characters characters

Patru schimbari care apar in adolescenta si preadolescenta

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 octombrie 2023    |   1053 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

4 schimbari care apar in adolescenta
Adolescenta este o etapa dificila atat pentru parinti, cat si pentru copii. Adolescenta incepe cu detasarea de copilarie si continua cu separarea tot mai profunda a copilului de parinte, cu neintelegeri, lupte pentru putere si pentru dobandirea independentei.

Citeste si:


Stiluri de comunicare in adolescenta


Dezvoltarea identitatii in adolescenta. Patru etape pe care este bine sa le cunosti


Pentru multi parinti, inceputul adolescentei seamana cu ruperea de propriul copil si amintirile din tot ce a insemnat copilaria. De acum, momentele de cocoloseala, pupicii de noapte buna, imbratisarile pana la sufocare vor fi tot mai rare, iar aceste diferente vor fi acceptate cu dificultate. Desigur ca iubirea ramane tot acolo, insa tendinta adolescentilor este de a cere tot mai multa libertate si de a se distanta de parinti. Care sunt principalele schimbari care apar in adolescenta/preadolescenta, la care sa te astepti?

1. Detasare de parinti in scopul obtinerii independentei. Acum copiii vor dori sa petreaca tot mai mult timp cu prietenii si cu cei apropiati de varsta. Prietenii vor parea ca sunt mai importanti decat parintii, iar nevoia de solitudine si intimitate va creste.

2. Diferentiere de parinti in scopul obtinerii individualitatii. In aceasta perioada, copiii vor cauta noi modalitati prin care sa se exprime fie prin redecorarea dupa propriul plac a camerei, fie prin alegerea unui nou stil vestimentar sau noi gusturi muzicale.

3. Mai multa opozitie si neintelegeri ce vor da curs unei avalanse de frustrari atat pentru parinti, cat si pentru adolescenti. Acestia incep sa isi exprime propriile opinii, sa refuze recomandarile parintilor si sa ia decizii pe cont propriu.

4. Dorinta de descoperire a lumii si a vietii de adult cu tot ce inseamna ea. Acest lucru inseamna ca multe din lucrurile sau activitatile pe care i le interziceai, vor fi facute, cu sau fara voia ta. Astfel unii adolescenti pot adopta comportamente de risc, unii dintre ei doar temporar, altii pe termen lung.

Cum faci fata ca parinte acestor schimbari?

Pune accentul pe un numar cat mai ridicat de interactiuni pozitive cu adolescentul tau. Daca vrei sa pastrezi o relatie apropiata cu copilul tau, la orice varsta, este important sa pui accentul pe bucurie, umor si relaxare in interactiunile dintre voi. 

Ramai curios in legatura cu interesele copilului tau.

Trateaza conflictele ca pe noi oportunitati de a-l intelege pe adolescentul tau. 

Pregateste-ti copilul pentru riscurile ce pot sa apara in perioada adolescentei. Mentine-l informat si prezinta-i mereu atat avantajele, cat mai ales dezavantajele de a adopta anumite comportamente de risc.

Incearca sa vezi adolescenta ca pe un moment magic si bucura-te ca faci parte din aceasta etapa de crestere si transformare a copilului tau.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe