti.

4. Acceptarea emotiilor copilului tau nu inseamna ca este nevoie sa discuti pe larg toate experientele emotionale ale copilului tau. Cele mai multe emotii trec rapid, mai ales la copiii mici si nu au decat rolul de a elibera energie si de a ajuta la reechilibrarea copilului tau. Arata-i cu blandete si calm ca stii ca este furios, trist sau nemultumit si apoi treci mai departe. In momentele extrem de intense, de crize de furie sau plans, este benefic sa stai langa copil si sa vorbiti impreuna despre emotiile sale. In momentele minore, de frustrare, iritabilitate sau nemultumire, simpla recunoastere a emotiilor copilului tau este de ajuns. In timp, vei invata care sunt momentele in care copilul are nevoie de sprijin si comunicare si care sunt momentele in care nu este benefic sa prelungesti o emotie a copilului, ci doar sa il lasi sa o exprime si sa o depaseasca.

5. Accepta-ti propriile tale emotii. Furia, frustrarea, vinovatia, resentimentele, dezamagirea in rolul de parinte pot fi emotii extrem de dificil de recunoscut si acceptat. Fiecare experienta emotionala este insa trecatoare si nu iti afecteaza cu adevarat caracterul moral daca nu iei decizii gresite conduse de acestea. Jurnalul emotiilor poate fi un exercitiu util in acceptarea si intelegerea propriilor emotii.

6. Realizeaza exercitiul “Lucruri pe care le pot controla si lucruri pe care nu le pot controla”, alaturi de copilul sau adolescentul tau. Pentru a creste nivelul de acceptare pe care il oferim celor din jur este nevoie sa facem diferenta dintre lucrurile pe care le putem controla cu adevarat si lucrurile asupra carora nu avem control. De exemplu, emotiile sau preferintele copiilor nostri nu pot fi controlate. Putem incerca sa le influentam, dar nu este realist sa ne asteptam sa le putem controla. (Si nici nu este benefic.).

7. Realizati exercitiul 5 calitati pozitive. Fiecare membru al familiei scrie despre ceilalti membri ai familiei cate 5 calitati pozitive.

8. Gandeste-te la ce efecte au oamenii din jur asupra ta. Te simti acceptat, apreciat si incurajat in prezenta lor? Sau dimpotriva, in urma interactiunilor cu unele persoane te simti criticat, respins, epuizat si descurajat? Este dificil sa dam dovada de acceptare de sine atunci cand cei din jur ne resping sau ne critica excesiv. Incearca sa cultivi acele relatii in care te simti acceptat si in care iti este usor sa accepti la randul tau persoana cealalta.

9. Acorda atentie vocii critice interioare si incearca sa o folosesti pentru a te perfectiona, nu pentru a te descuraja.

10. Fa o lista cu greseli facute pana acum si cu lucrurile pe care le-ai invatat din ele. Este un exercitiu util si pentru copii si adolescenti. Oricat de grave par greselile facute in trecut, cu cat reusesti sa vorbesti mai mult despre ele, cu atat mai mult vei invata din ele si vei reduce sentimentele de rusine sau vinovatie.

11. Reflecta asupra experientelor dificile prin care ai trecut si la felul in care ai reusit sa le depasesti. Acest exercitiu te ajuta sa iti amintesti care sunt resursele si calitatile tale.

12. Scrie pe hartie care sunt lucrurile pe care ti-ai fi dorit sa le realizezi si nu ai reusit inca. Regretele si esecurile pot fi dificil de acceptat, dar, la fel ca greselile, ne pot elibera de emotii dificile, care ne blocheaza deciziile si actiunile. Gandeste-te la cai alternative prin care poti incerca sa iti indeplinesti visele sau la vise noi pe care sa le indeplinesti.

13. Foloseste umorul pentru a vedea intr-o lumina noua propriile defecte sau calitatile mai putin placute ale celor din jur. Cu cat reusim sa vedem latura amuzanta a lucrurilor, cu atat ne este mai usor sa ne acceptam pe noi insine si pe cei dragi.

14. Scrie o lista cu lucrurile care te irita in general la alte persoane. Obiceiuri, actiuni sau comportamente, gesturi, atitudini sau expresii. Pentru fiecare in parte, scrie pe hartie felul in care te fac acestea sa te simti si convingerea sau nevoia care stau la baza acestei emotii. Gandeste-te apoi la ce nevoi sau convingeri pot avea alte persoane pentru comportamentele respective. De exemplu, obiceiul copilului tau de a veni tarziu la masa poate sa te faca sa te simti neglijat sau nerespectat, pentru ca masa in familie este un moment important pentru tine. Pentru copilul tau, poate este important sa se simta relaxat si liber sa intarzie cateva minute pentru a termina jocul video sau tema pentru a doua zi. Scopul exercitiului nu este sa accepti orice comportament neplacut al celor din jur, ci doar sa iti imaginezi perspectivele altor persoane.

15. Gandeste-te la lucrurile pe care ai vrea sa le faci, dar care te sperie. Acceptarea de sine nu inseamna ca acceptam sa ramanem la fel pentru totdeauna, ci ca putem accepta realitatea si apoi, putem incerca sa o schimbam. Teama poate fi depasita doar daca este mai intai acceptata.

16. Exerseaza compasiunea fata de tine insuti si fata de cei din jur. De cate ori te surprinzi criticand, reprosand sau invinovatind, ia o pauza, respira adanc si incearca sa intelegi motivele care stau la baza actiunilor celor care te-au dezamagit.

17. Descopera care sunt granitele interpersonale de care ai nevoie. Nu putem deveni mai toleranti si mai intelegatori fata de cei din jur daca propriile noastre nevoi nu sunt implinite. Gandeste-te care sunt activitatile de care ai nevoie pentru starea ta de bine si care sunt comportamentele celor din jur pe care le consideri inacceptabile. Exprima granitele tale interpersonale intr-o maniera ferma si calma.

18. Descopera exercitiile de mindfulness. 15 minute pe zi in care te relaxezi si lasi toate gandurile si emotiile sa curga, fara a le judeca, controla sau respinge reprezinta un exercitiu perfect de acceptare.

19. Vorbeste cu o persoana apropiata despre lucrurile pe care iti este greu sa le accepti, la tine si la cei din jur, si pe care stii ca ar fi bine sa le accepti. Nu este vorba de comportamente imorale sau care iti incalca propriile nevoi, ci de exemplu, de alegeri sau preferinte asupra carora nu ai control. De exemplu, poate iti este greu sa accepti ca fiul sau fiica ta a renuntat la un curs extrascolar care tie ti se pare interesant sau iti este greu sa accepti ca partenerul tau de viata are un hobby pe care nu il apreciezi.

20. Observa felurile in care te compari si in care ii compari pe copiii tai cu alte persoane. Comparatiile sociale sunt involuntare si sunt intensificate de retelele de socializare online, asa ca majoritatea oamenilor cad in capcana lor. Observa mai intai cum te simti atunci cand te compari pe tine sau cand ii compari pe copii nefavorabil.

21. Fa un exercitiu de recunostinta o data pe saptamana. Gandeste-te la lucrurile care ti-au adus bucurie sau la dificultatile din care ai reusit sa inveti lucruri importante.

22. Vorbeste-ti tie ca si cum ai fi cel mai bun prieten al tau. Cand un prieten trece prin momente dificile, tindem sa ii amintim care sunt calitatile sale pozitive, sa ii insuflam curaj si speranta. Cand noi insine trecem prin momente dificile, rareori avem aceeasi atitudine pozitiva.

23. Gandeste-te la doua exemple de situatii in care te judeci aspru si te critici.

24. Fa diferenta dintre comportamente si persoane. De exemplu, copilul tau poate avea comportamente dificile, dar acest lucru nu inseamna ca este un copil rau.

25. Citeste despre codependenta. Atunci cand propriul nostru echilibru emotional depinde de starile emotionale ale celor din jur, tindem sa incercam sa le controlam emotiile si actiunile in mod excesiv.

26. Reflecta la asteptarile pe care crezi ca cei din jur le au fata de tine. Ii poti propune acelasi exercitiu si copilului tau. Care sunt actiunile sau alegerile care sunt influentate cel mai mult de cei din jur? Care sunt domeniile in care ati vrea sa nu fiti influentati de asteptarile celorlalti?

27. Reflecta la asteptarile pe care le ai tu fata de cei din jur, inclusiv fata de copil. Cat de ridicate sunt? Cat de des sunt confirmate sau infirmate?

28. Adreseaza copilului tau intrebari prin care sa il cunosti mai bine. Pe masura ce creste, copilul tau isi dezvolta preocupari, interese si idei noi, asa ca este posibil ca raspunsurile sale sa te surprinda.

29. Vorbeste cu o persoana apropiata despre un subiect fata de care aveti pareri opuse. Incearca sa asculti argumentele celeilalte persoane pentru a-i intelege rationamentul, nu pentru a-ti apara propriul punct de vedere sau pentru a-l convinge ca tu ai dreptate.

30. Descopera gandirea orientata spre solutii.

31. Incearca sa evaluezi nivelul acceptarii fata de cei din jur si fata de tine insuti. Iti este mai usor sau mai greu sa accepti perspective diferite sau sa validezi emotiile celor din jur?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe